Patru tineri ambasadori împotriva schimbărilor climatice, desemnaţi în urma unui concurs naţional adresat elevilor de gimnaziu, au fost premiaţi ieri de ambasadorul britanic Robin Barnett şi de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Răduţa Matache.
Patru tineri ambasadori împotriva schimbărilor climatice, desemnaţi în urma unui concurs naţional adresat elevilor de gimnaziu, au fost premiaţi ieri de ambasadorul britanic Robin Barnett şi de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Răduţa Matache.
Cîştigătorii, fiecare reprezentînd o clasă de la a V-a la a VIII-a, au convins juriul că, prin punerea în aplicare a campaniilor prezentate în concurs, vor contribui la informarea şi schimbarea comportamentelor cu privire la problematica schimbărilor climatice în comunităţile în care trăiesc. Tinerii ambasadori au fost anunţaţi în cadrul unui eveniment organizat la reşedinţa ambasadorului britanic, la care a participat ca invitat special cîştigătorul unui concurs similar organizat în Marea Britanie, Jack White, în vîrstă de 15 ani. “Rolul tinerei generaţii în lupta împotriva încălzirii globale este crucial. Tinerii ambasadori vor avea misiunea de a promova – în comunităţile lor şi nu numai – acţiuni de conştientizare şi combatere a schimbărilor climatice, a rolului-cheie al eficienţei energetice şi a necesităţii folosirii surselor regenerabile. Mulţumesc tuturor celor care s-au înscris. Le doresc ambasadorilor succes şi la fel de mult entuziasm ca şi pînă acum”, a spus ambasadorul britanic Robin Barnett. Tinerii ambasadori vor face o călătorie educaţională în Munţii Carpaţi şi vor fi promovaţi în România şi în Europa în calitate de lideri şi formatori de opinie pe subiectul schimbărilor climatice.
OBIECTIV. Concursul “Tinerii ambasadori împotriva schimbărilor climatice” a fost organizat în perioada ianuarie-februarie 2008. În competiţie au intrat 180 de aplicaţii din 23 de judeţe. 52 dintre acestea au ajuns în finală. Materialele prezentate au fost extrem de variate, de la pliante, desene, machete şi calendare pînă la fişiere PowerPoint, scurte filme şi tricouri. Lucrările finaliştilor pot fi accesate pe pagina de internet a concursului (http://rac-ro.ngo.ro/concurs) şi pe site-ul Jurnalului Naţional. Concursul a făcut parte dintr-un proiect derulat de Fundaţia Terra Mileniul III şi Asociaţia ALMA-RO în perioada octombrie 2007-martie 2008, cu sprijinul Reţelei de Acţiune pentru Climă-România (RAC-RO) şi susţinerea financiară a Ministerului britanic de Externe. Partenerii proiectului au fost British Council şi Jurnalul Naţional. Proiectul “Tinerii ambasadori împotriva schimbărilor climatice” a urmărit să crească gradul de informare publică asupra fenomenului încălzirii globale, inclusiv prin instruirea cadrelor didactice şi organizarea unor cursuri specifice în şcoli. Proiectul a fost inspirat de un concurs organizat în Marea Britanie – “Campionii schimbărilor climatice”.
Cîştigătorii concursului Tinerii ambasadori:
Ionela ENE, Călăraşi, clasa a V-a;
Luminiţa SINCU, Mureş, clasa a VI-a;
Georgiana MIU, Constanţa, clasa a VII-a;
Ioana POPESCU, Bucureşti, clasa a VIII-a.
Premii speciale:
“Cea mai bună idee de campanie”
Robert PALISTAN, Bacău, clasa a V-a;
“Cel mai dinamic material de campanie”
Andrei TUDORACHE, Constanţa, clasa a VI-a;
“Cel mai sugestiv desen”
Dennis TUNDREA, Timiş, clasa a VII-a;
“Cel mai original concept de campanie”
SZöCS Csaba, Harghita, clasa a VIII-a;
“Realizarea campaniei”
Echipa formată din Bianca Francisca TABREA, clasa a VIII-a, şi Ana Maria BEJENARIU, clasa a V-a, Suceava, şi
Echipa formată din Elisabeta KOTHAI, Sergiu Mădălin RAAB şi Ciprian Jonathan ZVONAR, clasa a VI-a, Arad.
alexandru.nastase@jurnalul.ro