x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

22 Aug 2005   •   00:00

Toma Caragiu, omagiat


Zeci de ploiesteni si oameni de cultura au sarbatorit ieri 80 de ani de la nasterea artistului Toma Caragiu. Reprezentanti ai administratiei locale, oameni de teatru si cunoscuti ai marelui actor au depus flori la bustul acestuia din Ploiesti.

PSD - Doi ministri ai Aliantei luati in vizor


Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat sambata ca ministrul Finantelor, Ionut Popescu, va fi chemat pentru audieri la Comisiile parlamentare de buget-finante cu privire la decizia de iertare a datoriei Irakului de peste 2 miliarde de euro. Geoana a criticat Guvernul ca a luat aceasta decizie fara nici un fel de consultare politica si publica, catalogand-o drept "o actiune intolerabila". Ieri, PSD l-a acuzat de incompetenta pe ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, deoarece Romania pierde fonduri UE de peste 21 de milioane euro. (Lavinia Dimancea)

Guvern - Bate iar vantul remanierii


Alianta PNL-PD ar putea efectua, la inceputul acestei saptamanii, prima remaniere a actualului Guvern, printre cei luati in vizor figurand ministrii Mircea Cinteza - Sanatate, Ionut Popescu - Finante si Cristian David - Aquisul comunitar (de la PNL), precum si Sulfina Barbu - Mediu, Ene Dinga - Integrare, Gheorghe Dobre - Transporturi si Gheorghe Seculici - vicepremier (de la PD). Surse din cadrul actualei puteri au declarat, pentru Mediafax, ca discutiile finale pe tema remanierii vor avea loc in aceasta dimineata, in forurile de conducere ale PNL si PD si, apoi, in sedinta Consiliului National de Conducere al Aliantei. (Gabriela Antoniu)

Constanta - Protest Greenpeace fata de energia nucleara


Mai multi voluntari ai organizatiilor ecologiste Greenpeace si Mare Nostrum au organizat ieri in portul turistic Tomis din Constanta o actiune de informare a cetatenilor despre pericolul si costurile utilizarii energiei nucleare si a combustibilului fosil. Potrivit coordonatorului campaniei in Romania, Anamaria Bogdan, una dintre navele Greenpeace, "Anna", este acostata in rada interioara a Portului Constanta. Manifestarea este organizata in contextul construirii de catre tara noastra a unui al doilea reactor nuclear si al intentiei Bulgariei de a ridica o a doua centrala nucleara pe Dunare, la Belene.

Braila - Gravida prinsa sub daramaturile unei case


O femeie de 34 de ani, insarcinata in ultima luna si mama a doi copii, a murit ieri sub daramaturile unei case vechi de 157 de ani care s-a prabusit la Braila. Imobilul era intr-o stare avansata de degradare, fiind propus pentru demolare, si a cazut ca din senin. Femeia si familia sa fusesera chiriasi in cladirea respectiva, iar Primaria le acordase, de ceva timp, o casa la schimb. Oamenii au refuzat insa sa se mute. Sotul victimei si cei doi copii minori, aflati in curte, au asistat neputinciosi la tragedie. (Nicoleta Butnaru)

Galati - Evadat prins in mai putin de 24 de ore


Un detinut al Penitenciarului din Galati care a disparut sambata seara dintr-un punct de lucru aflat in partea de nord a municipiului Galati, unde se desfasurau activitati cu mai multi detinuti, a fost prins ieri, la mai putin de 24 de ore, dupa ce au fost mobilizati peste 120 de agenti de politie. Iulian Ivanovici, in varsta de 25 de ani, din comuna Cuca, nu era recidivist si fusese condamnat la o pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru furt calificat. Tanarul a parasit punctul de lucru pentru ca, de doua saptamani, nu primise pachet si nu fusese vizitat de mama sa, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Galati, inspector principal Cristina Stoian. (Erik Hoosz)

Sefia Camerei - Nastase lanseaza ideea retragerii


Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a reluat ieri criticile la adresa actualei puteri, cu privire la intentia de a-i schimba pe cei doi presedinti ai Camerelor. Pentru prima data insa, Nastase a avansat ideea retragerii sale din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, in anumite conditii. "In orice moment, daca este nevoie, eu pot sa ma retrag daca lucrul acesta este in interesul partidului, dar in locul meu va trebui sa vina altcineva din PSD", a declarat Nastase. Pe de alta parte, liderul PD, Emil Boc, a anuntat insa ca in sedinta Consiliului National al Coalitiei de astazi nu se va aborda chestiunea revocarii presedintilor celor doua Camere, inundatiile si integrarea europeana fiind mai importante. (Lavinia Dimancea)

Coliziune - O masina de jandarmi a lovit un Cielo


O masina ce transporta un echipaj de jandarmi pentru preluarea suporterilor echipei FCM Bacau din gara Barbosi, din Galati, a fost implicata intr-un accident grav petrecut pe soseaua de centura a municipiului. Soferul masinii jandarmeriei a pierdut controlul volanului, iar vehiculul s-a lovit frontal cu un autoturism Cielo. Patru jandarmi, din care unul in stare grava, au fost transportati de urgenta la spital, iar un ocupant al autoturismului Cielo a fost operat la scurt timp pentru ca medicii au constatat ca avea o ruptura la nivelul vezicii urinare. (Erik Hoosz)

Crima de la Mangalia - Suspectul albanez, arestat pentru trafic de droguri


Albanezul Shyti Blenis, principalul suspect in cazul triplului asasinat de la Mangalia, a fost arestat sambata pentru trafic de stupefiante de catre magistratii Tribunalului Constanta, informeaza Mediafax. Instanta a emis un mandat de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pentru trafic de droguri si de persoane, pe numele lui Shyti Blenis si al complicelui acestuia, Stefan Niculescu, nepotul familiei Ion, ucise in toamna anului trecut. Blenis fusese pus in libertate din cauza unor vicii de procedura, dar a fost prins saptamana trecuta in timp ce incerca sa fuga din tara.

Delta Dunarii - Epava "Rostock" se muta incet pe mal


Compartimentul masini al epavei navei "Rostock" a fost scos la suprafata, ieri dupa-amiaza, si transportat pe malul drept al bratului Sfantu Gheorghe, in apropierea localitatii Nufarul. Seful Autoritatii Navale Tulcea, Dan Ichim, a declarat pentru Mediafax ca operatiunea a fost ingreunata din cauza cantitatii mari de mal depus, dar dupa patru ore carcasa a fost scoasa la suprafata. Operatiunile de eliberare a senalului navigabil de ultima parte de nava (prova) vor incepe luni dimineata, a precizat Dan Ichim. Cargoul "Rostock", sub pavilion ucrainean, s-a scufundat in 1991 pe bratul Sulina al Dunarii. (Alexandru Nastase)

Loterie - Report la 6/49


La extragerea Loto 6/49 de ieri, nici un jucator nu a ghicit cele sase numere, astfel ca reportul este de 566.904 lei noi. Numerele extrase au fost: 9, 28, 23, 21, 16, 27. La categoria a doua au existat 13 premii a cate 17.443,20 lei, iar la a treia 1100 a cate 309,22 lei. La Noroc, numarul extras a fost 2228459. La categoria intai si a doua a fost report. In schimb, s-au castigat cinci premii a cate 4.641,97 lei la categoria a treia, 30 a cate 773,66 lei la categoria a patra si 349 a cate 133 lei la categoria a cincea. (Gabriela Antoniu)
×
Subiecte în articol: observator