x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

27 Iun 2005   •   00:00

Ziua Drapelului National


Unitatile subordonate MAI din toata tara au organizat, ieri, ceremonialuri militare dedicate Zilei Drapelului National. In Capitala, ceremonia organizata de MApN, in colaborare cu Prefectura si Primaria Municipiului Bucuresti, a avut loc in Piata Tricolorului din fata Cercului Militar National. (Radu Crivat)

Festival - Motociclistii s-au strans la Mamaia


Peste 250 de motociclisti din toata tara s-au adunat la Mamaia pentru a participa la Festivalul Moto, care s-a desfasurat in perioada 24-26 iunie, transmite Mediafax. Motociclistii au participat, sambata, la o parada care a pornit din statiunea Mamaia si au strabatut strazile principale din Constanta, oprindu-se in Portul turistic Tomis. Festivalul a continuat timp de doua ore cu o proba de viteza pe Bulevardul Aurel Vlaicu. Ulterior, in Mamaia au avut loc demonstratii de viteza pe plaja. Evenimentul de sambata a fost indeaproape supravegheat de importante forte de ordine.

Operatiune - Cainii timisoreni vor avea microcipuri


Cainilor timisoreni li s-au montat microcipuri in coada, pentru a putea fi mai usor de identificat de proprietari, transmite Rompres. Primarul, Gheorghe Ciuhandu, a anuntat ca, prin operatiunea inceputa in oras, se urmareste tinerea sub control mai strict a cainilor care au stapan sau a celor care sunt in adaposturi, dar sunt adoptati, crescand gradul de responsabilizare a proprietarilor patrupedelor. Microcipul este montat subcutanat chiar in zona gatului si ajuta la identificarea patrupedelor de companie. Stapanii isi vor putea gasi animalele mai repede, dar vor plati si o amenda de pana la 4 milioane de lei.

Ordonanta - Serviciul militar nu mai e obligatoriu la angajare


Guvernul a eliminat din statutul cadrelor militare conditia ca barbatii selectionati sa devina ofiteri sa aiba serviciul militar indeplinit, pentru a se incadra in institutiile de stat din domeniul apararii si sigurantei nationale, altele decat cele ale MApN. Decizia a fost aprobata in ultima sedinta a Cabinetului printr-o ordonanta de urgenta (OU), considerandu-se ca aceasta conditie a limitat posibilitatile de incadrare a unor specialisti in domenii de activitate pentru care institutiile militare de invatamant nu organizeaza forme de pregatire. Prevederile OU aprobate, joi, de Executiv se aplica tuturor componentelor sistemului de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala si nu presupun influente asupra bugetului de stat.

PNA - Directorii Bucur Obor, deferiti Justitiei de PNA


Directorii Complexului comercial Bucur Obor din Bucuresti, alaturi de alte trei persoane, au fost deferiti Justitiei, pentru obtinere de actiuni prin santajarea detinatorilor spatiilor comerciale din magazin. In cazul privind privatizarea SC Bucur Obor si modul de tranzactionare a actiunilor acestei societati pe piata de capital au, fost trimisi in judecata Gelu Manea, director al SC Bucur Obor SA, Laurentiu Postavaru, actionar important si membru al Consiliului de Administratie al societatii, Alexandru Tompea, membru al Asociatiei Salariatilor (PAS) de la SC Bucur Obor SA, Gheorghe Pistol, membru al CA al Bucur Obor, si brokerul Mirela Barliga, angajat la o societate de intermedieri mobiliare.

Cluj - Nunta la Castelul Banffy


Castelul Banffy din comuna Bontida, judetul Cluj, a gazduit, sambata, prima cununie religioasa organizata in acest loc in ultimii 100 de ani. Cei doi miri, Szánt" Lászl" si Moscu Katalin, au ales sa-si organizeze nunta in acest loc deoarece si-au dorit un cadru arhitectural special. Moscu Katalin este arhitect si face parte din echipa care se ocupa de restaurarea castelului. Castelul Banffy de la Bontida a fost construit in stilurile renascentist si baroc, in etape succesive, incepand din secolul al XVI-lea, atingand forma finala in secolul al XIX-lea. In perioada comunista, castelul a servit ca depozit de materiale de constructii, iar parcul, drept pasune si sursa de lemne de foc. (Elena Stanciu)

Decizie - Ministerul Culturii nu vrea "Rapsodia Calimanilor"

Ministrul Culturii, Mona Musca, nu doreste trecerea singurului ansamblu folcloric romanesc din Harghita - amenintat cu desfiintarea din cauza lipsei fondurilor - in subordinea ministerului, transmite Mediafax. Mona Musca a declarat, sambata, ca, in opinia sa, acest lucru ar insemna o recentralizare, in momentul in care se incearca descentralizarea institutiilor. Ministrul Culturii a adaugat ca a vorbit cu Marko Bela, pentru ca acesta sa poarte discutii cu colegii sai din Harghita, astfel incat si ansamblul folcloric romanesc sa beneficieze de fonduri din partea autoritatilor judetene in subordinea carora este, nereusind sa asigure sustinerea financiara necesara functionarii.

Piatra Neamt - Primul muzeu Cucuteni

Piatra Neamt gazduieste, incepand de vineri, primul muzeu dedicat culturii Cucuteni. Aparitia acestei institutii este justificata de descoperirea si investigarea siturilor cucuteniene din zona subcarpatica a Moldovei, precum si de cei 10 ani de activitate ai centrului international de cercetare dedicat acestei culturi. Muzeul a fost inaugurat cu ocazia sarbatoririi Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, patronul spiritual al orasului Piatra Neamt. Cladirea, care a apartinut pana de curand BNR, adaposteste aproape 200 de piese de tezaur cucutenian. Civilizatia Cucuteni este una dintre principalele culturi ale neo-eneoliticului european.

Impact - Geoana, implicat intr-un accident de masina

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a fost implicat, sambata seara, intr-un accident rutier, informeaza Realitatea TV. Accidentul a avut loc in localitatea Pipera, un motociclist in varsta de 35 de ani fiind accidentat grav in urma impactului cu masina in care se afla liderul PSD. Din primele cercetari ale Politiei reiese ca vinovat a fost motociclistul, care nu s-a asigurat inainte sa depaseasca. Alexandru Paul, cel care conducea motocicleta, a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca avand fractura de cot si de piramida nazala. Politia face cercetari pentru a lamuri toate detaliile cu privire la imprejurarile in care s-a produs accidentul.

×
Subiecte în articol: observator bucur obor