x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

30 Iul 2005   •   00:00

56 de milioane de lei pentru scoli


Cele 59 de scoli din judetele Arges, Bacau, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Olt, Prahova, Valcea si Vrancea, afectate de inundatiile din perioada mai - iunie trebuie sa inceapa lucrarile de reabilitare si sa solicite bani Consiliilor judetene. Mircea Miclea, ministrul Educatiei, a precizat ieri ca Guvernul a aprobat o hotarare pentru acordarea unui sprijin financiar in valoare de 56 de milioane de lei. (Eugenia Mihalcea)

Ziua Imnului - Valcenii au sarbatorit in costume de epoca


Ieri, sute de valceni au iesit pe strazi pentru a sarbatori "Ziua Imnului National". Coloana oficiala a plecat din fata Primariei Ramnicu Valcea catre Parcul Zavoi, locul unde s-a cantat pentru prima oara Imnul national "Desteapta-te Romane!". In fata coloanei au marsaluit pe strazile orasului zeci de actori ai Teatrului National Ariel, imbracati in costume de epoca. Alaiul s-a dorit o replica a ceea ce se intampla cu 157 de ani in urma. La 29 iulie 1948, in prezenta lui Nicolae Balcescu si a poetului Anton Pann, in Ramnicu Valcea se intona pentru prima oara imnul national al Romaniei. La orele pranzului, in Parcul Zavoi a fost ridicat drapelul national, moment urmat de intonarea Imnului. (Octavian Herta)

Suceava - Prefectul, judecat pentru ucidere din culpa


Soarta prefectului de Suceava este in mana judecatorilor ieseni.Orest Onofrei este acuzat de ucidere din culpa, dupa ce, in 2002, a accidentat mortal un copil de 8 ani in comuna bacauana Cleja. Procurorii au ajuns la concluzia ca vinovati pentru producerea accidentului sunt atat copilul, care a traversat prin loc nepermis si fara sa se asigure, cat si Orest Onofrei, care a condus cu viteza prea mare, pe o ploaie torentiala. Dosarul prefectului sucevean a fost trimis initial pe masa judecatorilor bacauani, dar a fost stramutat la Iasi. Procesul a fost amanat pentru 6 septembrie. (Mirela Cimpoi)

Mehedinti - Dinte de animal preistoric, intr-o cariera


Un molar apartinand unui animal preistoric a fost descoperit de specialistii Muzeului regiunii "Portile de Fier" din Drobeta-Turnu Severin, in cariera Husnicioara a Exploatarii Miniere Mehedinti, informeaza Rompres. Dintele respectiv, cu o vechime de peste trei milioane de ani, provine de la un mamifer-gigant erbivor - Mastodon borsoni. Fosila descoperita in Mehedinti va da posibilitatea specialistilor in paleontologie sa reconstituie evolutia vietuitoarelor, in special din aceasta specie, pe teritoriul Romaniei.

Imobilul buclucas - Negropontes a facut plangere


Sanda Maria Negropontes, proprietara imobilului din cartierul Floreasca, evacuat prin executori judecatoresti la 19 iulie, a facut o plangere impotriva celor aproximativ 40 de indivizi care i-au atacat, ieri, pe bodyguarzii angajati cu paza cladirii. In plangerea adresata chestorului Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Sanda Negropontes declara ca nu a putut identifica atacatorii. Acestia s-au deplasat cu mai multe autoturisme negre, cu numere formate din combinatia de litere VGB _ societate comerciala coordonata de fratii Iancu si de Ovidiu Tender. Pana la evacuare, in imobil functiona firma "SC Palace SRL", apartinand omului de afaceri Ovidiu Tender. (Radu Crivat)

Poluare la Iasi - Un vagon cu acid, la un pas de explozie


Iasiul a fost la un pas de un dezastru chimic, din cauza acidului clorhidric scurs dintr-un vagon cisterna care tranzita municipiul. Incidentul s-a produs joi seara, in jurul orei 20:30, in gara de marfuri Socola. Accidentul s-a produs, spun specialistii, din cauza gradului avansat de uzura al vagonului care transporta acidul. Pentru a impiedica o explozie, vagonul a fost dus la Centrala de Energie Termica, unde atat pompierii militari, cat si cei civili au aruncat jeturi de apa pentru a reduce temperatura acidului. (Mirela Cimpoi)

Reglementare - Romanii invitati in UE, fara suma minima


Cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene pe baza de invitatie nu vor fi obligati sa prezinte la granita o suma minima in valuta liber convertibila, conform unei Ordonante adoptate joi de Guvern. Potrivit actului normativ, romanii care calatoresc in CE pe baza de invitatie vor avea acelasi regim pe care il au persoanele care pleaca in strainatate pentru studii, la tratament medical sau la simpozioane, conferinte, manifestari cultural-sportive. Prevederea este valabila pana la data de 1 octombrie 2005. Regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate este reglementat in ordonanta publicata in Monitorul Oficial nr. 682/vineri 29 iulie.

Litoral - Amenzi pentru cei care inchiriaza sezlonguri


Garda Financiara si Serviciul de Investigare a Fraudelor din Constanta au aplicat amenzi de cateva sute de milioane de lei vechi unor firme care inchiriaza sezlonguri si umbrele pe plaja din Mamaia, in urma unor reclamatii venite de la turisti. Acestia au reclamat faptul ca nu primesc niciodata chitanta pentru inchirierea sezlongului sau a umbrelei, desi li se solicita cel putin 10 lei (100.000 de lei vechi). In urma controlului efectuat joi pe portiunile de plaja inchiriate de o serie de firme, politistii si comisarii Garzii au amendat cel putin sapte societati, cu sume cuprinse intre 1.000 lei (10 de milioane de lei vechi) si 8.000 lei (80 milioane de lei vechi).

Trafic - Recensamant auto pe drumurile nationale


Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va realiza, in zilele de 3, 17 si 24 august 2005, un recensamant al autovehiculelor care circula pe intreaga retea de drumuri nationale. La aceasta actiune vor lua parte recenzori si agenti de circulatie care se vor afla in puncte determinate statistic, potrivit CNADNR. Echipele vor colecta informatii cu privire la destinatia cursei, ruta, scopul calatoriei, tipul de marfa transportata, cu privire la vehiculele de marfa, respectiv care este numarul de calatori in cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane. Cu ocazia acestei actiuni nu vor fi inregistrate numarul de inmatriculare al vehiculului, numele conducatorului auto sau alte date de inmatriculare sau de identificare. Recensamantul va permite alcatuirea unei baze de date pentru determinarea curentilor de trafic, in functie de care sa se orienteze investitiile si sa se aloce bugetele pentru drumuri.

Aiud - Sediul Politiei, revendicat in instanta


Politistii din Aiud risca sa ramana fara sediu, o parte importanta din imobil fiind revendicata in instanta de fostii proprietari. Potrivit sefului IJP Alba, comisarul Tudor Grindean, imobilul in care Politia isi desfasoara activitatea este nationalizat, iar urmasii fostilor proprietari au introdus o actiune in instanta cerand retrocedarea unei parti a acestuia. Tudor Grindean a declarat ca actiunea este inca in instanta, nefiind data o hotarare in acest sens. In prezent, in Alba, mai multe institutii, printre care Casa de Pensii, Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, precum si Centrul Judetean de Promovare a Culturii Traditionale, ar putea ramane fara sedii din cauza unor actiuni in instanta a fostilor proprietari care cer retrocedarea imobilelor.

Campia Turzii - Bani furati chiar de sub nasul posesorului


O servieta cu doua miliarde de lei a fost furata, joi, de pe bancheta din spate a unei masini aflate pe o strada din Campia Turzii, chiar sub ochii posesorului. Barbatul a coborat din bloc cu servieta in mana, a deschis portiera masinii si a asezat geanta pe bancheta din spate. El a observat apoi o masina cu numere de Italia parcata la 20 de metri distanta, insa nu i-a dat atentie. La un moment dat, un barbat a intrat in vorba cu el, dupa care individul a deschis usa din spate a masinii victimei, a luat servieta, si a plecat cu autoturismul cu numere de Italia. Masina implicata in incident a fost gasita, ieri, abandonata la marginea orasului Campia Turzii.

Alba - "Cantarul lui Dumitrel" intra in actiune


Cantarul achizitionat de Consiliul Judetean Alba pentru verificarea respectarii conditiilor legale de transport pe drumurile judetene este pregatit de actiune. Dupa o perioada de gratie de zece zile, in care transportatorii au avut timpul necesar sa obtina autorizatiile speciale pentru transporturile cu gabarit depasit, cantarul va intra in actiune de luni, fiind amplasat pe drumurile judetene, in diverse zone. "Aceasta investitie aduce beneficii in primul rand cetatenilor acestui judet, pentru ca pe viitor vom putea sa evitam problemele legate de afectarea locuintelor cetatenilor si degradarea drumurilor, probleme care au fost semnalate tot mai des de catre locuitorii judetului Alba", a declarat ieri Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba. (Lucian Dobrater)

Petrecere la Jurnalul - Casatorie intre Externe si Sport


Bucurie mare in redactia Jurnalului National, care s-a imbogatit ieri cu o noua familie. Colega noastra Irina Cristea, redactor al Sectiei Externe, s-a casatorit ieri, la ora 4, la Primaria Sectorului 2, cu Dragos Stoica, si el coleg al nostru, redactor la Sectia Sport. Cei doi tineri si-au unit destinele in prezenta colegilor din redactie, a prietenilor si a familiei. Tinerii casatoriti si-au pecetluit juramantul de credinta cu un sarut, si au promis, ciocnind o cupa de sampanie cu colegii si familia, ca vor fi impreuna la bine si la rau. Redactia Jurnalului National le ureaza "Casa de piatra!".

CFR - Tren suplimentar catre mare


SNCFR a luat o masura venita in ajutorul celor care calatoresc spre litoral. Astfel, turistii care merg spre Constanta sau se intorc acasa de la mare au, de astazi, la dispozitie o noua pereche de trenuri rapide pe relatia Constanta - Bucuresti Nord si retur. Rapidul va pleca din Constanta la ora 9:10 si va sosi in Bucuresti Nord la 11:56 iar cel similar va pleca din Bucuresti Nord la ora13:30 si va ajunge in Constanta la ora 16:09. In prezent, litoralul este conectat prin intermediul a 38 de trenuri cu majoritatea oraselor tarii. Dintre aceste trenuri patru sunt Intercity, 26 de trenuri au regim de rapid si opt de accelerat.
×
Subiecte în articol: observator national