România a fost condamnată astăzi la Curtea Europeană a Drepturile Omului (CEDO) pentru moartea unui manifestant şi rănirea a altor trei, în timpul revoltei anticomuniste de la Timişoara, din decembrie 1989. Curtea a decis ca timişorenilor Horia Teodor Şandru, Ştefan Răducan, Silvia Benea şi Daniela Grama să li se acorde câte 5.000 de euro ca daune morale.
Timişorenii au invocat articolul 2 (dreptul la viaţă) şi 6, paragraful 1 (dreptul la un proces echitabil, desfăşurat pe o durată de timp rezonabilă) şi au arătat că ancheta făcută de autorităţile române în cazul evenimentelor din decembrie 1989 nu a permis stabilirea clară a vinovaţilor.
Curtea a stabilit, ieri, în unanimitate, că a fost violat articolul 2 invocat de timişoreni, precizând că având în vedere această constatare, plângerea în temeiul articolului 6 că procedura penală a durat pentru mult timp nu trebuie să fie examinată separat.
"Chiar dacă Curtea nu ignoră complexitate de netăgăduit a evenimentelor, estimează că durata anchetei nu poate fi justificată de contextul social şi politic, aşa cum susţine Guvernul. Dimpotrivă, importanţa sa pentru societatea românească ar fi trebuit să determine autorităţile române să trateze dosarul cu promptitudine şi fătă întârzieri inutile, pentru a preveni aparenţa de tolerare a unor acte ilegale şi de complicitatea în această privinţă", se mai arată în decizia CEDO.
Cei patru care s-au adresat Curţii de la Strasbourg sunt Horia Teodor Şandru, Ştefan Răducan, Silvia Benea şi Daniela Grama, căsătorită Moldovan, născuţi în 1941, 1959, 1928, respectiv 1974, toţi cu domiciliul în Timişoara.
În timpul manifestărilor anticomuniste care au început la 16 decembrie în oraşul de pe Bega, Horia Teodor Şandru, Ştefan Răducan şi soţul Silviei Benea au fost grav răniţi, de mai multe gloanţe care au fost trase în direcţia lor. Alexandru Grama, fratele Danielei Grama, a fost ucis prin împuşcare.