x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

25 Iul 2005   •   00:00

Fregata "Regina Maria" soseste azi


"Regina Maria", a doua nava achizitionata in 2003 de la marina britanica, soseste astazi in tara. La ceremonialul din portul Constanta participa si presedintele Basescu. Prima nava de acest tip, "Regele Ferdinand", a sosit in tara in decembrie 2004.

Galati - Premierul s-a infruptat din sarmalele sinistratilor


Mai putin de un sfert din numarul familiilor care locuiau in satul Vadu Rosca, grav afectat de inundatiile de saptamana trecuta, a acceptat sa se mute pe islazul comunei Vulturu, unde autoritatile le pusesera la dispozitie 25 de hectare pe care sa isi poata construi noi gospodarii. "Cei care au case mari in Vadu Rosca nici nu vor sa auda de stramutare", spune primarul comunei Vulturu, Alexandru Mihalcea. Mai multe localitati afectate de inundatiile din ultima perioada au fost vizitate sambata de premierul Tariceanu. El a luat pranzul pe o ulita din comuna Tudor Vladimirescu. Seful Guvernului a mancat sarmale si ardei pregatiti la cantina parohiala care asigura hrana sinistratilor din zona. (Erik Hoosz)

Loto 6/49 - Report de 1,5 milioane de euro


Nici unul dintre jucatorii care si-au incercat norocul la tragerea Loto 6/49 de ieri nu a reusit sa ghiceasca toate cele sase numere extrase. Reportul cumulat a ajuns la suma de 4.900.462 lei noi, circa 1,5 milioane de euro. Numerele castigatoare extrase au fost 45, 26, 8, 1, 19, 42. La categoria a doua, au existat noua premii a cate 39.305 RON. Numarul la Noroc a fost 9825330 si combinatia nu a fost gasita de nici un jucator la categoria I.

Targu-Jiu - Coloana Infinitului, live pe Internet


Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii, renumitele lucrari de arta din Targu-Jiu ale lui Constantin Brancusi, vor putea fi vazute live pe Internet, incepand cu 1 august, pe site-ul www.constantinbrancusi.ro. Proiectul "Brancusi - online", conceput de Centrul de Arta si Cultura "Constantin Brancusi", consta in plasarea a trei camere video in copacii din jurul operelor. Ultima faza a proiectului prevede montarea unei camere video pe digul Jiului, care va transmite imagini cu tot ansamblul sculptural de la Targu-Jiu. Directorul Centrului, Sorin Buliga, a declarat ca proiectul are drept scop mediatizarea operelor lui Brancusi in toata lumea. (RomNet) Canalul Sulina - Bucata din Rostok, scoasa din apa
A treia bucata taiata din epava navei Rostok a fost depusa ieri la cimitirul de nave de pe bratul Sf. Gheorghe. Operatiunea a necesitat inchiderea pentru circulatie a Canalului Sulina, timp de mai multe ore. Bucata scoasa ieri cantareste 300 de tone, face parte din a treia sectiune a epavei, ce a fost taiata in urma cu trei saptamani. Lucrarile de scoatere a epavei navei Rostok, scufundata in 1991 in dreptul localitatii Partizani de pe bratul Sulina din Delta Dunarii, au inceput in noiembrie 2004. (Alexandru Nastase)

Reforma - Legile Justitiei si ale proprietatii intra in vigoare


Legea privind reforma in domeniile proprietatii si Justitiei va intra in vigoare astazi, la trei zile dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial. Legea 247/2005 reglementeaza aspecte legate de regimul juridic al unor imobile preluate abuziv pana in 1989, cadastrul, Codul Fiscal, Codul Penal, modificarea si completarea Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, a Legii privind organizarea judiciara si a Legii privind statutul magistratilor. Acest pachet legislativ, contestat la Curtea Constitutionala de Opozitie, a stat in spatele deciziei premierului de a-si anunta demisia la inceputul lunii.

Tulcea - Continua renaturarea in Delta Dunarii


Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii a reinnoit acordul de colaborare cu Fondul Mondial pentru Natura (WWF), pentru continuarea programului de renaturare din Rezervatie. Programul a inceput in 1993, fiind renaturate pana acum 15.025 de hectare cu amenajari agricole, piscicole si silvice, in complexele Babina, Cernovca, Popina, Fortuna si Holbina-Dunavat. In ultimul, renaturarea urmeaza sa se finalizeze in 2007. Cele mai importante lucrari s-au facut in perioada 2000-2005, in mandatul guvernatorului Virgil Munteanu. Acesta este cel mai mare proces de renaturare derulat vreodata in lume. (Alexandru Nastase)

Alba - Sapte nuntasi, victime intr-un accident


Doua persoane au murit si cinci au fost ranite sambata pe DN 1 in judetul Alba, in urma unui accident in lant in care au fost implicate mai multe masini pline cu nuntasi, transmite Mediafax. Coliziunea s-a produs din cauza unui sofer care nu a redus viteza intr-o curba periculoasa. Masina sa, un Audi, a intrat pe contrasens si a lovit trei masini dintr-o coloana care mergea catre o nunta. Un barbat si o adolescenta de 17 ani, rude ale mirelui, au murit pe loc, iar un al treilea pasager a fost ranit grav. Soferul vinovat are rani usoare si politistii au stabilit ca barbatul consumase bauturi alcoolice cu o seara inainte. (L.D.)

Minune la Techirghiol - Chipul lui Iisus s-a aratat pe o barna de lemn


Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a vizitat la sfarsitul saptamanii trecute casa unei familii din Techirghiol, unde un muncitor a descoperit imprimat pe o grinda din lemn chipul lui Iisus cu aura conturata in jurul capului. Clericul a remarcat trasaturile clare asemanatoare cu icoana Mantuitorului, revelate pe grinda, dar nu s-a pronuntat asupra caracterului miraculos al imaginii. Numerosi oameni au venit in pelerinaj pentru a vedea ceea ce proprietarii casei cu pricina numesc "un semn divin". (Lucian Florea)
×
Subiecte în articol: observator