x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România are ambasadori verzi

România are ambasadori verzi

de Alexandru Nastase    |    16 Apr 2008   •   00:00
România are ambasadori verzi
Sursa foto: Lucian Tudose/

Patru tineri ambasadori împotriva schimbărilor climatice, desemnaţi în urma unui concurs naţional adre­sat elevilor de gimnaziu, au fost premiaţi ieri de ambasadorul britanic Robin Barnett şi de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Răduţa Matache.

Patru tineri ambasadori împotriva schimbărilor climatice, desemnaţi în urma unui concurs naţional adre­sat elevilor de gimnaziu, au fost premiaţi ieri de ambasadorul britanic Robin Barnett şi de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Răduţa Matache.

 

Cîştigătorii, fiecare repre­zen­tînd o clasă de la a V-a la a VIII-a, au convins ju­riul că, prin punerea în aplicare a campaniilor prezentate în concurs, vor contribui la informa­rea şi schimbarea comportamentelor cu privire la problematica schim­bă­rilor climatice în comunităţile în care trăiesc. Tinerii ambasadori au fost anunţaţi în cadrul unui eveniment or­ganizat la reşedinţa ambasadorului britanic, la care a participat ca invitat special cîştigătorul unui concurs similar organizat în Marea Britanie, Jack White, în vîrstă de 15 ani. “Rolul tinerei generaţii în lupta împotriva încălzirii globale este crucial. Tinerii ambasadori vor avea mi­siunea de a promova – în comunităţile lor şi nu numai – acţiuni de conştientizare şi combatere a schim­bă­rilor climatice, a rolului-cheie al eficienţei energetice şi a necesităţii folosirii surselor regenerabile. Mul­ţu­mesc tuturor celor care s-au în­scris. Le doresc ambasadorilor succes şi la fel de mult entuziasm ca şi pînă acum”, a spus ambasadorul brita­nic Robin Barnett. Tinerii amba­sa­dori vor face o călătorie educaţională în Munţii Carpaţi şi vor fi promovaţi în România şi în Europa în calitate de lideri şi formatori de opinie pe subiectul schimbărilor climatice.

 

OBIECTIV. Concursul “Tine­rii ambasadori împotriva schimbărilor climatice” a fost organizat în perioada ianuarie-februarie 2008. În com­pe­tiţie au intrat 180 de aplicaţii din 23 de judeţe. 52 dintre acestea au ajuns în finală. Materialele prezentate au fost extrem de variate, de la pliante, desene, machete şi calendare pînă la fişiere PowerPoint, scur­te filme şi tricouri. Lucrările fina­liş­tilor pot fi accesate pe pagina de in­ternet a concursului (http://rac-ro.ngo.ro/concurs) şi pe site-ul Jurna­lului Naţional. Concursul a făcut par­te dintr-un proiect derulat de Fun­daţia Terra Mileniul III şi Asociaţia ALMA-RO în perioada oc­tom­brie 2007-martie 2008, cu sprijinul Re­ţelei de Acţiune pentru Climă-Ro­­mânia (RAC-RO) şi susţinerea fi­nanciară a Ministerului britanic de Externe. Partenerii proiectului au fost British Council şi Jurnalul Na­ţio­nal. Proiectul “Tine­rii am­basadori îm­potriva schim­bă­ri­lor climatice” a urmărit să crească gra­dul de informare publică asupra fe­no­menului în­călzirii globale, inclusiv prin ins­trui­rea cadrelor didactice şi organizarea unor cursuri spe­ci­fice în şcoli. Proiectul a fost inspirat de un concurs organizat în Marea Britanie – “Cam­pionii schimbărilor climatice”.

 

Cîştigătorii concursului Tinerii ambasadori:

Ionela ENE, Călăraşi, clasa a V-a;

Luminiţa SINCU, Mureş, clasa a VI-a;

Georgiana MIU, Constanţa, clasa a VII-a;

Ioana POPESCU, Bucureşti, clasa a VIII-a.

Premii speciale:

“Cea mai bună idee de campanie”

Robert PALISTAN, Bacău, clasa a V-a;

“Cel mai dinamic material de campanie”

Andrei TUDORACHE, Constanţa, clasa a VI-a;

“Cel mai sugestiv desen”

Dennis TUNDREA, Timiş, clasa a VII-a;

 “Cel mai original concept de campanie”

SZöCS Csaba, Harghita, clasa a VIII-a;

“Realizarea campaniei”

Echipa formată din Bianca Francisca TABREA, clasa a VIII-a, şi Ana Maria BEJENARIU, clasa a V-a, Suceava, şi

Echipa formată din Elisabeta KOTHAI, Sergiu Mădălin RAAB şi Ciprian Jonathan ZVONAR, clasa a VI-a, Arad.

 

alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde! clasa climatice ambasadori