x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România „importă” primii refugiați, în martie

România „importă” primii refugiați, în martie

de Diana Scarlat    |    25 Feb 2016   •   15:11
România „importă” primii refugiați, în martie
Sursa foto: GEORGI LICOVSKI/EPA

România are 6 centre de cazare pentru refugiaţi, în care va trebui să primim 6.200 de persoane în următorii patru ani. În prezent sunt doar 1.500 de locuri de cazare în aceste centre, dintre care doar 900 mai sunt libere. Primii 11 migranţi vor sosi în ţara noastră la începutul lunii martie şi vor fi cazaţi în centrul de la Galaţi.

Mecanismul cotelor obligatorii de relocare al UE începe să-şi facă efectul. Primii 11 refugiaţi vor ajunge în ţara noastră începând de luna viitoare, ei fiind selectaţi din Grecia şi din Italia. În 2016 şi 2017, România trebuie să primească minimum 4.180 de refugiaţi, conform celor două mecanisme de relo-care adoptate la nivelul UE. “Refugi-aţii care vor ajunge în România vor fi atent verificaţi şi selectaţi, conform criteriilor de siguranţă”, explica şeful Inspectoratului General pentru Imigrări, chestorul Viorel Vasile, săptă-mâna trecută, la bilanţul IGI. Refugi-aţii nu vin în România doar prin transfer din Italia şi Grecia, ci şi pe cont propriu. Anul trecut au fost primite 13.487 de solicitări de viză de azil, depuse la misiunile diplomatice din străinătate, şi au fost aprobate 10.112 de cereri de intrare în ţară, dintre care 2.415 de scurtă şedere şi 7.697 de lungă şedere. „România se confruntă cu un aflux de cereri de azil depuse de cetățeni sirieni, care reprezintă aproape 43% din totalul cererilor de azil înregistrate pe teritoriul țării”, a mai declarat şeful IGI.

În prezent, pe teritoriul României se află 104.139 de cetățeni străini. Dintre solicitanții de azil de anul trecut, cei mai mulți vin din Siria - 541, Irak - 214 şi Afganistan - 96.
 

×