x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România a ofensat stupid Suedia, ignorând invitaţia de a fi reprezentată la exerciţiile militare Gripen

România a ofensat stupid Suedia, ignorând invitaţia de a fi reprezentată la exerciţiile militare Gripen

de Robert Veress    |    03 Apr 2012   •   14:39
România a ofensat stupid Suedia, ignorând invitaţia de a fi reprezentată la exerciţiile militare Gripen

La 75 de ani de la infiintarea Saab, compania suedeza si guvernul de la Stockholm au organizat, zilele acestea, exercitii militare aeriene la baza Ronneby, in Sud-Estul tarii scandinave. La evenimentul la care au participat escadrile ale tuturor tarilor care detin avioane Gripen (Suedia, Cehia, Ungaria si Africa de Sud) au fost invitati reprezentanti din toate tarile care au diverse interse in programul Gripen, inclusiv Romania. Invitatii oficiale scrise au fost trimise la ambasade si la cartierele generale ale Fortelor Aeriene din tarile respective.
La eveniment au participat 17 atasati militari, din tot atatea tari invitate (in afara Romaniei), a declarat Gabor Nagy, comandantul bazei Ronneby.'Am aflat cu mirare ca nu a venit nimeni din partea Romaniei. Nici nu ni s-a raspuns in vreun fel la invitatii, care au fost trimise cu o luna inainte de exercitiile aeriene de aici', ne-a declarat Jerry Lindbergh, directorul Programului Gripen pentru Romania, din partea Agentiei pentru Exporturi Militare a Suediei.
Oficialul suedez precizeaza ca, desi evident si-ar dori ca Romania sa aleaga Gripen pentru innoirea flotei sale de avioane de lupta multirol, nu ar fi dezamagit, daca optiunea tarii noastre ar fi alta, insa in urma unui proces transparent. 'Noi stim ca oferta noastra este cea mai buna din punct de vedere al raportului calitate/pret, dar mai stim ca sunt multe elemente care trebuie considerate in cazul unei asemenea decizii. Ar fi de dorit, totusi, ca nu doar un singur element sa conteze', a spus Lindbergh, cu referire la orientarea pro-americana a politicii externe a Romaniei.

Revenim cu amanunte

×