Cu o creştere economică de 9,1 procente în trimestrul al treilea al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, România se situează pe primul loc în rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, arată datelor publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Potrivit Eurostat, România este urmată de Slovacia, cu o creştere economică de 7,1 procente, şi Polonia, cu un avans de 5,6 procente, citează Agerpres acest raport. În ritm anual, trimestrul trei 2008 comparativ cu trimestrul trei 2007, Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a înregistrat o creştere 0,8 procente, după un avans de 1,7 procente înregistrat în trimestrul al doilea şi o creştere de 2,3 procente în primul trimestru. Produsul Intern Brut al zonei euro (EA15) a înregistrat o creştere de 0,6 procente, după o creştere de 1,4 procente înregistrată în trimestrul al doilea şi o creştere de 2,1 procente în primul trimestru.
În schimb, în trimestrul trei comparativ cu trimestrul precedent, Produsul Intern Brut al zonei euro (EA15) a înregistrat un recul de 0,2 procente în trimestrul trei 2008, comparativ cu trimestrul precedent, după o scădere de 0,2 procente înregistrată în trimestrul al doilea faţă de trimestrul precedent, Eurostat confirmând în mod oficial faptul că economia zonei euro este în recesiune. O economie este considerată în recesiune după două trimestre consecutive de creştere economică negativă. Cifrele publicate joi confirmă estimarea preliminară dată publicităţii luna trecută de Eurostat. Potrivit Eurostat, trei dintre principalele economii ale zonei euro (Germania, Marea Britanie şi Italia) au înregistrat un recul al PIB de 0,5 procente în trimestrul trei 2008 comparativ cu trimestrul precedent. Spania a înregistrat un recul de 0,2 procente iar Franţa a înregistrat o creştere de doar 0,1 procente.
Şi în Uniunea Europeană (UE27) Produsul Intern Brut a înregistrat un recul de 0,2 procente în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere zero în trimestrul al doilea faţă de trimestrul precedent. În rândul celor 27 de state membre UE, cel mai mare recul trimestrial al PIB s-a înregistrat în Estonia, unde PIB a scăzut cu un procent faţă de trimestrul precedent, iar cele mai mari creşteri economice s-au înregistrat în Slovacia, unde PIB a crescut cu 1,5 procente, şi Cehia, cu o creştere de un procent. Datele privind România nu sunt disponibile. În cazul României, potrivit cifrelor prezentate miercuri de Institutul Naţional de Statistică /INS/, în trimestrul al treilea al acestui an, Produsul Intern Brut /PIB/ a fost de 139,4 miliarde lei, cu 9,1 la sută mai mare faţă de perioada iulie-septembrie 2007. În primele nouă luni ale acestui an, Produsul Intern Brut a crescut, în termeni reali, cu 8,9 la sută faţă de perioada similară din 2007, fiind estimat la 335,2 miliarde lei.
Comisia Europeană estimează că în acest an România va înregistra o creştere economică peste aşteptări, de 8,5 procente, urmând ca anul viitor aceasta să scadă la 4,75 procente şi la cinci procente în 2010. La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă de o creştere economică de 8-9 la sută în 2008, urmată de o încetinire semnificativă în 2009, până la patru-cinci la sută.
Citește pe Antena3.ro