x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

17 Iun 2005   •   00:00

Targul Mosilor, la Obor

Peste 180 de mesteri populari vor fi prezenti la cea de-a III-a editie a Targului Mosilor care va avea loc maine si duminica, in Parcul Obor. Imbracati in costume traditionale, ei isi vor prezenta produsele - icoane, obiecte de lut. O echipa de etnografi va atesta cu certificate autenticitatea muncii lor. (Monica C. Andrei)

Bucuresti - Sedinta pentru interesele consilierilor

Circ la sedinta de ieri a consilierilor generali, care avea drept scop aprobarea a 42 de Planuri de Urbanism Zonal (PUZ), unde mai toti votantii au avut interese. Initial, planurile au fost respinse aproape in totalitate de PSD, care sustineau ca PUZ-urile sunt in neregula, insa ele au fost votate de majoritatea PNL, PD si PRM. Spectacolul a fost oferit de consilierul PNL, Florin Bumbas, care, desi a anuntat ca are un interes personal in PUZ-ul din Bdul Averescu 15 B, a votat lista de PUZ-uri. Prezent la sedinta, prefectul Mioara Mantale le-a atras atentia consilierilor asupra ilegalitatii. Pentru ca proiectul trebuia sa treaca neaparat, consilierii au convocat o sedinta "de indata", la care consilierul interesat n-a mai asistat, insa cele 42 de PUZ-uri au primit OK-ul de la cei care le votasera si inainte. Scop atins. (Monica C. Andrei)

Calimanesti - Coloana Politiei matura tot in drum

Doua persoane au fost ranite in urma unui grav accident de circulatie produs in fata Primariei din Calimanesti. Un microbuz cu politisti, care facea parte dintr-o coloana oficiala a Politiei valcene, ce se deplasa spre Sibiu, a maturat de pe carosabil un autoturism marca Opel Astra, al carui sofer efectua o manevra de intoarcere. Opelul a fost izbit de un stalp de inalta tensiune, care a fost retezat. Ranitii, un politist din microbuz si soferul Opelului, au fost transportati la spital. Cercetarile continua pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a produs accidentul. (Andreea Botez)

Parlament - PSD a depus motiunea de cenzura

PSD a depus ieri motiunea de cenzura "Dictatura si incompetenta Guvernului impotriva integrarii europene a Romaniei", semnata de 133 de senatori si deputati. PSD considera ca pachetul de legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea este "expresia unui targ politic intre partidele componente ale coalitiei majoritare". Mai mult, semnatarii motiunii sustin ca modificarile la legile din domeniul justitiei si din cel al proprietatii reprezinta o "sfidare" la adresa Parlamentului. Motiunea de cenzura va fi prezentata luni, in plenul Camerelor reunite, iar dezbaterea si votul secret cu bile vor avea loc in sedinta de miercuri a Parlamentului.

Aparare - Grevistii de pe fregata Regina Maria, amenintati

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a anuntat ieri ca va lua masuri impotriva celor care au declansat protestul de pe fregata "Regina Maria", informeaza Rompres. "Am inteles ca au avut de comentat impotriva legislatiei romane", a spus ministrul Atanasiu, care a adaugat ca impotriva lor vor fi luate masurile care vor fi propuse de catre conducerea Statului Major al Fortelor Navale. O parte din marinarii de pe "Regina Maria" si-au manifestat nemultumirea fata de reducerea cu 50 % a diurnei in valuta acordata pe timpul ambarcarii la bordul fregatei.

Arad - Chiriile pentru fundatii revin la vechea valoare

Chiriile pentru fundatiile si ONG-urile care functioneaza in spatiile comerciale ale municipalitatii din Arad vor reveni la vechea valoare, in urma numeroaselor plangeri formulate de reprezentantii organizatiilor nonprofit, dupa ce Primaria le majorase semnificativ. Consilierul local Ovidiu Mosneag (PNL), initiatorul hotararii votate in luna aprilie privind majorarea chiriilor pentru spatiile comerciale ale Primariei, a declarat ieri ca "s-a strecurat o greseala" in proiect si ca ONG-urile nu ar fi trebuit afectate de noile tarife.

Iasi - Copoul, revendicat de Sturdzesti

Sase printi si printese solicita retrocedarea a peste 3.000 mp de teren din zona Copou, care au apartinut printului Mihai Sturdza. Totodata, Sturdzestii vor despagubiri de 30.000 de dolari pentru o constructie aflata pe fosta proprietate a lui Mihai Sturdza. In prezent, suprafata totala de 15.000 mp se afla in patrimoniul Consiliului Judetean Iasi. Secretarul CJ, Ion Serbina, a declarat ca va analiza dosarul depus de mostenitorii printului, iar daca toate conditiile legale sunt indeplinite, se va proceda la repunerea in posesie. Dosarul depus de mostenitorii printului Sturdza contine acte care demonstreaza dreptul de proprietate pana in 1942, dar lipsesc documentele care sa ateste trecerea proprietatii la stat. (Mirela Cimpoi)

Cerere - Avocatii lui Iliescu vor recuzarea lui Voinea

Avocatii lui Ion Iliescu analizeaza posibilitatea de a cere recuzarea procurorului Dan Voinea, care instrumenteaza dosarul Mineriadei din ’90. Senatorul Antonie Iorgovan, unul dintre avocatii fostului presedinte, a apreciat drept "impardonabil" faptul ca un anchetator "intr-o speta de asemenea complexitate" a aparut in emisiuni televizate, facand declaratii si aprecieri. Totodata, Iorgovan a sustinut ca a primit informatii potrivit carora Dan Voinea ar face parte dintr-una din organizatiile care au facut plangere in legatura cu mineriadele sau ca s-ar afla intr-o relatie de amicitie cu membrii acesteia. (Mediafax)

Banci - S-a infiintat HVB Tiriac

Actionarii HVB Bank Romania si Banca Tiriac au semnat contractul de fuziune. Astfel, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), divizia grupului german HVB responsabila cu activitatea din Europa Centrala si de Est, va detine 50,1% din noua banca, iar Ion Tiriac va avea controlul unui pachet semnificativ. Noua banca, denumita HVB Tiriac, va detine active totale in valoare de 2,08 miliarde de euro, o retea de 72 de unitati si peste 720.000 de clienti. Actionarii minoritari ai Bancii Tiriac, care controleaza 10,11%, sunt invitati sa se alature noii banci. (Elena Stan)

Vaslui - O maicuta a fost ucisa in numele Domnului

O maicuta de la Manastirea vasluiana "Sfanta Treime" a murit miercuri seara, dupa ce fusese sechestrata timp de cinci zile de catre duhovnicul manastirii, transmite Mediafax. Tanara de 23 de ani, care venise in lacasul de cult in urma cu trei luni, cautand o viata mai linistita, a fost legata de o cruce de lemn, de maini si de picioare, si a stat cu un calus in gura fara sa fie hranita. Preotul Petru Corogeanu spune ca a recurs la aceasta metoda pentru a scoate duhurile rele din tanara. Ea suferea, potrivit medicilor, de o boala psihica. "Din punct de vedere duhovnicesc, am facut un lucru corect. (...) Nu i-am rupt capul, nu i-am rupt nimic, decat la maini si la picioare", a declarat staretul Daniel. Politia, dar si Episcopia Husilor au inceput o ancheta in acest caz.

Timis - Incepe reconstructia a 130 de case

Cinci societati care au trimis oferte la Bucuresti vor incepe, de luni, reconstructia a 130 de case din localitatile timisene afectate de inundatii, acestea fiind printre firmele care s-au incadrat in pretul de 200 de euro pentru metrul patrat de locuinta, impus de ANL. Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca lucrarile de reconstructie incep in zonele Gataia-Sculea, Birda, Denta, Cheveres, Crai Nou si Rudna, iar cand apele se vor mai retrage, si in Foeni si Otelec. Potrivit Mediafax, ANL continua negocierile pana cand toate casele vor fi distribuite.

Craiova - Judecatoarea lui Cozma, "amenintata" prin SMS

"Te-ai ajuns! L-ai eliberat pe Cozma! O sa vezi tu ce patesti!" - acesta a fost SMS-ul care a determinat-o pe judecatoarea care l-a eliberat pe Miron Cozma sa alerteze, de urgenta, autoritatile. Aflata sub tensiunea eliberarii fostului lider al ortacilor din Valea Jiului, judecatoarea s-a speriat, alertand Politia doljeana, dar si conducerile Tribunalului Dolj si Curtii de Apel Craiova. Deplasati de urgenta la Judecatoria Craiova, cu tot cu "jucariile" de interceptare, politistii aveau sa constate ca a fost vorba despre o gluma a unui vechi prieten al judecatoarei Camelia Selea. Aceasta a ajuns, pana la urma, la concluzia ca mesajul a fost, de fapt, unul de... "felicitare", facut "intr-un mod cu totul si cu totul deplasat"! (Cristian Vasilcoiu)
×
Subiecte în articol: observator