x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

26 Mai 2005   •   00:00

  • 27 mai 2005
  • Directia de Sanatate, cu ochii pe pomeni

    Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fost somata de Directia de Sanatate Publica sa asigure conditii igienico-sanitare mai bune la mesele din casele mortuare si praznicare. Masura a fost luata dupa numeroasele toxiinfectii aparute dupa un parastas. (Nicu Amuraritei)

    Galati - Viitura de 5 metri in nordul judetului

    O viitura de 5 metri inaltime a distrus mai multe case si doua poduri in judetul Galati. Un drum judetean a fost acoperit de mal, iar oamenii au fost evacuati de pompieri. Pentru ca ploaia nu s-a oprit, cantitatea de apa a ajuns la 30 de litri pe metrul patrat. In toata zona de nord a judetului au fost afectate 130 de case. Apele au intrat si in 70 de gospodarii din municipiul Tecuci, unde animelele din curti au fost inghitite de noroi. Un prim bilant, estimat de seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, col. Viorel Zaharia, indica pagube care depasesc 10 miliarde de lei. (Erik Hoosz)

    Justitie - Curatenie in Consiliul Superior al Magistraturii

    Consiliul Superior al Magistraturii a revocat din functiile de conducere patru persoane in urma unui control efectuat de Directia Inspectie Judiciara, care a scos la iveala ca activitatea acestora a fost desfasurata cu deficiente, informeaza Biroul de Presa al CSM. Printre cei inlaturati de la conducere se numara si secretarul general al Consiliului, Ion Popa, fost director in Ministerul Justitiei si un personaj controversat. In sedinta de miercuri au mai fost revocati directorul de la Resurse Umane, seful Serviciului Administrativ si seful Biroului de Informatica. Posturile vacante vor fi ocupate prin concurs. (Miruna Pasa)

    Asigurari - Pensii private pentru capsunari

    Legea privind pensiile private se va schimba din nou, inainte de a ajunge in dezbaterea Parlamentului, dupa cum a anuntat Mihai Seitan, presedintele Casei de Pensii, miercuri la Sinaia. Astfel, obligatia de a participa la unele fonduri ar putea fi extinsa la toti tinerii angajati cu varste sub 40 de ani, si nu numai la cei care incheie pentru prima data un contract de munca. De pensiile private ocupationale-facultative ar putea beneficia si romanii care muncesc in strainatate, potrivit lui Mihai Seitan. Fondurile ocupationale urmeaza a deveni operationale in 2006. (Eugenia Mihalcea)

    Ancheta - O noua acuzatie pentru Dinu Patriciu

    Omul de afaceri Dinu Patriciu are de ieri o noua invinuire legata de privatizarea rafinariei ploiestene Vega, au declarat surse judiciare. Procurorii Parchetului General au inceput urmarirea penala impotriva sa si a altor patru persoane pentru inselaciune si l-au audiat pe afacerist ore in sir. Pana la ora inchiderii editiei, audierile nu se terminasera inca si nu se stia daca anchetatorii vor dispune sau nu o masura preventiva impotriva lui Patriciu. Omul de afaceri a fost pus sub invinuire pentru prima data la sfarsitul lunii martie in cazul privatizarii rafinariei Petromidia, pentru evaziune fiscala si spalare de bani. (Miruna Pasa)

    Proiect - Fara puscarii pentru copii

    Regizorul francez Christian Benedetti este initiatorul unui proiect, in colaborare cu UNICEF, prin care doreste sa convinga autoritatile romane ca puscariile pentru copii trebuie desfiintate. "Nici un copil nu viseaza sa fure sau sa omoare. Daca o face este pentru a se integra in societatea de care noi suntem raspunzatori", sustine el. Modul in care s-a gandit sa-i ajute pe copii sa comunice cu exteriorul a fost o piesa de teatru. Proiectul a fost prezentat ieri la Ministerul Justitiei. (Ioana Moldoveanu)

    Protest - Lumea muzicala sustine Teatrul de Opereta

    Mai multe organizatii reprezentative pentru lumea muzicala romaneasca au inaintat un protest fata de intentia de a evacua Teatrul National de Opereta Ion Dacian din actualul sediu. Scrisoarea este semnata de presedintele Uniunii Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali din Romania, Grigore Constantinescu, si de presedintele forumului Muzical Roman, Smaranda Bunea. Autorii protestului amintesc de indelungata traditie a Operetei si de faptul ca Guvernul si societatea civila au contribuit financiar la refacerea salii Teatrului Ion Dacian.

    Cazul Rafo - Iacobov, la un pas de libertate

    Tribunalul Bucuresti a decis ieri sa nu mai prelungeasca arestarea omului de afaceri Corneliu Iacobov si a fostului director de la Rafo Onesti, Toader Gaurean. Mandatele celor doi, emise pentru mai multe infractiuni economice acum cateva luni, expira astazi. Parchetul General a declarat imediat recurs impotriva deciziei, care urmeaza sa se judece in cel mai scurt timp. Este pentru a doua oara cand judecatorii Tribunalului considera ca cei doi pot fi judecati in libertate, dar, in primul caz, Curtea de Apel le-a prelungit mandatele. (Miruna Pasa)
    ×
    Subiecte în articol: observator