x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

21 Iul 2005   •   00:00

Vamesi fara mobile


Vamesii de la Punctul Bors nu mai au voie sa detina asupra lor, in timpul serviciului, telefonul mobil, la initiativa prefectului liberal Ilie Bolojan. El spunea inca de la preluarea mandatului ca vrea sa "limiteze metehnele existente si sa reduca debandada" din punctele vamale regionale. (Natalia Ivan)

Performanta - Adriana Iliescu, in Cartea Recordurilor


Adriana Iliescu, femeia care a nascut la 66 de ani, este de acum "oficial celebra". Marti, ea a primit de la Guinness World Records certificatul de recunoastere a recordului ei, fiind astfel declarata "cea mai varstnica mama din lume", detronan-o pe italianca Rosanna Dalla Corte. Certificatul precede includerea in Cartea Recordurilor editia 2006. Eliza Maria Bogdana s-a nascut in 16 ianuarie 2005, in urma unei fertilizari in vitro. Fetita a mai avut o surioara, care insa a incetat in evolutie, la 700 de grame. La 58 de ani, Adriana Iliescu a inceput un tratament pentru a inlatura efectele menopauzei. (Mira Balan)

Datorii - Primaria orasului Zlatna s-ar putea inchide


Primaria orasului Zlatna ar putea fi inchisa, pentru ca fondurile bugetare locale pentru anul in curs au fost epuizate in totalitate, sustine viceprimarul orasului, Alexandru Olalau. Numai pentru plata salariilor, institutia are nevoie de circa 660 de milioane de lei, la care se adauga datoriile de 8 miliarde lei vechi catre furnizorii de utilitati si servicii. Cea mai mare parte dintre creditorii Primariei au deschis deja proceduri de executare silita. (Lucian Dobrater)

Brasov - Ursii "gunoieri" se apropie de centrul orasului


Ursii "gunoieri" de la marginea Brasovului au inceput sa inainteze tot mai aproape de centrul orasului in cautare de hrana, in zona complexul comercial Decebal, dupa ce containerele cu resturi menajere din cartierul Racadau au fost sigilate. Decizia Primariei Brasov de a instala un gard electric in Racadau s-a dovedit a fi la fel de inutila ca si incercarea de transportare a animalelor in Masivul Ciucas. Primarul George Scripcaru a renuntat la intentia de a ordona impuscarea animalelor, transferand atributiile de supraveghere a ursilor gunoieri viceprimarului. (Libiu Mateescu)

Vrancea - Angajat al Prefecturii acuzat de furt


Secretarul general al Prefecturii Vrancea, Constantin Mandrila, este urmarit penal de procurorii vranceni pentru furt calificat. O alta persoana cercetata, Florin Cioaric, a fost surprinsa marti in timp ce transporta mai multe conserve de carne, parte din ajutoarele destinate sinistratilor, in boxa angajatului Prefecturii. Perchezitiile au dus la descoperirea a peste 150 de astfel de conserve in boxa lui Mandrila. Secretarul prefecturii fusese insarcinat in aceasta perioada cu distribuirea ajutoarelor pentru sinistrati si a negat implicarea sa in sustragerea bunurilor.

Lancram - Sala de sport, mutata de la mormantul lui Blaga


Controversata sala de sport din localitatea Lancram, aflata in constructie in apropierea cimitirului unde este inmormantat Lucian Blaga, va fi mutata in orasul Sebes, pe un amplasament pus la dispozitie de primarie, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). In apropierea mormantului scriitorului vor ramane doar zidul de sprijin si spatii pentru elevii din Lancram. Primarul din Sebes anunta zilele trecute ca sala va fi terminata in doua saptamani, desi Ministerul Culturii si numerosi reprezentanti ai societatii civile solicitasera de mai multe ori incetarea lucrarilor. (Lucian Florea)

Educatie - Dascalii pot invata pedagogia din mers


Studentii care au promovat examenul de licenta sau de master ar putea ocupa posturi de profesori in invatamantul gimnazial sau liceal, pana la definitivarea in invatamant, potrivit ordonantei de modificare a Legii de organizare a studiilor universitare, aprobata in sedinta de ieri de catre deputatii Comisiei de Invatamant. Pentru a ocupa aceste functii, absolventii trebuie sa mai urmeze un program de pregatire psiho-pedagogica, sustinut de Departamentele pentru Pregatirea Personalului Didactic acreditate. (Eugenia Mihalcea)

Bucuresti - Profesor mituit la Academia de Politie


Un profesor de la Academia de Politia "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti a fost arestat marti seara dupa ce a fost prins in timp ce primea bani pentru a admite contestatiile unor studenti care luasera note mici. Lucian Bratu a fost arestat pentru 20 de zile. Flagrantul procurorilor anticoruptie a fost realizat chiar in incinta Academiei si a dus ieri la retinerea unui alt cadru didactic, Constantin Popa, suspectat si el de implicare in acest caz. Tot ieri, membrii promotiei 2005 din cadrul aceleiasi Academii au depus juramantul de credinta, prilej cu care presedintele Basescu a declarat ca proaspetii absolventi reprezinta un nou tip de politist, cu o mentalitate noua si care raspunde cerintelor Romaniei de astazi. (Lucian Florea)

Sarbatoare - Ziua Aviatiei, fara spectacole aeriene


Sarbatorirea Zilei Aviatiei in acest an a fost lipsita de fastul manifestarilor din anii trecuti si nu a fost marcata de spectacole aeriene, din cauza inundatiilor din Moldova. Pentru ca au numeroase misiuni in zonele sinistrate, "dupa terminarea ceremonialului, cei mai multi dintre noi se vor intoarce in unitati", a precizat loctiitorul sefului Statului Major al Fortelor Aeriene, gen. mr. Mihail Orzeata. Ceremonialul desfasurat ieri la Monumentul Aviatorilor din Capitala a continut doar un serviciu religios, citirea unor scurte mesaje si depunerea unor coroane de flori din partea oficialitatilor.

×
Subiecte în articol: observator