x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

09 Iul 2005   •   00:00

Incendiu la rafinarie


Un incendiu care a izbucnit ieri la un turn de racire al Rafinariei Rompetrol Vega din Ploiesti a fost stins in 20 de minute de echipa rafinariei si nu a provocat victime, pagubele fiind minime. Primele cercetari sugereaza ca focul a pornit prin aprinderea materialului de umplutura a turnului.

Misiuni - "Scorpionii" romani, in Irak si Afganistan


Doua dintre Unitatile Brigazii 2 Infanterie Usoara "Rovine" pleaca pentru prima data in doua misiuni diferite. "Scorpionii Rosii" (foto) se vor imbarca pentru Afganistan la data de 4 august, iar "Scorpionii Negri" vor pleca spre Irak intre 25 iulie si 15 august. Generalul-maior Teodor Frunzeti, sefului Statului Major, si Ioan Ion - ministru secretar de stat in cadrul MApN, au fost prezenti ieri la Craiova la ceremonialul prilejuit de plecarea celor doua unitati. Printre "Scorpionii Negri" se numara si cinci femei, care nu vor participa insa la lupta directa, ci vor avea misiuni logistice. (Cristian Vasilcoiu)

Inundatii - Refacerea digurilor costa 12 milioane de euro


Romania va imprumuta aproape 9 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru refacerea lucrarilor de aparare distruse de inundatiile din lunile aprilie si mai, din cele 393 de localitati afectate din 28 de judete. Din costurile totale ale lucrarilor, care depasesc 12 milioane de euro, bugetul de stat va suporta 3,8 milioane de euro. Imprumutul va fi platit din sumele prevazute in bugetul anual pentru lucrari hidrotehnice. (Elena Stan)

Scumpire - Trei bani in plus la litrul de benzina


Petrom a anuntat scumpirea tuturor sortimentelor sale de benzina cu cate 3 bani, adica 300 de lei vechi/litru, dar si, in premiera, gazul lichefiat. Benzina Eco Premium se vinde cu 3,45 lei noi (34.500 lei vechi)/litru, iar GPL-ul a ajuns la 1,79 (17.900) lei/litru. De la inceputul anului, cel mai mult s-a scumpit benzina "fara plumb", cu 14%-15%, in timp ce benzina Euro Premium - cu pana la 12%. Motorinele s-au scumpit cu 14%-17% de la inceputul anului. In ultimele 12 luni, preturile carburantilor au crescut cu 23%-27%. (A.N. Ionescu)

BAC - Sesiunea de vara s-a terminat


Examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2005 s-a incheiat ieri, o data cu ultima proba pe care absolventii claselor a XII-a au sustinut-o, scris sau practic, la o disciplina din ariile curriculare care nu tin de specializarea lor. Secretarul de stat din Ministerul Educatiei si Cercetarii, Paloma Petrescu, a declarat ca, din totalul celor 102 discipline prevazute, elevii au optat doar pentru 29. Cea mai "cautata" proba a fost cea la Educatie fizica. Notele obtinute de elevi la BAC-ul din acest an se vor afisa luni, iar rezultatele finale, dupa solutionarea eventualelor contestatii, vor fi facute publice pe 14 iulie. Cei care nu vor promova examenul vor mai avea la dispozitie o sesiune in luna septembrie.

Cazul Tanacu - Avocatii apararii cer proces echitabil


Avocatii fostului preot Petru Corogeanu de la Manastirea Tanacu au cerut ieri, Instantei Supreme, judecarea echitabila a clientului lor. Ei au invocat faptul ca magistratii vasluieni care au decis arestarea lui Corogeanu ar fi fost influentati de mediatizarea excesiva a cazului. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins ieri recursul pe care aparatorul lui Corogeanu l-a depus la o hotarare a Curtii de Apel Iasi. Aceasta instanta respinsese la randul sau cererea fostului preot de recuzare a magistratilor de la Tribunalul Vaslui, care au dispus arestarea sa si a maicutelor cercetate in acest caz. (Radu Crivat)

Clubul Roman de Presa - Cristian Tudor Popescu ramane presedinte


Adunarea Generala a Clubului Roman de Presa l-a ales ieri pe directorul ziarului Gandul, Cristian Tudor Popescu, presedinte al forului. Fostul redactor-sef de la Adevarul conduce CRP din martie 2003. Tot ieri au fost desemnati si 8 reprezentanti din randul societatilor nefondatoare care vor intra in componenta Consiliului de Onoare, alaturi de cei 20 de reprezentanti ai membrilor fondatori si de reprezentantul jurnalistilor inscrisi in nume propriu.

Loto - Premiu de un milion de dolari la 6/49


Premiul cel mare pus la bataie de Loteria Romana pentru tragerea Loto 6/49 de maine seara este in valoare de un milion de dolari. Dupa doar patru saptamani de la castigarea, de catre un pensionar din Galati, a celui mai mare premiu din istoria Loteriei Romane, reportul categoriei I a ajuns la suma de 3.069.463 lei noi, adica 30.694.632.000 lei vechi. La tragerea de saptamana trecuta au participat 300.000 de jucatori, dar nici unul dintre acestia nu a reusit sa ghiceasca toate cele sase numere norocoase. (Radu Crivat)

Sighisoara - Fara mici si bere la Festivalul Medieval


La Festivalul Sighisoara Medievala din acest an, care se va desfasura intre 29 si 31 iulie, nu se vor comercializa obiecte de talcioc, mititei sau jucarii. Si jocurile de noroc gen "roata norocului" vor fi interzise, dupa ce Consiliul Municipiului Sighisoara a adoptat un nou regulament pentru desfasurarea manifestarii. Noile reguli vor face ca tarabele incarcate cu suveniruri ca bratari fosforescente, bijuterii, jucarii sau baloane sa dispara din peisaj. In Cetate se vor vinde numai produse de artizanat specifice epocii medievale. Totodata, nu vor putea fi cumparate alimente precum porumbul fiert, vata de zahar sau merele glazurate, alimente care pana acum faceau deliciul turistilor. (Simona Diaconu)

Bucuresti - Liniile preorasenesti trec la operatori privati


Traseele preorasenesti pe care opera Regia Autonoma de Transport Bucuresti in judetul Ilfov au trecut in folosinta operatorilor privati. Masura survine licitatiei organizate in luna iunie de Autoritatea Rutiera Romana, a anuntat directorul RATB Gheorghe Aron (foto). Peste jumatate din cele 67 de trasee au fost preluate ieri, restul urmand sa fie transferat saptamana viitoare. Noii operatori de transport vor utiliza pe aceste linii microbuze de tip maxi-taxi. Aron a precizat ca masura urmareste diminuarea pierderilor inregistrate anual de regia de transport public, tinand cont de faptul ca populatia din zonele periferice ale Bucurestiului circula fara bilet.

Of, presa! - George Buhnici a fost acuzat din nou


Bulgaria a adus o noua acuzatie impotriva lui George Buhnici, jurnalistul roman retinut, in noiembrie 2004, la granita cu Bulgaria si trimis atunci in judecata pentru posesie ilegala si folosire de dispozitive speciale de supraveghere. Curtea Districtuala din Ruse a adus un nou cap de acuzare impotriva jurnalistului de investigatii de la PRO TV, sustine publicatia on-line Novinite. Avocatul bulgar al lui Buhnici, Milena Diakova, sustine ca impotriva clientului sau s-au adus aceleasi capete de acuzare. Initial, Buhnici a pledat nevinovat, invocand dreptul de libertate la exprimare. Instanta bulgara care a judecat cazul l-a pedepsit pe Buhnici la plata unei amenzi de 1.000 de leva (circa 500 de euro).

Bucuresti - Liniile preorasenesti trec la operatori privati


Traseele preorasenesti pe care opera Regia Autonoma de Transport Bucuresti in judetul Ilfov au trecut in folosinta operatorilor privati. Masura survine licitatiei organizate in luna iunie de Autoritatea Rutiera Romana, a anuntat directorul RATB Gheorghe Aron (foto). Peste jumatate din cele 67 de trasee au fost preluate ieri, restul urmand sa fie transferat saptamana viitoare. Noii operatori de transport vor utiliza pe aceste linii microbuze de tip maxi-taxi. Aron a precizat ca masura urmareste diminuarea pierderilor inregistrate anual de regia de transport public, tinand cont de faptul ca populatia din zonele periferice ale Bucurestiului circula fara bilet.
×
Subiecte în articol: observator