x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

21 Iun 2005   •   00:00

Teste nationale la 48 de ani

Un detinut de 48 de ani de la Penitenciarul de maxima siguranta Craiova a vrut sa-si finalizeze studiile gimnaziale si a sustinut ieri prima proba din cadrul testarii nationale de clasa a VIII-a. Barbatul are de executat o pedeapsa de opt ani pentru o tentativa de omor. (Cristian Vasilcoiu)

Captura-record / Sute de mii de pachete de tigari la vama Galati

Un transport ilegal de tigari, peste 231.000 de pachete, a fost interceptat duminica de politistii de frontiera, impreuna cu angajatii Directiei Regionale Vamale Galati. Captura-record se ridica la o valoare de 5,5 miliarde de lei. Marfa se afla intr-un autocamion care transporta ladite din lemn de la o firma din Republica Moldova pentru o alta firma din judetul Vaslui. Tigarile confiscate erau de provenienta moldoveneasca, marcile Plugarul si City Filter. Soferul autocamionului, Victor S., in varsta de 50 de ani, originar din Republica Moldova, sustine ca nu a asistat la incarcarea marfii in tir. (Erik Hoosz)

Horezu - Printul Charles, invitat sa-si faca teren de golf

Primarul orasului valcean Horezu i-a propus printului Charles, prin intermediul secretarului personal al acestuia, sa amenajeze in localitate un teren de golf. Terenul ar urma sa fie realizat printr-un parteneriat cu fundatia reprezentata de print. "Avem un teren de 20 de hectare, pe care poate fi organizat un teren de golf in toata regula", spune primarul Gheorghe Nita. Recent, in urma vizitei pe care a facut-o in Horezu, Charles de Wales a fost numit cetatean de onoare al orasului. (Octavian Herta)

Uniunea Scriitorilor - Alegerile sunt contestate

Un grup de patru candidati invinsi la alegerile pentru presedintia Uniunii Scriitorilor din Romania - Victor Frunza, Cezar Ivanescu, Carolina Ilica si Grisa Gherghei - contesta Conferinta Nationala desfasurata vineri, pe motiv ca nu s-ar fi desfasurat statutar. Cei patru considera ca aceasta conferinta ar fi trebuit sa fie organizata de catre Consiliul USR, si nu de presedintele interimar, Nicolae Breban. Prin urmare, ei solicita Consiliului Uniunii sa declare ilegalitatea alegerilor din 17 iunie si sa organizeze o noua conferinta. Alegerile pentru postul de presedinte al USR au fost castigate de Nicolae Manolescu. (Sebastian S. Eduard)

Moral - Casele ANL, repartizate pe criterii corecte

Ministerul Transporturilor, Constructiei si Turismului va definitiva, pana la sfarsitul saptamanii, criteriile obligatorii privind stabilirea punctajului persoanelor care doresc case prin programele Agentiei Nationale pentru Locuinte. "Printre criteriile avute in vedere se regasesc numarul de copii, starea civila si situatia locativa", a spus ieri Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice. Printr-o hotarare de Guvern au fost stabilite unele criterii orientative, iar autoritatile locale au aplicat in mod subiectiv criteriile de departajare. De exemplu, consilierii locali de la Sectorul 6 care si-au atribuit case intre ei. (Monica C. Andrei)

CA al SRR si SRTV - Basescu refuza sa faca propuneri

Presedintele Traian Basescu a decis sa nu faca propuneri pentru Consiliile de administratie al SRTV si SRR, aratand ca "nu intelege sa uzeze de prerogativele oferite de Legea 41/1994". Seful statului a trimis ieri o adresa presedintilor celor doua camere ale Parlamentului in care isi motiveaza refuzul prin faptul ca "cele doua institutii au fost si sunt puternic influentate de factorul politic, iar pentru ca acest lucru sa nu se mai intample pe viitor este necesara o schimbare a cadrului legislativ in care ele functioneaza". Ca atare, Basescu cere Parlamentului modificarea legii de organizare a celor doua institutii. (Oana Stancu)

Manastirea Tanacu - Maicutele il apara pe preotul "exorcist"

Cele patru maicute de la Manastirea Tanacu din judetul Vaslui, acuzate ca impreuna cu duhovnicul Daniel Corogeanu ar fi sechestrat calugarita de 23 de ani care a murit la sfarsitul saptamanii trecute, au luat toata vina asupra lor. Preotul este cercetat de procurori pentru lipsire de libertate urmata de moartea victimei si risca pana la 25 de ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat. Corogeanu, ajutat de cele patru maicute, a tinut-o legata pe o cruce pe tanara calugarita, fara sa o hraneasca si cu un calus in gura, pentru a "scoate duhurile rele" din ea.

Manifestare - A debutat "Saptamana Arhivelor"

S-a deschis "Saptamana Arhivelor Nationale". Inaugurarea a fost facuta ieri-dimineata, la sediul Arhivelor Nationale, din Bucuresti, de catre directorul general al Institutiei, profesor universitar doctor Corneliu-Mihail Lungu. Manifestarea va dura pana la 24 iunie si cuprinde evenimente in Bucuresti, Sibiu, Brasov si in alte orase importante din tara. Pe agenda "Saptamanii" se numara simpozionul pe tema: "Romania in jocul marilor puteri: de la Trianon (1920) la Viena (1940)", desfasurat la Sibiu, la 22 iunie, si "770 de ani de la prima atestare a orasului Brasov", o expozitie documentara ce se va desfasura, o zi mai tarziu, la Brasov. (Costin Anghel)

Colentina - Cladirile afectate de explozie vor fi demolate

Doua dintre cladirile afectate de explozia de vineri din cartierul bucurestean Colentina vor fi demolate, intrucat structura lor de rezistenta este mult prea slabita, informeaza Primaria Sectorului 2. Accesul in cele doua incinte a fost restrictionat printr-un ordin al Parchetului pe durata anchetei. De altfel, procurorii au intrerupt, sambata, cercetarile la fata locului, din cauza pericolului iminent ca imobilele sa se prabuseasca. Ancheta urma sa fie reluata ieri. Autoritatile au emis deja o autorizatie de demolare pentru cele doua cladiri.
×
Subiecte în articol: observator