x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

20 Iun 2005   •   00:00
Romania in 5 minute

Spectacol - "Tati, io ma fac aviator!"

Aeroclubul Romaniei a organizat ieri un nou miting aviatic, gazduit de Aeroportul International Bucuresti Baneasa. Cerul albastru a fost asaltat de avioane, planoare si parasutisti dornici sa cucereasca inimele spectatorilor mai mari sau mai mici. Looping-urile, rasucirile spectaculoase sau zborurile la mica inaltime au constituit deliciul sutelor de spectatori entuziasmati. Multi spectatori au venit la acest spectacol insotiti de micutii lor, copii sau nepoti. Daca isi vor respecta promisiunea toti pustii care strigau siguri pe ei "Tati, io ma fac aviator", atunci viitorul aviatiei romane este unul luminos. (Costin Anghel)

Nou cutremur in Vrancea

Un nou cutremur a zguduit sambata dupa-amiaza zona Vrancea si a fost resimtit si la Bucuresti, cu o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter. Seful statiei seismice Vrancioaia, Stefan Tataru, a precizat ca faza de intensitate maxima nu a durat decat cateva secunde. Cutremurul a fost resimtit in orase din nordul Bulgariei si in capitala Republicii Moldova.

Loto - Report la 6/49 si Noroc

Nici un jucator nu a castigat ieri premiul cel mare la tragerile Loto 6/49 si Noroc. Numerele extrase la 6/49 au fost 14, 49, 26, 31, 36, 38, iar la tragerea Noroc acestea au fost 2, 2, 7, 3, 4, 5, 1. Pentru ca nu a existat vreun castigator la categoria I, pentru saptamana viitoare s-a reportat suma de 11.662.000.000 de lei, la jocul 6/49. Au existat totusi 10 norocosi la categoria a II-a, cu suma de 243.846.720 de lei. La tragerea Noroc a fost inregistrat report la primele doua categorii unde au fost reportate sumele de 456.306.000 de lei, respectiv 236.793.600 de lei.

Bucuresti - Ancheta continua in cazul exploziei din Colentina

Cele patru case care au fost afectate in explozia ce a zguduit vineri cartierul bucurestean Colentina vor fi daramate astazi. Anchetatorii spera sa gaseasca astfel sursa infiltratiei de gaze care a determinat deflagratia. Lucratorii de la Distrigaz nu au fost lasati sa intervina fara un procuror, iar politistii pazesc zona, informeaza Realitatea TV. Oamenii se plang ca nu-i mai baga nimeni in seama si vor sa afle cat mai repede cine este vinovat. Intre timp, cei doi raniti sunt in continuare in stare critica la spital, iar medicii nu le dau prea multe sanse de supravietuire.

Alba - Zeci de familii, afectate din nou de inundatii

Inundatiile au afectat din nou, la sfarsitul saptamanii trecute, peste 60 de gospodarii si aproximativ 150 de hectare din judetul Alba. Localitatile Cricau si Galda de Jos au fost lovite de ape vineri noaptea, iar echipele de pompieri, militari in termen si angajati de la Drumuri si Poduri continuau ieri sa lucreze pentru ajutorarea familiilor din zona si reabilitarea infrastructurii. Toate fantanile din comunele Galda de Jos si Cricau au fost colmatate, iar populatia din cele doua localitati este alimentata cu apa cu ajutorul unor cisterne puse la dispozitie de o societate de lactate din Alba Iulia.

Proiect - Amenzi mai mari pentru petarde

Amenzile pentru comercializarea ilegala a petardelor vor creste semnificativ potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern in ultima sedinta si care va fi trimis spre aprobare Parlamentului. Astfel, persoanele sau firmele care vand minorilor obiecte artizanale de distractie, fabricate sau confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice vor primi sanctiuni de la 30 la 60 de milioane de lei, adica dublul valorii prevazute in prezent. Amenzi intre 50 si 75 de milioane lei vor primi persoanele care prepara neautorizat amestecurile explozive si care nu le garanteaza sau inscriptioneaza. (Aniela Nine)

Examene - Testele nationale incep astazi

Testele nationale care conditioneaza accesul elevilor in clasa a IX-a la liceu vor incepe astazi cu prima proba, la limba si literatura romana. Aproape 280.000 de absolventi de clasa a VIII-a sunt asteptati la cele 1158 de centre de testare. Maine va avea loc testul scris la limba si literatura materna, miercuri - proba la matematica, iar joi - testul scris la istoria romanilor sau geografia Romaniei. Rezultatele se vor afisa pe 26 iunie, iar contestatiile se vor depune in aceeasi zi, pana la ora 20:00. Rezultatele finale vor fi afisate pe 29 iunie.

Brasov - Gard electric pentru ursii "gunoieri"

Autoritatile brasovene vor testa un gard electric in zona cartierului Racadau, in incercarea de a opri ursii "gunoieri" care coboara noptile la containerele cu resturi menajere, transmite Rompres. Desi deocamdata nu exista bani pentru un astfel de gard, sistemul va fi testat in zona centralei termice din cartier. "Vom inconjura cateva containere cu un gard in care va fi introdus curent de 220 de volti. Totul va fi supravegheat o perioada si vom vedea ce rezultat va fi", a precizat viceprimarul Brasovului Adrian Gabor.

Universitar - Frauda va fi trecuta in suplimentul de diploma

Studentii de la Universitatea ieseana Alexandru Ioan Cuza care vor incerca sa copieze sau sa plagieze vor ramane cu aceste abateri consemnate pe suplimentul de diploma care se va elibera incepand cu anul viitor. Acest supliment este un act complementar diplomei ce descrie pe larg traseul universitar al studentului si explica modalitatea de evaluare. Consemnarea abaterilor disciplinare urmareste tocmai sa descurajeze tentativele de promovare a examenelor prin fraude, cum sunt copiatul si plagiatul.

Vaslui - Maicuta ucisa la Tanacu, inmormantata astazi

Maicuta de 23 de ani care a murit saptamana trecuta la manastirea vasluiana Tanacu, dupa ce a fost sechestrata timp de 5 zile de catre duhovnicul lacasului de cult, va fi inmormantata astazi in localitatea sa natala, comuna Perieni. Trupul neinsufletit al fetei a fost luat de la manastire sambata seara. Preotul Petru Corogeanu este cercetat de procurori pentru lipsire de libertate urmata de moartea victimei si risca pana la 25 de ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat. Corogeanu, ajutat de patru maicute, a tinut-o legata pe o cruce pe tanara calugarita, fara sa o hraneasca si cu un calus in gura, pentru a "scoate duhurile rele" din ea.

CFR - Ministrul Dobre cere incetarea grevei

Circulatia pe calea ferata ar putea fi intrerupta in totalitate incepand de astazi, intre orele 7:00 si 11:00, iar astfel mai multe trenuri aflate in trafic vor avea intarzieri de pana la 240 de minute. In perioada 20-24 iunie, sindicalistilor aflati deja in greva de 12 zile li se vor alatura si lucratorii de la miscare-comercial, precum si membrii federatiilor Drum de Fier, Elcatel si USIFER - ATLAS. Angajatii de la infrastructura solicita majorarea cu 10,7% a salariilor si acordarea tichetelor de masa. Ieri-seara, ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, le-a cerut grevistilor sa opreasca miscarea de protest, deoarece greva este ilegala. Prin intrarea in greva a celorlalte patru sindicate nu se poate asigura o treime din activitatea CFR. (I. O. Purdea)
×
Subiecte în articol: observator