x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

05 Iul 2005   •   00:00

Probele scrise la BAC


Bacalaureatul a continuat ieri cu prima proba scrisa a examenului din acest an, testul la Limba si literatura romana. Secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Paloma Petrescu, a extras subiectul 2 din cele trei variante pregatite de Serviciul National de Evaluare si Examinare.

Mioveni - 100.000 de Logan-uri


Dacia Logan a facut ieri un nou pas spre istorie, dupa ce de pe linia de montaj de la Mioveni a iesit exemplarul cu numarul 100.000. Acesta este un model Laureate 1,4 MPI, de culoare gri perla si este destinat pietei din Romania. Productia Logan a inceput in iunie 2004, iar in acest moment, 640 de unitati parasesc zilnic fabrica argeseana. Luna trecuta a reprezentat recordul Logan in materie de productie, fiind construite 17.202 automobile. (Catalin Fainisi)

Ancheta - Hayssam, judecat in dosarul Foresta Nehoiu


Afaceristul sirian Omar Hayssam a fost trimis in judecata, la sfarsitul saptamanii trecute, in legatura cu privatizarea societatii Foresta Nehoiu, informeaza Ministerul Public. El este acuzat de crima organizata si bancruta frauduloasa. Cazul sirianului a determinat-o pe Nora Rebreanu, fostul presedinte al PSD Sector 1, sa demisioneze ieri din partid. Ea spune ca s-a retras pentru a-si "apara demnitatea", invocand "imensa nedreptate" care i s-a facut in legatura cu cazul Omar Hayssam. Rebreanu a fost sanctionata de Comisia de integritate morala a PSD pentru implicare in cazul Omar Hayssam.

Bucuresti - Pasajul Marasesti, inchis pentru modernizare


Traficul prin Pasajul Marasesti din Capitala a fost inchis de ieri pentru lucrari de reabilitare totala. Directorul executiv al Departamentului de resort din Primaria Capitalei, Gheorghe Udriste, a declarat ca a alocat pentru aceasta lucrare peste 30 miliarde de lei. "Daca mai punem la socoteala si cele 15 miliarde de lei pentru statia de pompare, cheltuielile se vor ridica la aproximativ 50 miliarde de lei. Lucrarile vor dura un an", a mai spus Udriste. In acest moment, in Bucuresti traficul este restrictionat pe 15 bulevarde din cauza lucrarilor de reabilitare. (Monica C. Andrei)

Contractul EADS - Securizarea frontierelor aduce demiteri in MAI


Presedintele Traian Basescu a semnat ieri un decret care stipuleaza "incetarea raporturilor de serviciu" dintre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si Anton Gagiu, fostul sef al Unitatii de management a proiectului de securizare a frontierelor, derulat cu firmele Bearing Point si EADS. Anton Gagiu este unul dintre cei cinci impotriva carora actuala conducere a MAI a formulat, la 15 iunie, o plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, in care reclama anumite aspecte ale contractului cu cele doua firme germane. (Radu Crivat)

Senat - Boicot PSD-PRM la statutul minoritatilor

Senatorii PSD si PRM s-au retras ieri de la dezbaterile din Comisia juridica asupra proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale, ei fiind nemultumiti de prevederile ce reglementeaza invatamantul in limba minoritatilor nationale, de la gradinita si pana la facultate. PRM si PSD au propus eliminarea totala a acestor prevederi, care ar determina discriminari, dar amendamentele lor au fost respinse. Antonie Iorgovan, Serban Nicolae, Doru Ioan Taracila (PSD) si Doru Liviu Bindea (PRM) au parasit dezbaterile, amenintand cu atacarea legii la Curtea Constitutionala.

Polus - Universitarii protesteaza impotriva proiectului


Peste 2.000 de cadre didactice si studenti de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara au protestat ieri pe strazile Clujului fata de construirea Centrului comercial Polus la marginea orasului. Proiectul ar urma sa fie realizat pe un teren aflat in litigiu, care era in administrarea universitatii si pe care s-au cultivat soiuri de plante si hibrizi unice in tara. Administratorul Polus, Paszkany Arpad, a declarat ca este dispus sa cada la o intelegere cu USAMV din cauza costurilor mari pe care le presupune judecarea litigiului. (Elena Stanciu)

Aniversare - Crucea Rosie - 129 de ani


Crucea Rosie Romana a sarbatorit ieri 129 de ani de activitate neintrerupta in slujba comunitatii. Cu acest prilej a fost dat publicitatii Raportul Anual 2004. Potrivit datelor prezentate in acest raport, Crucea Rosie Romana a sprijinit in anul trecut mai mult de 10.000 de persoane afectate de dezastre naturale, acordand ajutoare de peste 9 miliarde de lei. In aceasta perioada sunt desfasurate ample operatiuni umanitare in beneficiul persoanelor afectate de inundatii. (Oana Vataselu)

Decizie - Gusa va candida la Presedintia Romaniei


Cozmin Gusa, presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), a anuntat aseara intr-o emisiune televizata ca va candida la Presedintie la alegerile din 2009, urmand sa faca colegilor sai de partid o propunere in acest sens. El il va avea drept contracandidat pe fostul sau sef de partid, Traian Basescu, care a anuntat deja ca are de gand sa stea 10 ani la Cotroceni. Fost secretar general al PSD, Gusa a fost membru PD pana in februarie 2005, cand a demisionat din partid.

Valcea - Prin ploaie, cu magarul la plimbare


Oamenii care au iesit sa ia o gura de aer pe strazile din Ramnicu Valcea au admirat un peisaj "rustic" intr-un oras care a primit chiar distinctii europene. Fara nici o jena, cativa rromi nu au mai tinut cont de ploaie si si-au scos "in lesa" magarii la plimbare. Mirati de promenada din mijlocul trotuarelor, trecatorii au ramas uimiti de atitudinea rromilor, dar si de cea a animalelor care rageau ca pe tarla. Asta dupa ce alta data au pascut in fata Prefecturii Valcea sau a Consiliului Judetean. (A. Chivu)
×
Subiecte în articol: observator