x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

28 Iul 2005   •   00:00

Instalatii de agrement riscante


In Bucuresti exista cateva sute de echipamente de agrement foarte periculoase, care functioneaza fara a avea acordul Inspectiei de Stat pentru Controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), a declarat ieri inspectorul-sef adjunct al acestei institutii, Marian Raducanu.

Cluj - Supraevaluari la pagubele produse de inundatii


Pagubele provocate de inundatii si comunicate Prefecturii Cluj de primariile a trei comune nu corespund realitatii din teren. Potrivit Prefecturii Cluj, comisia formata din reprezentanti ai mai multor institutii au constatat marti, in urma unor verificari in comunele Viisoara, Moldovenesti si Ceanu Mare, ca majoritatea locuintelor care figureaza in rapoartele primariilor nu pot fi incluse in categoria celor cu risc de prabusire. "Daca se constata in continuare ca valorile pagubelor transmise institutiei prefectului nu se confirma, cei responsabili pentru furnizarea de date si informatii eronate vor suporta costurile efective ale deplasarilor in teren", se arata in adresa trimisa primarilor de prefectul Mihail Hardau. (E.S.)

Baile Herculane - A supravietuit 38 de ore, agatat pe o stanca


Un tanar de 29 de ani, aflat in concediu la Baile Herculane, a fost salvat de membrii Serviciului Salvamont din Caras-Severin, dupa ce statuse aproape doua zile, agatat pe un prag de piatra, deasupra unei prapastii de 160 de metri. Tanarul a ajuns in aceasta situatie dupa ce, in urma unei furtuni pe munte, a cazut doua sute de metri de-a lungului unui perete vertical. Sansa lui a fost o creanga pe care a apucat-o in cadere si care l-a impins pe peretele de stanca ce i-a fost adapost timp de doua zile. (Daniel Ieronim)

Show - Jay Leno, la Antena 3


Cel mai cunoscut prezentator TV din America, Jay Leno, poate fi urmarit zilnic, de la ora 23:05, la Antena 3. La emisiunea din aceasta seara, haiosul prezentator ii va avea ca invitati pe actorul Thomas Haden Church, pe celebrul bucatar Gordon Ramsey, fostul fotbalist al lui Glasgow Rangers, si pe cantaretul Jack Johnson. Leno va incerca sa afle mai multe despre filmul Spiderman 3, in care Church interpreteaza rolul principal, si ii va "fura" cateva retete lui Ramsey. Finalul emisiunii ii va apartine interpretului Jack Johnson. (Ovidiu Anton)

Audieri in Cazul Tanacu - Fostii calugari, pusi in libertate

Fostul preot si cele patru maicute de la Tanacu au fost pusi in libertate, aseara, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti (CAB). Instanta a stabilit ca cererea acuzarii de mentinere a fostilor calugari in detentie trebuie rejudecata, intrucat procedura nu ar fi fost respectata. La 15 iulie, Tribunalul Bucuresti a decis prelungirea cu 30 de zile a mandatele de arestare a fostilor calugari din Tanacu, acuzati de moartea maicutei Irina Cornici. Avocatii apararii au facut recurs, care s-a judecat, marti, la CAB. Un complet format din trei judecatori ai Curtii a hotarat, ieri, rejudecarea cererii acuzarii, intrucat nu ar fi fost indeplinite anumite formalitati procedurale, informeaza Mediafax. Avocatii fostilor calugari sustin ca, prin solutia CAB de rejudecare a cererii de prelungire a mandatelor de arestare preventiva, practic preotul si cele patru maici nu mai sunt in puterea mandatului de detentie.

Buzau - Audieri privind Revolutia din ’89

Generalul magistrat Dan Voinea, de la Sectia Parchetelor Militare, a inceput la Buzau audierea unor fosti militari care s-au aflat in cazarmile buzoiene in timpul Revolutiei din decembrie 1989, transmite Mediafax. Generalul Voinea verifica la Buzau documentele privind evenimentele din decembrie 1989 de la anumite unitati militare. Potrivit procurorului Voinea, incepand de luni, au fost audiati mai multi militari buzoieni care au participat in decembrie 1989 la manifestarile din Capitala. Generalul Voinea a declarat ieri ziaristilor ca pentru moment nu poate oferi mai multe detalii legate de audieri.

Harghita - Copiii din zonele inundate, vaccinati contra hepatitei


Aproximativ 1.500 de copii din zonele afectate de inundatii din judetul Harghita vor fi vaccinati impotriva hepatitei A. Actiunea, derulata de Directia de Sanatate Publica (DSP) Harghita, va incepe in comuna Tulghes, grav lovita de furia apelor. Vor urma localitatile de pe Valea Ghimesului si satele din Ciucul de Jos, dar si alte localitati ale judetului.

Justitie - Ministrul Justitiei face schimbari in PNA


Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat marti seara, in cursul unei emisiuni de televiziune, ca va propune in cel mai scurt timp schimbari la conducerea PNA. "Daca avem probleme cu coruptia si nu avem si cazuri de mare coruptie, atunci trebuie sa aratam cu degetul la Parchetul National Anticoruptie." In ceea ce priveste Parchetul General, Monica Macovei a afirmat ca va lua in calcul posibilitatea unor schimbari abia dupa cercetarea raportului de inspectie finalizat de Consiliul Superior al Magistraturii, in conditiile in care decizia Curtii Constitutionale din 6 iulie prevede ca toate cazurile de coruptie privind parlamentarii trec din competenta Parchetului General Anticoruptie in competenta Parchetului General.

Iasi - Avalansa de candidati la Universitatea "Al. I. Cuza"


Aproape 15.000 de tineri si-au depus dosarele in cele noua zile de inscrieri. Dintre acestia, peste 5.100 au optat pentru Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Printre concurentii din acest an de la "Cuza" se numara si 39 de rromi, care au la dispozitie 20 de locuri. De asemenea, peste 260 de candidati se bat pe cele 60 de locuri disponibile pentru tinerii din Republica Moldova. Universitatea "Al. I. Cuza" a scos la concurs peste 7.700 de locuri la taxa si 3.390 de locuri la buget. (Mirela Cimpoi)

Numiri - Noi adjuncti ai directorului SRI


Presedintele Traian Basescu s-a tinut de cuvant si a numit ieri in functia de prim-adjunct al directorului SRI un absolvent al Academiei Nationale de Informatii. Acesta este Mihai Florin Coldea, un ofiter de 33 de ani, care a absolvit Facultatea de Psihologie a ANI in 1996. Acesta a fost implicat activ in rezolvarea crizei ostaticilor. Totodata, ieri a mai fost numit ca adjunct al directorului SRI pentru logistica Ion George Viorel Voinescu, de 41 de ani. (Razvan Belciuganu)

Semnal - Canicula cu lesinuri in strada


A crescut numarul apelurilor la ambulanta pentru acordarea primului ajutor persoanelor cazute in strada din cauza caniculei. Potrivit dr. Lucia Oana, coordonator la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti, numarul apelurilor a crescut la 1.100-1.200 fata de 800-1.000 cate se inregistreaza in zilele cu temperaturi normale. Cele mai multe afectiuni pentru care s-a apelat la ambulanta au fost: lipotimii, spasmofilii, crize de angina, palpitatii, tensiune arteriala. Astfel, s-au inregistrat aproximativ 30-40 de persoane lesinate, fata de media unei zile obisnuite de 10 persoane. Medicii avertizeaza ca trebuie sa se consume doi litri de lichide zilnic, dar nu cafea, pepsi sau alcool, ci apa, eventual apa minerala. (Magda Marincovici)

Campanie - Salvati bisericile inundate!


Jurnalul National vine in ajutorul bisericilor afectate de inundatii cu o campanie umanitara. Toti cei care doresc sa contribuie la renovarea bisericilor sunt rugati sa sune la redactia Jurnalului National (318.20.43 sau 318.20.37), sa scrie pe adresa redactiei Jurnalului National sau pe cea de mail: umanitar@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: observator