x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

27 Aug 2005   •   00:00

Ambasada Marii Britanii, inchisa temporar

Ambasada Marii Britanii la Bucuresti va fi inchisa luni, 29 august, pentru a marca Sarbatoarea de vara a bancilor - Summer Bank Holiday. Activitatea va fi reluata marti, cu programul normal de functionare: 8:30-13:00, 14:00-17:00.

Afacerea Venezuela - Procurorul Craznic cere CSM sa-i apere reputatia

Procurorul Flavius Craznic s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii, cerand sa-i fie aparata reputatia in fata acuzatiilor ce i s-au adus in legatura cu operatiunea de livrare supravegheata esuata in decembrie 2002. In acelasi timp, inspectorii CSM verifica modul in care procurorul si-a exercitat atributiile in coordonarea acestei lucrari penale cu multe semne de intrebare. Printr-o ordonanta de luna trecuta, s-a decis neinceperea urmaririi penale impotriva lui Craznic pentru acuzatiile aduse, iar activitatea a doi dintre politistii coordonati de el face obiectul cercetarilor Directiei Crima Organizata din Parchetul General. (Valentin Zaschievici)

Crima de la Brasov - Marturie schimbata in fata judecatorilor

Unul dintre martorii acuzarii in procesul lui Alexandru Diaconescu, barbatul acuzat ca iarna trecuta a ucis doua farmaciste din Brasov, si-a schimbat declaratia initiala data in timpul anchetei. Desi sustinuse ca il vazuse pe barbat in seara crimei in preajma farmaciei, martorul a revenit ieri, la termenul procesului de la Tribunalul Brasov. El a precizat ca in declaratia initiala pe care a semnat-o spunea ca persoana pe care a vazut-o "seamana" cu Diaconescu si a sugerat ca anchetatorii l-ar fi convins sa afirme ca este vorba despre aceeasi persoana. Pe tot parcursul anchetei, Diaconescu nu si-a recunoscut fapta.

Intelegere - Situatia de la Azomures a fost deblocata

Vasile Nistor, ministrul secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru Dialog Social, sustine ca situatia Combinatului Azomures a fost deblocata. Sindicalistii sunt insa rezervati in aceasta privinta. Nistor a vorbit ieri cu reprezentantii patronatului si ai sindicalistilor si a declarat ca a ajuns la o intelegere care se va finaliza saptamana viitoare, daca salariatii sunt de acord. Acestia ar urma sa primeasca, intr-o prima transa, o majorare salariala de 2%-3%, iar restul majorarii cerute de pana la 9,5% va veni pana in decembrie, daca societatea are beneficii. (Florina Zainescu)

Curtea Constitutionala - Judecatorii vor fi "feriti" de conflictul de interese

Alianta PNL-PD va depune, saptamana viitoare, la Parlament, un proiect de lege referitor la modificarea Legii Curtii Constitutionale, informeaza Mediafax. Potrivit purtatorului de cuvant la PNL Eugen Nicolaescu, principala prevedere a acestui proiect se refera la eliminarea conflictului de interese din activitatea desfasurata de judecatorii Curtii Constitutionale. El considera ca este o situatie anormala ca o lege aprobata de Parlament sa fie ulterior modificata de "cativa judecatori". Dupa asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pe pachetul de legi privind proprietatea si reforma in Justitie, o serie de prevederi au fost declarate neconstitutionale, decizia fiind combatuta prin acuzatii de pesederizare a Curtii Constitutionale.

Ambasadorul Germaniei - Clauza de salvgardare, in primavara

Un nou avertisment privind amanarea aderarii Romaniei a venit ieri din partea ambasadorului Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber. El a atentionat ca raportul de tara din primavara viitoare ar putea activa clauza de salvgardare pentru Romania, daca documentul similar din octombrie va contine multe critici privind indeplinirea obiectivelor de aderare. "Raportul de tara din octombrie va avea un impact politic foarte mare. Daca vor fi multe elemente critice, in raportul din primavara, va fi probabil vorba despre clauza de salvgardare", a explicat ambasadorul. (Maria Toader)

Dambovita - Corturi distruse de ursi la Padina

Mai multi ursi in cautare de hrana au distrus joi seara sapte corturi aflate pe platoul Padina din judetul Dambovita. Seful Salvamont Dambovita, Doru Diaconescu, a spus ca turistii din corturile atacate au fost cazati in cabanele din zona, dar unii au decis sa plece, speriati de posibilitatea unui nou atac al ursilor. El ii sfatuieste pe turistii care se incumeta sa vina cu cortul la munte sa se organizeze in grupuri mari, sa faca galagie, dar, cel mai important, sa lase mancarea in afara corturilor. (Lucian Florea)

Afacerea Volvo - Omar cere noi traduceri

Audiat din nou, ieri, in dosarul privind capetele de tractor Volvo, prin care a fost cauzat un prejudiciu de 1,8 milioane de dolari, sirianul Omar Hayssam a identificat declaratii in limba araba printre probele din dosar si care nu fusesera traduse in limba romana. Anchetatorii de la Parchetul instantei supreme nu au putut astfel sa ii prezinte materialul de urmarire penala si au decis ca interpretul sa traduca documentele pana la 1 septembrie. Dupa prezentarea dosarului, Hayssam urmeaza sa fie trimis in judecata. Sirianul este cercetat si in alte doua dosare: unul privind afacerea "Foresta Nehoiu" si altul legat de rapirea jurnalistilor romani la Bagdad. (Lucian Florea)

Leasing - Beneficiari protejati de o lege noua

Legea leasingului ar putea fi modificata pentru a nu se mai ajunge la situatii de genul MTS, a declarat ieri, la Scoala de vara a TNL, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. Autor al proiectului, deputatul liberal, proaspat numit ministru al Sanatatii, va depune in urmatoarea perioada la Parlament un proiect de modificare a Legii leasingului in sensul protejarii beneficiarului. El considera ca situatia de la MTS Leasing a dus la subrezirea increderii in sistemul de leasing. (A.M.)

PSD - Mitrea se opune grevei parlamentare

Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a declarat ieri la Sibiu ca nu este de acord cu preconizata greva parlamentara, in cazul in care presedintii celor doua camere ar fi schimbati din functie, informeaza Rompres. "Nu inseamna ca vom transforma lupta pentru a pastra doua functii politice, legitim ocupate, in principala lupta a partidului. Nu sunt de acord cu greva parlamentara. Este o lupta politica importanta, dar nu este principalul obiectiv al partidului", a anuntat Miron Mitrea. (Gabriela Antoniu)

Bucuresti - Medic ortoped celebru prins cu spaga

Un medic chirurg ortoped de la Spitalul "Sfantul Ioan" din Capitala, profesor universitar si autor a numeroase lucrari stiintifice, a fost prins primind aproape 14 milioane de lei in schimbul unei interventii chirurgicale si este cercetat de politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Surse judiciare au precizat ca medicul in cauza se numeste Nicolae Gorun. Directorul spitalului, doctorul Alexandru Ciocalteu, spune ca administratia unitatii nu a fost informata de autoritati cu privire la cele intamplate si ca, daca instanta va stabili ca profesorul Gorun a comis faptele de care este acuzat, atunci contractul lui cu spitalul va inceta.

Incompatibilitati - Bolile care dau la o parte profesorii de la catedra

O noua lista a bolilor profesionale incompatibile cu functia didactica a fost elaborata de Ministerul Educatiei impreuna cu cel al Sanatatii si cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la un an dupa ce acest act a fost catalogat drept "neprofesionist" de mai multi reprezentanti ai societatii civile. Lista cuprinde trei categorii de boli incompatibile cu functia de profesor: inaptitudinea profesionala de natura psiho-comportamentala, afectiunile neurologice si bolile transmisibile in evolutie, pana la vindecare. Autorii precizeaza ca homosexualitatea nu este inclusa in categoria tulburarilor comportamentale. Examinarea psihologica anuala a personalului din invatamantul preuniversitar se realizeaza de catre psihologii scolari.

Scheele - "S-a inceput ceva" in combaterea coruptiei

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a apreciat ieri ca in Romania "s-a inceput ceva" in domeniul combaterii coruptiei. In cadrul unei conferinte de presa sustinute vineri la Cluj-Napoca, oficialul european si-a exprimat speranta ca pachetul de legi referitor la reforma in Justitie sa produca efectele scontate, la fel si inlocuirea din functie a sefului PNA. Scheele a mai spus ca sansele Romaniei de aderare la Uniunea Europeana au crescut in 2005 fata de anul 2004. In replica, fostul partid de guvernamant PSD a transmis ca este "firesc" acest lucru, dupa ce Guvernul anterior a finalizat negocierile si a realizat proiectul Tratatului de aderare. (Elena Stanciu)
×
Subiecte în articol: observator