x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

02 Aug 2005   •   00:00

Mii de vranceni ramasi izolati

Mii de vranceni sunt, in continuare, izolati de lume, deoarece un drum judetean si patru drumuri comunale din judetul Vrancea sunt inchise, la doua saptamani de la inundatiile catastrofale din iulie. Oamenilor li se aduce mancarea cu elicopterul, transmite Rompres.

Cotroceni - Presedintele Basescu intra in concediu

Seful statului, Traian Basescu, va fi in concediu pana aproape de sfarsitul lunii august, dar se va intoarce la biroul de la Palatul Cotroceni ori de cate ori va fi nevoie, a declarat ieri, presei, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu. Presedintele isi va petrece concediul in tara, urmand sa faca deplasari la mare si la munte. Basescu a decis sa-si ia concediu intrucat agenda prezidentiala este "foarte flexibila" pana dupa 15 august. (Oana Stancu)

Constanta - O mica tornada a "ravasit" Mircea Voda si Faclia

O vijelie puternica avand aspect de tornada a rascolit ieri dupa-amiaza satele dintre Medgidia si Cernavoda, smulgand din radacini copacii si distrugand acoperisurile mai multor case, transmite Rompres. Furtuna s-a abatut asupra satului Mircea Voda in jurul orei 15:00, cu o violenta rar intalnita, si, dupa o jumatate de ora de vant puternic si turbioane care au luat pe sus garduri, arbori si tot ce nu era bine fixat la sol, vantul a cedat locul ploii torentiale. Vijelia a afectat si satul Faclia.

Tanacu - Manastirea "Sfanta Treime", redeschisa

Manastirea "Sfanta Treime" din localitatea vasluiana Tanacu, unde, in urma cu o luna si jumatate, maicuta Irina Cornici a murit in timpul unui ritual de exorcizare, a fost redeschisa duminica, slujba fiind oficiata de un nou preot, parintele Silvan, numit de Episcopia Husilor. Noul preot are misiunea "de a reda oamenilor speranta" in biserica de la Tanacu si de a schimba complet imaginea acesteia, a declarat ieri Corneliu Barladeanu, episcop vicar al Episcopiei Husilor. Episcopia Husi vrea sa transforme lacasul sfant de la Tanacu in manastire exclusiv pentru calugari. (Radu Crivat)

Festivalul Peninsula - Noua tineri prinsi cu droguri

Noua tineri au ajuns la dezintoxicare dupa ce au fost prinsi cu droguri la Festivalul Peninsula (Felsziget) de la Targu-Mures, unul dintre ei fiind si urmarit penal dupa ce in rucsacul sau au fost gasite tigari cu canabis, transmite Mediafax. Comportamentul celor noua tineri, cu varste cuprinse intre 19 si 21 ani, toti din Bucuresti, le-a creat suspiciuni politistilor, care i-au dus la punctul de comanda infiintat pentru acest eveniment. In rucsacul unuia dintre ei, politistii au gasit un pachet de tigari in care erau sase tigari, ce contineau un amestec de tutun cu fragmente vegetale de canabis. Impotriva tanarului asupra caruia au fost gasite tigarile a fost inceputa urmarirea penala pentru trafic si consum de droguri.

TVR - Concursul de la "Stiri" a fost amanat

Termenul pentru depunerea candidaturilor la postul de director al Directiei Stiri a TVR a fost prelungit pana la 8 august, concursul urmand sa aiba loc la 12 august. Decizia a fost luata de Televiziunea Romana din dorinta de a acorda sanse unui numar cat mai mare de candidati, dupa ce mai multe persoane interesate de acest post au contactat TVR, solicitand mai mult timp pentru documentare.

Ministerul Culturii - Doi functionari ai ORDA, in atentia Parchetului

Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a inaintat o plangere penala la Parchetul General si la MAI cu privire la infractiunile comise de doi angajati ai Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), a declarat ieri Mona Musca. Cei doi, consilierul juridic superior Robert Bucur si inspectorul superior Doru Adrian Paunescu, facusera "o mica cooperativa", firma Davideo Cris. Aceasta era o firma audio-video prin care Bucur inspecta si piata si era si proprietarul firmei. Desfasurand o astfel de activitate, Robert Bucur intra in conflict de interese cu functia pe care o detinea in cadrul ORDA. Acuzatii au fost prinsi in momentul in care Doru Adrian Paunescu a incheiat trei procese-verbale pe numele firmei Zone Records, in valoare de 500 milioane de lei. Cei doi nu au fost eliberati din functie.

Galati - Stimulente pentru demisii la SIDEX

Conducerea Combinatului siderurgic Mittal Steel Galati, fostul SIDEX, a anuntat ca in cadrul societatii se deruleaza un nou program de autodisponibilizari cu plati compensatorii. Salariatii care vor parasi de bunavoie compania pot primi sume compensatorii cuprinse intre 120 si 160 de milioane de lei vechi de persoana, iar in functie de vechimea in munca si de salariu vor fi alocate si intre 6 si 12 salarii brute, la care se adauga o alta indemnizatie, egala cu ajutorul de somaj. (Iohanna Onaca Purdea)

Macin - S-a sinucis din cauza inundatiilor

Un tulcean din orasul Macin s-a spanzurat, in noaptea de duminica spre luni, disperat ca ploile de luna trecuta i-au distrus toate culturile agricole, transmite Rompres. Dupa ploile din iulie, Ionel P., administrator al unei societati agricole, si-a vazut compromise in totalitate cele 400 de hectare de teren cultivate in primavara. A inceput demersurile pentru a afla in ce masura va putea sa isi recupereze pagubele, insa autoritatile i-au spus ca nu exista nici o modalitate de despagubire, acelasi raspuns fiind primit si de la societatile de asigurare. El a decis sa isi puna capat zilelor.

Campanie - Salvati bisericile inundate!

Jurnalul National vine in ajutorul bisericilor afectate de inundatii cu o campanie umanitara. Toti cei care doresc sa contribuie la renovarea bisericilor sunt rugati sa sune la redactia Jurnalului National (318.20.43 sau 318.20.37), sa scrie pe adresa redactiei Jurnalului National sau pe cea de mail: umanitar@jurnalul.ro.

Donatiile se pot face in urmatoarele conturi:
  • LEI (BRD - SMCC): RO71BRDE450SV07429814500
  • EURO (BRD - SMCC): RO18BRDE450SV07429904500
  • Contul Patriarhiei Romane: RO67RNCB5040000000 2511.D1 - 25168 ROL BCR - Sector 4, Bucuresti, Patriarhia Romana.
  • ×
    Subiecte în articol: observator