x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

07 Sep 2005   •   00:00

Petrom adauga 900 lei/litru

Petrom a anuntat scumpirea benzinelor cu 9 bani (900 de lei vechi), la doua zile de la ultima scumpire, de 7 bani, si dupa doar 12 zile de la o alta scumpire, cu 8 bani/l. Preturile benzinelor Petrom variaza intre 3,69 lei noi/l (fara plumb) si 4,03 lei noi/l (Top Premium +99). (A.N.I.)

Calomnie - Videanu ii cere lui Vanghelie 10 miliarde de lei

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, ar fi trebuit ieri sa-l intalneasca pe Marian Vanghelie, edilul Sectorului 5. Nu la Primaria Capitalei pentru a discuta despre problemele edilitare, ci la proces. "Suntem la a doua infatisare. L-am dat in judecata pentru acuzatiile calomnioase pe care le-a facut la adresa mea, in timpul campaniei electorale. I-am cerut sa aduca probe. Daca nu, voi cere daune materiale in valoare de 10 miliarde de lei vechi", a spus Videanu. Pentru ca Vanghelie nu s-a prezentat la proces, sedinta a fost amanata. (Monica C. Andrei)

Cazul Ciupercescu - "Grenadierul" de la "Monnet" va fi rejudecat

Dosarul lui Dragos Ciupercescu, acuzat ca este autorul atentatului cu grenada de la Liceul bucurestean "Jean Monnet" din 2002, va fi rejudecat la Curtea de Apel Bucuresti. Decizia a fost luata de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In luna martie, Ciupercescu fusese condamnat la 19 ani de detentie, dar a cerut luni instantei supreme sa fie achitat. Procurorii au solicitat rejudecarea cazului, astfel incat Ciupercescu sa fie acuzat si de fapte de terorism.

Statistici - Manuale pentru toti copiii

Cu mai putin de o saptamana inainte de inceperea scolii, Ministerul Educatiei a anuntat ca au fost retiparite 3.771.318 de manuale in valoare de 124,5 miliarde lei vechi, iar numarul de manuale noi oferite prin organizarea de licitatii este de 6.058.049. Ministerul asigura ca luni, 5 septembrie, gradul de receptie a manualelor scolare era de 94,17% retiparite si 93,13% noi. (Eugenia Mihalcea)

Stenogramele PSD - Dactilografa Guvernului a fost audiata la Parchet

Marioara Stanescu, angajata ca stenodactilografa a Guvernului, a fost audiata ieri, timp de aproximativ doua ore, in dosarul stenogramelor atribuite PSD. La iesirea de la audieri, Stanescu a declarat ca nu are legatura cu stenogramele si ca a venit la Parchet pentru a le spune si procurorilor acest lucru. Totodata, Stanescu a negat ca semnatura de pe stenograme este a ei. (R. Crivat)

Satu-Mare / Seful Politiei Rutiere, destituit din cauza bauturii

Seful Biroului Politiei Rutiere din municipiul Satu-Mare, comisarul Dorin Cigan, a fost destituit din functie in urma unei dispozitii a sefului Politiei Romane, chestorul Dan Fatuloiu, pentru ca a mers baut la serviciu. La sfarsitul lui august, Jurnalul National semnala ca Cigan a fost depistat, in timp ce dirija traficul, in stare de ebrietate. "La momentul testului alcooltest avea o alcoolemie de 0,53 la mie in sange", declara la acel moment subcomisarul Florentin Vlad, seful IJP Satu-Mare. (Crina Dunca)

Gorj - Mischie are datorii la stat

Fostul baron de Gorj Nicolae Mischie este obligat sa dea statului suma de peste 300 de milioane de lei vechi, reprezentand taxele vamale pentru doua autoturisme pe care le-a introdus in tara pe o societate care a functionat doar in acte, intr-o zona defavorizata. Directia de Finante Gorj l-a obligat pe Mischie la plata acestor taxe dupa ce a amendat firma baronului. La Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj se afla in curs de finalizare un dosar in care este anchetat modul in care Mischie a adus in Romania cele doua autoturisme. (Gabriela Mladin)

Olt - Cisterna cu GPL rasturnata pe sosea

O cisterna incarcata cu aproape 4 tone de gaz petrolifer lichefiat s-a rasturnat ieri dupa-amiaza pe soseaua E 574 in judetul Olt, intre Pitesti si Craiova. Potrivit politistilor, soferul a pierdut controlul volanului din cauza neatentiei si a oboselii, a lovit un autoturism care venea din sens opus, iar cisterna s-a rasturnat pe marginea drumului. Accidentul nu s-a soldat cu victime, dar a existat riscul unei explozii. Pompierii au intervenit cu autospeciale, zona a fost incercuita, iar traficul a fost ingreunat timp de mai multe ore. (C.V.)

Investitii - Romania are grad scazut de risc

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P) a imbunatatit ieri ratingul Romaniei cu o treapta, la nivelul "BBB minus". Aceasta semnifica intrarea in segmentul investitiilor considerate ca avand grad scazut de risc si iesirea din categoria celor speculative. S&P este a doua agentie internationala de evaluare care a acordat Romaniei ratingul de risc scazut pentru investitii, dupa Fitch Ratings, in luna noiembrie a anului trecut. Un risc de tara scazut va atrage scaderea dobanzilor la imprumuturile externe si orientarea unor noi fonduri de investitii catre Romania.

Constanta - Onisoru, acuzat ca blocheaza accesul la arhive

Fostii detinuti politici din Constanta l-au acuzat ieri pe presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati, Gheorghe Onisoru, de obstructionarea accesului la arhivele Securitatii si de faptul ca a ajutat la "imacularea unor informatori notorii, precum este Corneliu Vadim Tudor", transmite Mediafax. Liderul filialei constantene a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Paul Andreescu, a spus ca detinutii vor doar adevarul. (Radu Crivat)

Diaspora - Basescu face a doua vizita in Statele Unite

Presedintele Traian Basescu merge pentru a doua oara in Statele Unite, dupa sase luni de cand a fost la Casa Alba. De data aceasta, seful statului va profita de participarea la cea de-a 60-a reuniune a Adunarii Generale ONU (14 septembrie) pentru a-i vizita pe romanii din America, majoritatea fiindu-i votanti la alegerile de anul trecut. De la New York, Basescu va traversa continentul pentru a se intalni cu romanii din California la San Francisco. La 16 septembrie se va intalni cu romanii din Detroit, Chicago si Ohio. (Oana Stancu)

Dosarul Petromidia - Noi acuzatii pentru Dinu Patriciu

Omul de afaceri Dinu Patriciu, cercetat in dosarul Petromidia, este acuzat si de manipularea pietei bursiere in legatura cu prejudicii de circa 6 milioane de euro, inregistrate din momentul listarii actiunilor Rompetrol la Bursa de Valori Bucuresti, respectiv 7 aprilie 2004. Noile acuzatii i-au fost prezentate lui Patriciu ieri de catre procurori. Dupa cele doua ore de audieri, omul de afaceri a apreciat ca "redeschiderea acestei probleme, in aceasta conjunctura politica, are o semnificatie foarte grava, fiind un atac la adresa Bursei, care incepuse sa se capitalizeze". (Lucian Florea)
×
Subiecte în articol: observator