x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

12 Ian 2006   •   00:00
Romania in 5 minute

Panzarul lui Stefan, scos pe uscat

Vasul construit dupa modelul ambarcatiunilor din flota domnitorului Stefan cel Mare a fost scos ieri din apele Dunarii si postat pe mal, pentru ca galatenii sa-l poata admira de aproape. Aflat in proprietatea Centrului Cultural "Dunarea de Jos" Galati, Panzarul Moldovenesc a costat 9 miliarde de lei vechi. (Erik Hoosz)

In atentia DNA

Jurnalul National solicita Departamentului National Anticoruptie (DNA) sa se autosesizeze in privinta retrocedarilor de terenuri din Baneasa si a modului in care s-a procedat la defrisarea plantatiei de duzi SC Sericarom SA.

Conturi - Emil Boc, ceva mai bogat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, si-a deschis doua noi conturi bancare, conform declaratiei sale de avere pe anul trecut. Boc si-a declarat un depozit de 3.200 de euro la care se adauga conturi de 150 milioane de lei vechi (15.000 RON). El a castigat anul trecut din salariul de primar suma de 347,4 milioane de lei vechi, iar din cel de conferentiar universitar alte 220 milioane de lei vechi si mai are de platit 10 milioane de lei vechi pentru Dacia pe care a cumparat-o in 2004. (Dana Piciu)

Braila - Noi suspiciuni de gripa aviara

Gripa aviara ar putea fi prezenta si in alte doua localitati din judetul Braila, Ciresu si Dudesti. Testele rapide au confirmat posibilitatea existentei virusului. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, s-a dispus uciderea pasarilor din gospodariile afectate si intensificarea actiunilor de control pe Valea Calmatuiului.

Constanta - Trafic fluvial restrictionat

Autoritatile portuare au inchis ieri-dimineata portul Constanta Sud Agigea si Canalul Bara Sulina din cauza vantului puternic, de peste 70 km pe ora. Si traficul fluvial pe Canalul Dunare - Marea Neagra a fost restrictionat, iar Capitania Zonala Tulcea a suspendat temporar activitatea in zona Sulina. (Mariana Craciun)

Oradea - Fost demnitar cercetat

Doi afaceristi bihoreni au fost retinuti de procurorii anticoruptie din Oradea intr-un dosar de infractiuni economice, ca spalare de bani si evaziune fiscala. In aceeasi cauza este cercetat si un fost functionar din Ministerul Industriilor. Este vorba de Niculae Dinculeasa, sef serviciu in cadrul Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor. Acesta este acuzat ca a primit mita intre 2001 si 2002 pentru facilitatea obtinerii unor autorizatii. Dinculeasa nu a putut fi retinut, prezentand un buletin medical ce atesta o boala grava. (Natalia Ivan)

Verdict - ANRE / Termoelectrica a fost refuzata

Primaria Capitalei a trimis ieri Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE), institutie care stabileste preturile de productie a agentului termic, avizul negativ privind solicitarea Termoelectrica de a majora pretul la incalzire cu 56%. In nota de fundamentare care insoteste avizul negativ, Primaria precizeaza ca "datele privind cresterea tarifului puse la dispozitie de TC Electrocentrale Bucuresti SA sunt incomplete si irelevante". De asemenea, Primaria transmite ANRE ca, din punctul de vedere al municipalitatii, tariful cerut de Termoelectrica - respectiv de 143,38 lei (1.430.380 de lei vechi) gigacaloria - este nejustificat. (Monica C. Andrei)

Curtea de Apel - Contestatia lui Oprescu, amanata

Dosarul in care medicul Sorin Oprescu a cerut anularea ordinului ministrului Sanatatii prin care a fost demis pentru a doua oara de la conducerea Spitalului "Elias" va fi discutat astazi la Curtea de Apel Bucuresti. Presedintele completului care a judecat ieri cauza este acelasi care, in prima faza, daduse castig de cauza senatorului PSD, astfel incat magistratul s-a abtinut. Un alt complet va discuta azi dosarul lui Oprescu si cele ale celorlalti membri demisi de la conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Cazul Rompetrol - Bancheri luati la intrebari

Mai multi bancheri au fost chemati pentru audieri la Parchetul General in dosarul Rompetrol. Surse judiciare au declarat ca este vorba despre conducatori ai institutiilor bancare care au refuzat sa dea curs cererii procurorilor de a pune sub supraveghere conturile unor persoane implicate in cazul amintit. Printre cei citati, la discutii, se afla seful HVB Bank si un director din BNR. Pe langa cercetarea lui Dinu Patriciu, procurorii au cerut supravegherea rulajelor financiare prin conturile a 60 de persoane. (V. Fotache, M. Pasa)
×
Subiecte în articol: observator