x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

26 Aug 2005   •   00:00

Benzina sare de 1 euro

Petrom a majorat, de azi-noapte, cu pana la 8 bani/litru (800 de lei vechi) preturile carburantilor. Pretul benzinei ECO Premium a crescut cu 6 bani, pana la 3,58 lei /l, iar Premium fara plumb a ajuns la 3,53 lei/l. Un litru de benzina depaseste astfel pragul de 1 euro, cotat la 3,50 ron.

Decizie - Spotul tv criticat pentru discriminare a fost retras

Fundatia "Copii Sanatosi", prezidata de sotia premierului Tariceanu, a decis sa opreasca de la difuzare spotul tv prin care atentioneaza asupra pericolului unor malformatii congenitale in randul copiilor nou-nascuti, din cauza caruia Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a sanctionat cu avertisment fundatia. Motivul sanctiunii a fost spotul din cadrul campaniei de constientizare a femeilor insarcinate cu privire la necesitatea de a face, pe tot parcursul sarcinii, analize privind starea de sanatate, considerand ca acest mesaj incalca dreptul la demnitate personala, atat al copiilor care se nasc cu dizabilitati, cat si al mamelor acestora.

Comunicatii - Romtelecom are 12 petitori

La Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei au fost depuse scrisori de intentie de la 12 banci de investitii interesate sa ofere consultanta financiara in procesul de privatizare al S.C Romtelocom S.A. Bancile doritoare sunt: ABN-AMRO, BNP Paribas, consortiul format din Deutsche Bank si BRD Securities, Citibank, Credit Suisse First Boston, consortiul format din HSBC si BCR, JP Morgan, Lazard & Co, Merrill Lynch, Morgan Stanley, consortiul format din UBS, ING si CET. Privatizarea partii detinute de stat se va face prin intermediul unei oferte publice initiale. (Elena Stan)

Captura - Bani romanesti falsi in India

Politia indiana a descoperit la Jammu, in Kasmir, o importanta cantitate de valuta falsificata, informeaza Realitatea TV. Pe langa dolari americani si rupii indoneziene politia a descoperit in localitatea Jammu si o insemnata cantitate de lei romanesti! Autoritatile indiene stiu ca Jammu devine capitala banilor falsi cu care este finantat terorismul. Autoritatile indiene au trimis deja echipe pe urmele falsificatorilor de valuta din Jammu.

Disciplina - Politisti cu etica

Politistul trebuie sa se comporte civilizat, sa dea dovada de amabilitate si solicitudine, sa dovedeasca capacitate de comunicare si abilitati de gestionare a situatiilor conflictuale, conform noului Cod de Etica si Deontologie, aprobat ieri de Guvern. Oamenilor legii le este interzis sa ceara sau sa accepte bani sau bunuri pentru a indeplini sau ignora anumite atributii profesionale. Interventiile in forta sunt masuri exceptionale la care se recurge numai in situatii de absoluta necesitate. (Florina Zainescu)

Audieri - Dorina Mihailescu: "Nu exista stenograme"

Fostul secretar executiv al PSD, Dorina Mihailescu, a negat, ieri, la Parchetul instantei supreme, unde a fost audiata ca martor, existenta stenogramelor PSD. Mihailescu a precizat ca ultimul martor-cheie invocat de presa, Marioara Stanescu, a lucrat doar la Guvern si nu a participat la sedintele Delegatiei Permanente, unde s-ar fi inregistrat stenogramele. In schimb, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a declarat, ieri, la Alba-Iulia, ca recunoaste "anumite pasaje" din discutiile purtate la partid dar, totodata, mai spune ca, "oficial, aceste stenograme nu au existat". (Sidonia Silian )

Prahova - Cavalerii Templieri au donat pentru sinistrati

Locuitorii comunei Provita de Jos, din judetul Prahova, isi vor putea recupera o parte din bunurile distruse de inundatiile care i-au afectat de mai multe ori in ultima perioada, cu ajutorul donatiei de 20.000 RON primite din partea Ordinului Cavalerilor Templieri din Romania. Conducatorul Ordinului, Marele Prior al Romaniei, Dan Vasiliu, si Monseniorul Ilies Sociu s-au deplasat miercuri la Provita de Jos, unde au impartit ajutoare sinistratilor. (Loreta Popa)

Dosarul "Volvo" - Omar Hayssam, din nou la Parchet

Sirianul Omar Hayssam a fost audiat din nou, ieri, la Parchetul General in dosarul privind capetele de tractor Volvo. Procurorul Adriana Cristescu, care a mers la Bagdad, la sfarsitul lunii iulie, i-a audiat pe Mohammad Munaf si pe Adnan Khdip, presupusi complici ai lui Hayssam in aceasta afacere, care a adus un prejudiciu de 1,8 milioane de dolari. Hayssam este cercetat si in alte doua dosare: unul privind afacerea Foresta Nehoiu si altul legat de rapirea jurnalistilor romani la Bagdad.

Legea spitalelor - Retrasa de pe internet, depusa la Parlament

In aceeasi zi in care noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a decis retragerea de pe site-ul ministerului a Legii spitalelor, fostul detinator al portofoliului, Mircea Cinteza, impreuna cu alti trei deputati au depus proiectul legislativ la Parlament, informeaza Mediafax. Unul dintre deputatii semnatari, liberalul Sorin Paveliu, a explicat ieri ca proiectul nu este destinat schimbarii directorilor de spitale. Proiectul fusese retras de pe site din cauza criticilor aduse de asociatiile profesionale din sanatate. (Aniela Nine)

"Cocaina pentru VIP-uri" - Marturii contradictorii in proces

Nepotul presedintelui Federatiei Romane de Fotbal, Robert Mircea Sandu, a declarat, ieri, in fata instantei care judeca dosarul cunoscut sub numele "Cocaina pentru VIP-uri", ca Ion Alexandru Tiriac a consumat droguri. In acelasi timp insa, Ileana Lazariuc si un alt martor au sustinut contrariul. Sandu a spus ca a consumat droguri impreuna cu Ion Alexandru Tiriac, intre vara lui 2002 si 2003. Judecatorul i-a pus in vedere sa se refere strict la perioadele in care Tiriac Jr. ar fi comis infractiuni la Legea privind traficul si consumul de droguri, respectiv vara anului 2001 si primavara lui 2002. (M.C.)

Ilfov - Retineri in urma unei rafuieli intre clanuri

Mai multe persoane implicate in scandalul de acum trei zile din comuna Cernica, cand cumatrul lui Nicolae Guta a fost atacat de un grup de rromi din clanurile Duduianu si Caran in propria casa, au fost retinute ieri de politisti. Potrivit celui care a fost tinta atacului, Constantin Nicolae, un "comando" de rromi a incercat sa intre peste el in casa. Agresorii au descarcat apoi 12 cartuse in fata portii si i-au lasat o grenada fumigena, pe o masa, pentru intimidare. Cumatrul manelistului spune ca acele doua clanuri incearca astfel sa il determine sa plateasca taxa de protectie.

Audiere - Averea lui D.I. Popescu, verificata de magistrati

Fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu (PSD), a fost audiat ieri, impreuna cu sotia sa, la Comisia de cercetare a averilor de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a explica cum si-a achizitionat, in perioada in care a fost ministru, trei apartamente, 16.000 de metri patrati de teren intravilan si un autoturism strain. Sotii Popescu trebuie ca pana la termenul din 8 septembrie sa depuna declaratii olografe privind achizitionarea bunurilor. Dan Ioan Popescu si-a exprimat satisfactia ca are posibilitatea sa prezinte in fata unei comisii de juristi provenienta bunurilor sale. (Sidonia Silian)

Subventii - 4.000 de lei kilogramul de ambalaje PET

Executivul a alocat 18 milioane RON pentru dezvoltarea sistemului de colectare a deseurilor de ambalaje PET postconsum in vederea reciclarii. Banii se asigura din Fondul pentru mediu si se acorda operatorilor economici care realizeaza PET-urile. Prin acest circuit financiar, banii platiti pentru colectarea deseurilor PET, adica 0,4 lei RON (400 de lei vechi) pe kilogram, ajung in buzunarul cetateanului care preda deseurile PET la centrele de colectare. Subventia nu este valabila pentru operatorii care introduc pe piata bunuri ambalate in PET. (Elena Stan)
×
Subiecte în articol: observator