x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania a intrat in razboi?!?

Romania a intrat in razboi?!?

de Anca Scarlat    |    03 Sep 2006   •   00:00
Romania a intrat in razboi?!?

Batalia de pe Arges din 1916 s-a dat ieri pentru a doua oara. Fortul de la Mogosoaia a fost scena desfa-surarii luptelor de infanterie.

Prima batalie s-a dat ieri la Bateriile 1-2 de la marginea Bucurestiului. Fortul de la Mogosoaia a fost scena desfasurarii luptelor. Vor urma altele foarte curand. Tunuri, mitraliere, zgomot infernal. Romanii au luptat cu arme de la 1900 in Batalia Bucurestiului.

Reporterii s-au inghesuit pe campul de lupta, tinandu-se la distanta de schimburile de focuri dintre armatele inamice. Unii s-au incumetat sa inainteze in linia intai. Sanitarii si preotii au fost la datorie printre corturile mari, militare. M-am instalat inca de la inceputul luptei langa o luneta foarfeca de la 1900, folosita in primul razboi mondial, prin care am urmarit desfasurarea de forte. Si spectatorii... de toate varstele, entuziasmati de reconstituirea Bataliei de pe Arges. Foarte util a fost si periscopul de transee de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Initiativa a apartinut Muzeului Militar National. Evenimentul de sambata a fost organizat in colaborare cu Ministerul Apararii Nationale. S-au sarbatorit astfel cei 90 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial. Organizatorii au pus la dispozitia bucurestenilor interesati de spectacol autobuze ale armatei care i-au transportat gratuit la locul de desfasurare a manifestarilor.

TRAGERI. Campul de lupta a devenit zona periculoasa pentru public

CAMPUL DE LUPTA. Parcarea s-a umplut in jurul orei 11:00, iar tribunele au fost neincapatoare. Lectia de istorie in aer liber a fost gustata de aproximativ 300 de spectatori, de la generali ai Armatei romane si atasati militari ai catorva tari europene la copii de 1 an adusi de familii pe campul de lupta, la iarba verde. A trecut aproape neobservata intarzierea spectacolului cu aproape cinci minute, din cauza pirotehnistului care isi uitase masina in linia a doua. Cum o nunta nu are farmec fara scandal, nici un eveniment nu e pe deplin reusit fara incidente minore. La sfarsitul reconstituirii luptei se anunta la microfon ca doi copii de 4-5 ani si-au pierdut bunicul si incearca sa-l recupereze. O fi fost respectivul bunic absorbit de piesele de muzeu expuse la standuri sau de fasolea cu carnati la care s-a facut instantaneu o coada interminabila? E bine cand se termina cu bine... Copiii si-au gasit bunicul disparut de pe campul de lupta, iar manifestarile au continuat.

DARUIRE. Reporterii muncesc in transee

VA URMA. Dupa demonstratiile de instructie de front si tragere cu armament de infanterie si artilerie din timpul primului razboi mondial si dupa reconstituirea, cu ajutorul grupurilor istorico-militare din Romania, Bulgaria si Franta, a Bataliei de aparare a Bucurestiului (16-20 noiembrie 1916), a urmat un moment comemorativ pentru eroii cazuti in lupta cu 90 de ani in urma. Apoi fasole si carnati la cazan. S-a vizitat si Fortul Mogosoaia, amenajat recent. Cei care nu s-au inghesuit la fasole au facut coada la poligonul de tragere.

Va fi o manifestare asemanatoare la 25 octombrie, in Ungaria, cu ocazia Zilei Armatei Romane. Aceste evenimente au scopul de a face cunoscute aspecte ale vietii cotidiene a ostasilor in timpul primului razboi mondial, ale echipamentului, armamentului si modului in care se desfasurau actiunile de lupta.
×
Subiecte în articol: observator lupta