x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

01 Feb 2006   •   00:00

1 februarie 2006

Colaborare antidrog


Autoritatile romane si cele olandeze au lansat ieri proiectul MATRA 2004 "Lupta impotriva traficului de droguri", care se va derula timp de doi ani si are o valoare de 350.000 de euro. Programul de preaderare vizeaza combaterea traficului transfrontalier. (Petru Zoltan)

Decizie - Pelesul, la un pas de retrocedare


Procesul de retrocedare a castelelor Peles si Pelisor s-ar putea finaliza pana la inceputul lunii martie. Secretarul de stat Virgil Nitulescu a anuntat ieri ca negocierile dintre Ministerul Culturii si Cultelor si reprezentantii Casei Regale au ajuns intr-o noua faza. Nitulescu a subliniat ca MCC isi doreste ca aceste castele sa ramana in circuitul turistic. (C. Ologeanu)

Audiere - Magureanu, martor la DNA


Fostul sef al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu a fost audiat ieri de procurorii DNA in dosarul in care doi colonei in rezerva din Prahova sunt cercetati in legatura cu o afacere cu petrol. Magureanu a spus ca el stie ca in acest caz nu a fost comisa nici o infractiune. Fostul sef SRI Prahova Corneliu Paltanea si adjunctul sau Daniel Bucur au fost arestati pentru luare de mita, instigare si complicitate la santaj.

Accident - Soferita cu ghinion la 14 ani


O tanara de 14 ani din Bucuresti a produs un accident de circulatie luni noapte in cartierul Militari din Capitala si a ajuns in stare grava la spital dupa ce s-a urcat la volanul unui autoturism Mercedes. Potrivit politistilor, fata a pierdut controlul masinii din cauza vitezei excesive si a lipsei de experienta si a intrat intr-o autoutilitara. Adolescenta nu consumase bauturi alcoolice.

Premiera la CSM - Judecatoarea Huza, suspendata


Maria Huza - fost presedinte al Tribunalului Bucuresti - a fost suspendata din functiile de judecatoare si de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ieri, in aceeasi zi in care ea a cerut plenului CSM sa revina asupra cererii sale de pensionare. Huza este primul membru al CSM care este suspendat din aceasta calitate. Decizia a fost luata dupa ce judecatoarea a fost trimisa in judecata de DNA in dosarul privind modul de dobandire a unei locuinte.

Cluj - Primari pasibili de executare silita


Prefectul Clujului a amendat cu 150 de milioane de lei primarii din patru localitati pentru nerespectarea unor reguli prevazute in legea fondului funciar. In cazul in care edilii din Cenau Mare, Aiton, Triteni si Baisoara nu isi platesc amenzile, sunt pasibili de executare silita. Nici Emil Boc nu va scapa, prefectul anutand ca in cursul saptamanii viitoare va incepe un control la Primaria Cluj-Napoca. (Larisa Neagoe)

Galati - Dunarea a depasit cota de atentie


Apele Dunarii au depasit ieri la Galati cota de atentie cu jumatate de metru, dupa ce in dreptul localitatii tulcene Isaccea s-a format o banchiza cu o grosime de sapte metri. Doua cargouri din Rusia si Turcia au ramas blocate la kilometrul 103. (E. Hoosz)

Recomandare - CNA pentru cultura


Consiliul National al Audiovizualului recomanda televiziunii publice sa includa si stiri culturale in jurnalele sale de stiri. "Evenimente precum «Festivalul Enescu» sau aniversarea a 250 de ani de la nasterea lui Mozart nu pot fi apanajul unui canal de nisa, iar reflectarea lor trebuie sa-si gaseasca locul in cadrul principalelor jurnale", se arata intr-un comunicat al CNA. (Cristina Ologeanu)

Bucuresti - Licitatie pentru parcari


Municipalitatea Bucuresti va scoate la licitatie, in luna februarie, proiectul de constructie a circa 17.000 de locuri de parcare in zonele centrale ale Capitalei. "Suntem un partener transparent si predictibil si sper ca acest lucru sa fie un avantaj in competitia cu alte capitale europene pentru atragerea de investitii straine directe", a spus primarul general Adriean Videanu.

Autostrada Bechtel - Noile prevederi, aprobate de Guvern


Guvernul ar putea aproba in aceasta saptamana rezultatele renegocierii contractului incheiat cu compania americana Bechtel pentru Autostrada Brasov-Bors, a declarat ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului Laszlo Borbely. "Dupa ce negocierile au fost finalizate, urmeaza sa intre in Guvern o nota privind economiile importante", a spus Borbely. El a precizat ca fondurile destinate proiectului pentru 2006 ar putea fi suplimentate pana la 500 milioane de euro.

Incadrare - Forte noi la Politia Capitalei


418 agenti de politie au depus ieri juramantul de credinta in fata conducerii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) si a conducerii Politiei Capitalei. Noii politisti au fost incadrati direct in urma celor doua concursuri in perioada decembrie 2005-ianuarie 2006. (Radu Crivat)

Medgidia - Fost politist repus in functie


Tribunalul Constanta a dat castig de cauza fostului sef adjunct al Politiei Medgidia, Nicolae Safta, eliberat din functie in urma scandalului provocat de agresarea lui Serban Pretor de catre doi SPP-isti in 2004. Instanta a hotarat ca Safta trebuie repus in functie, iar IJP Constanta este obligat sa-i plateasca drepturile salariale restante. (M. Craciun)


Aflux de turisti la Marea inghetata


In plina iarna, mii de turisti au luat cu asalt Litoralul Marii Negre in ultimele zile pentru a vedea marea inghetata. Curiosii s-au aventurat chiar si pe blocurile nesigure de gheata, in ciuda restrictiilor impuse de autoritati. Constantenii spun ca orasul nu a mai fost de mult atat de populat in timpul iernii, mai ales ca acest fenomen s-a intamplat ultima oara in urma cu sapte ani. (Alexandra Chivu)
×
Subiecte în articol: observator