x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

06 Ian 2006   •   00:00

6 ianuarie 2006

Cavaler-tobosar la Sighisoara


Primaria din Sighisoara a angajat un tobosar-cavaler. Acesta va avea sarcina ca in fiecare zi, timp de doua ore, sa anunte in Cetatea Medievala evenimentele care au loc in municipiu. Costumul tobosarului va fi copia fidela a figurinei "tobosarul-cavaler" din turnul cu ceas.

Constanta - Porturi inchise din cauza cetii


Traficul fluvial si maritim a fost din nou perturbat ieri din cauza vremii. Astfel, Portul Constanta Sud Agigea, precum si Canalul si Bara Sulina au fost inchise pentru ca vantul a suflat cu peste 70 km pe ora. Ulterior, toate porturile de la Marea Neagra au fost inchise din cauza cetii si a vizibilitatii reduse sub o mila marina. Si pe Canalul Dunare - Marea Neagra a fost oprit traficul, iar ecluzarile au fost intrerupte.

Prahova - Alunecari de teren la Breaza


32 de familii dintr-un cartier al orasului prahovean Breaza risca sa ramana izolate din cauza unei alunecari de teren, iar conducta care alimenteaza cu gaze naturale cartierul Podul Vadului a fost decopertata, dupa ce o strada din localitate a fost afectata de acelasi fenomen. Drumul este inca practicabil, dar cu restrictii de circulatie pentru masinile grele. "Ar fi nevoie de cinci miliarde de lei pentru reparatii, dar nu stim de unde vom face rost de acesti bani", a spus primarul din Breaza, Gheorghe Maracineanu.(Nina Marcu)

Minoritati - A venit, din nou, Craciunul


La copiii armeni vine astazi, cu sanie trasa de reni, Gaghant Baba (Mos Craciun). Armenii sarbatoresc Craciunul de Boboteaza, dupa traditiile initiale ale crestinismului, conform carora Iisus a fost botezat dupa 33 de ani, in aceeasi zi in care s-a nascut, respectiv 6 ianuarie. Maine va fi Craciunul pentru romanii care respecta vechiul calendar, dar si pentru lipovenii, ucrainenii, grecii sau sarbii de la noi. In ajun, lipovenii tin post negru - socolnic. (Carmen Plesa)

Blaj - Campia Libertatii, revendicata


O importanta suprafata de teren in care este inclusa si Campia Libertatii a fost revendicata de Mitropolia Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolica). Potrivit primarului din Blaj, Simion Bacila, administratia locala a trimis Comisiei Nationale de Evaluare a Cererilor de Restituire un material insotit de fotografii. Acesta explica faptul ca terenul revendicat include locul unde s-a desfasurat Marea Adunare Populara din 1848 si monumentul ridicat acolo. (Lucian Dobrater)

Bistrita - Cu masina in sediul Politiei


Cladirea Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud a fost la un pas de a sari in aer miercuri noapte, dupa ce un sofer a intrat cu masina intr-o conducta de gaz care alimenteaza imobilul. In urma incidentului nu a fost ranita nici o persoana, transmite Mediafax. Politistii sustin ca soferul nu a franat, o dovada clara ca a incercat sa se sinucida. El a spus ca a recurs la acest gest din cauza iubitei sale, care l-ar fi inselat.

Craiova - Covei are un nou dosar penal


Iustin Covei, fiul magistratului Marin Covei de la Curtea de Apel Craiova, are un nou dosar penal, dupa ce in noaptea de Revelion a injunghiat o tanara de 18 ani aflata la o petrecere. Surse din cadrul spitalului sustin ca tanara a fost adusa la Urgenta chiar de Covei, recunoscut dupa masina sa. Desi, initial, victima nu a vrut sa recunoasca, ulterior ea le-a spus politistilor ca rana i-a fost provocata de Iustin Covei, insa fara intentie. Tanarul mai este cercetat in cel putin sase dosare penale. (Cristian Vasilcoiu)

Valcea - Schimbari in masa la Politia Rutiera


Peste jumatate din lucratorii Serviciului Politiei Rutiere Valcea au fost schimbati ieri din functie. Pentru ca nu au primit prea multe explicatii de la sefi, agentii rutieri mutati la Ordine Publica sunt nemultumiti, iar unii ameninta cu demisia. Unul dintre criteriile schimbarii a fost varsta inaintata a agentilor. Locul lor a fost luat de politisti tineri, fara experienta. (Alexandra Chivu)

Gata vacanta! - Elevii se intorc luni la scoala


Elevii vor incepe de luni scoala dupa vacanta de iarna. Cei aproximativ 3.500.000 de scolari din invatamantul preuniversitar reiau cursurile semestrului I numai pana la 3 februarie, cand vor intra intr-o noua vacanta, cea intersemestriala. Aceasta este programata in intervalul 4-12 februarie. Cel de-al doilea semestru, care are 17 saptamani - spre deosebire de anul scolar 2004-2005, cand a avut 21 saptamani - ,va incepe la 13 februarie. (Eugenia Mihalcea)

Gorj - Turisti blocati in statiunea Ranca


Peste 100 de turisti din statiunea gorjeana Ranca au ramas practic blocati ieri, dupa ce Drumul National 67 C, care trece prin localitate, a fost blocat din cauza viscolului. Potrivit sefului Politiei Rutiere Gorj, comisar-sef Ion Picu, interventia utilajelor de deszapezire a fost ingreunata de vantul puternic. Traficul a fost reluat partial, pe un singur sens, in jurul pranzului.

Orban - Sfaturi pentru Basescu


Liderul PNL, Ludovic Orban, i-a sugerat ieri presedintelui Traian Basescu ca, "daca tot este parasit de consilieri", sa-si aleaga altii noi din randul nevestelor oamenilor de afaceri anchetati, transmite corespondentul Mediafax. Prezent la Satu Mare, Orban a declarat ca, desi si-a propus sa nu faca politica intre Craciun si Sf Ion, vrea sa-i transmita presedintelui Basescu ca "mai sunt oameni de afaceri care sunt anchetati si care au neveste" si ca din randul acestora si-ar putea alege consilieri noi.


Tone de apa sfintita la Constanta


Aproximativ 70.000 de sticle cu apa sfintita vor fi impartite astazi credinciosilor la Constanta. Ele au fost inscriptionate si umplute cu ajutorul jandarmilor, special cu ocazia Bobotezei. Butoaiele cu agheasma vor fi trase de boi, iar slujba va fi condusa de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
×
Subiecte în articol: observator