x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

29 Iun 2005   •   00:00

Tigri adoptati de o catea

Cei doi pui pe care tigroaica cu blana roz de la Circul bucurestean Globus i-a nascut acum cateva zile au fost "adoptati" de un caine maidanez. Tigroaica Deli este la prima nastere si a refuzat puii. Cateaua Stela are insa opt pui si nu s-a impotrivit sa-i alapteze si pe micutii tigri. (Adriana Paduraru)

Discutii - "Verzii" europeni, preocupati de Bistroe

Reprezentantii Grupului pentru Dialog "Est-Vest" din cadrul Partidului Verde European au purtat in ultimele zile o serie de discutii cu prefectul de Galati, Mihai Capra. Intalnirile s-au concentrat asupra problemelor de mediu cu care se confrunta zona Galatiului, rezervatia naturala de pe Prutul Inferior, precum si asupra impactului pe care il are constructia Canalului ucrainean Bistroe asupra ecosistemului Deltei Dunarii. Prefectul Mihai Capra a recunoscut ca exista inca probleme serioase in privinta asigurarii calitatii factorilor de mediu in judetul Galati. (Erik Hoosz)

Intelegatori - Profesorii neplatiti continua BAC-ul

Bacalaureatul continua, desi profesorii care participa la examene vor primi mai putini bani decat anul trecut. Reprezentantii Ministerului Educatiei acuza fostul guvern ca nu a prevazut nici un leu in buget pentru plata cadrelor didactice. Fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu, a declarat ca s-au prevazut bani si ca ceea ce se intampla acum cu profesorii "este o gluma trista". Presedintele Federatiei Alma Mater, Razvan Bobulescu, a declarat ca este foarte nemultumit de ordinul ministrului privind plata cadrelor didactice universitare participante la Bacalaureat. "Daca in 2004 un cadru didactic universitar presedinte de comisie de Bacalaureat primea 8 milioane de lei, acum el va primi doar 4,9 milioane de lei. Nu cred ca vom bloca desfasurarea examenului national, dar mi se pare nedrept ceea ce s-a intamplat." (Eugenia Mihalcea)

Lege - Pedepse pentru evazionistii fiscali

Proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a fost adoptat ieri de plenul Camerei Deputatilor. Potrivit amendamentului propus de Comisia juridica si adoptat de parlamentari, pragul pana la care cel acuzat de evaziune fiscala poate scapa de inchisoare daca restituie prejudiciul a fost stabilit la 100.000 de euro. Astfel, daca pana la primul termen de judecata acuzatul acopera integral prejudiciul produs, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate. Daca prejudiciul cauzat si recuperat este de pana la 100.000 de euro, poate fi aplicata doar pedeapsa cu amenda, iar daca este sub 50.000 de euro, se aplica o sanctiune administrativa. (Carmen Vintila)

EuroNCAP - Trei stele la siguranta pentru Logan

Dacia Logan a obtinut trei stele la capitolul siguranta, dupa ce a fost testata de EuroNCAP, principalul organism in domeniu de pe "Batranul Continent". Pasagerii sunt protejati destul de bine in cazul impactului frontal, din spate, cat si lateral. Constructia plansei bordului, structura scaunelor si conformatia puntii spate reduc consecintele impactului asupra genunchilor, bazinului, spatelui si capului pasagerilor, iar centurile de siguranta in trei puncte, tetierele si cele doua airbag-uri frontale au contribuit la obtinerea de catre Logan a celor trei puncte in cadrul celui mai important test de siguranta din Europa. (Catalin Fainisi)

Despagubiri - Regele Mihai va primi 30 de milioane de

euro Deputatii au adoptat ieri pe articole proiectul de lege pentru reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut Regelui Mihai. Astfel, fostul suveran al Romaniei va primi in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii prima transa din cele 30 de milioane de euro pe care statul roman trebuie sa le acorde ca despagubire. Plata celorlalte doua transe de bani se va efectua dupa un an si, respectiv, dupa doi. Regele va primi "Vila Cavaleri" din Sinaia si va putea organiza gratuit evenimente in desfasurarea carora este implicat si statul roman la Palatul Elisabeta, Castelul Peles, Castelul Pelisor si Castelul Foisor. (Carmen Vintila)

Barlad - 30 de familii, evacuate din cladirea lui Porumboiu

Aproximativ 150 de oameni, cea mai mare parte copii, care locuiau ilegal in doua imobile din Barlad au fost evacuati ieri cu ajutorul jandarmilor din cladirile cu pricina, care apartin unei firme a omului de afaceri Adrian Porumboiu. Cele aproape 30 de familii locuiau in conditii insalubre de patru ani in fostele depozite pentru furaje ale unei ferme zootehnice dezafectate. Evacuarea s-a facut in baza unei sentinte judecatoresti emise in luna ianuarie. O parte din familiile evacuate va fi cazata in noua camere de camin ale Liceului "Mihai Eminescu" din Barlad, iar ceilalti vor ramane in corturi ale Protectiei Civile.

Iasi - Clanul Corduneanu a fost pus in libertate

Cei opt membri ai clanului Corduneanu din Iasi, anchetati in stare de arest preventiv pentru trafic de droguri, au fost eliberati din penitenciar, la doar cateva luni de la arestare, transmite Rompres. Curtea de Apel Iasi a respins recursul Parchetului impotriva hotararii de punere in libertate a celor din familia Corduneanu, precum si a celorlalti membri ai clanului din lumea interlopa ieseana. Instanta a considerat ca, in urma schimbarii depozitiilor principalilor martori ai acuzarii, temeiurile arestarii nu mai erau valabile. (Magda Colgiu)

Nemultumiri - Demiteri la Ministerul Transporturilor

Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a discutat posibilitatea demiterii a trei directori din cadrul institutiei pe care o conduce, fiind nemultumit de activitatea lor, dupa cum ne-au declarat surse din minister. Cei vizati sunt Liliana Barna, sefa Directiei Relatii Financiare Externe, Titus Giurcaneanu, seful Directiei Investitii, si Sorin Stoicescu, seful Aviatiei Civile, numiti in perioada in care ministrul Transporturilor era Miron Mitrea. Sorin Stoicescu a declarat ca va respecta cererea ministrului, daca va fi nevoie, precizand totodata ca aviatia civila merge bine. (Iohanna Onaca Purdea)

Constanta - Mazare i-a trantit usa-n nas lui Scheele

Primarul Constantei, Radu Mazare, si seful CJ, Nicusor Constantinescu, au plecat trantind usa de la o intalnire cu Jonathan Scheele, dupa ce seful Delegatiei Comisiei Europene a anuntat suspendarea unui proiect finantat din fonduri europene la Constanta. Scheele a anuntat ca UE este nevoita sa ceara inapoi Guvernului roman suma de 1,2 milioane de euro pentru neindeplinirea obiectivului Pavilion Expozitional la Constanta, din cauza ca beneficiarul proiectului, CJ Constanta, nu a respectat termenele contractuale. Scheele, care a evitat sa comenteze iesirea celor doi, a dat de inteles ca in final, pentru recuperarea banilor va raspunde, probabil, un functionar din Constanta.
×
Subiecte în articol: observator