x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

25 Mai 2005   •   00:00

  • 26 mai 2005
  • Senatorii si pagubitii Dacia

    Initiativa legislativa a senatorului UDMR Gyorgy Frunda, care prevedea despagubirea financiara a celor care inainte de 1990 au depus bani la CEC pentru achizitionarea unui autoturism Dacia, a fost avizata negativ ieri de catre senatori, in timp ce, in fata Senatului, Asociatia Pagubitilor de Automobile protesta cerand restituirea banilor depusi.

    Parlament - Sesizari SRI in cazul Omar Hayssam

    Raportul de activitate a SRI pe 2004 nu contine informatii despre activitatile lui Omar Hayssam, dar, in legatura cu acesta, "in decursul anilor", SRI a sesizat organele de cercetare penala abilitate, pe diverse cai, despre "posibile infractiuni", a declarat ieri Ion Stan, secretarul Comisiei SRI. Chestionat pe aceasta tema, Stan a spus ca "au fost cazuri" in care SRI a declarat in fata Parlamentului si a opiniei publice ca "nu totdeauna informatiile obtinute au fost valorificate, asa cum a dorit SRI", dar a adaugat ca "nu ar putea sa spuna daca unul dintre cazuri este Omar Hayssam". La randul sau, seful Comisiei SRI, Radu Stroe, a spus ca va cere Serviciului sa prezinte o informare despre declansarea, evolutia si finalizarea situatiei jurnalistilor luati ostatici in Irak.

    Cazul Teo Peter - Audierea americanului, amanata cu peste o luna

    Audierea in urma careia autoritatile americane ar putea stabili daca il pun sub acuzare pe militarul implicat in accidentarea mortala a lui Teo Peter (basistul trupei Compact) a fost amanata cu peste o luna, la cererea apararii, informeaza Mediafax. Audierea va avea probabil loc dupa vacanta de 4 iulie. Christopher R. VanGoethem este acuzat de omor din imprudenta si conducere sub influenta alcoolului, intr-un accident produs la data de 3 decembrie si soldat cu moartea cantaretului roman Teo Peter.

    Inaugurare - 1.100 de locuri de parcare, langa Unirea

    Prima parcare supraetajata din Romania, situata in spatele magazinului Unirea, a fost inaugurata ieri, in prezenta primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, a primarului Sectorului 3, Liviu Negoita, si a vicepremierului George Copos. Parcarea, cu o suprafata de 40.826 mp, desfasurati pe subsol, parter si sapte niveluri, poate gazdui simutan 1.100 de masini. Parking Unirea este rezultatul unui parteneriat public-privat intre Primaria Sectorului 3 si firma Nova Trade, actionar principal Unirea Shopping Center. (Radu Crivat)

    Proces - Dosarul lui Vantu privind BID, rejudecat

    Dosarul in care Sorin Ovidiu Vantu a fost acuzat de fals in declaratii privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) va fi rejudecat. Magistratii Judecatoriei Sectorului 1 ar fi trebuit ieri sa dea o solutie in acest caz, dar au decis sa schimbe infractiunile de care este acuzat omul de afaceri si sa continue procesul. In dosarul BID, Sorin Ovidiu Vantu a fost acuzat de fals in declaratii si uz de fals intrucat, pentru a dobandi calitatea de actionar majoritar, in momentul constituirii Bancii de Investitii si Dezvoltare, ar fi declarat in fals ca sumele aduse drept aport la capitalul social sunt venituri personale si nu credit.

    Protest - Greva foamei la Coca-Cola

    Opt membri ai sindicatului de la Coca-Cola HBC Romania se afla in greva foamei de marti seara, in fata sediului companiei. Sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca la ultimele negocieri li s-a promis o majorarea a salariului de 7% fata de 18% cat cer angajatii. Angajatii vor "plata egala pentru munca egala" si cer o crestere semnificativa a salariilor. In cazul in care revendicarile nu vor fi rezolvate, aceasta actiune va fi urmata de o greva de avertisment si de greva generala. Conducerea Coca-Cola HBC sustine ca a purtat negocieri cu sindicatul in ultimele trei luni, dar ca "cererile sindicatului sunt imposibil de aplicat de catre companie si lipsite de orice fundamentare economica". (Cristian Petru)

    Titularizare - Lista posturilor pentru profesori, pe Internet

    Posturile declarate vacante pentru titularizare au fost publicate pe Internet, cadrele didactice putand afla cu usurinta catedrele titularizabile din judetul lor sau pentru disciplina pe care o predau, ce probe de concurs trebuie sa sustina si care sunt avizele si atestatele de care au nevoie. Potrivit Mediafax, lista completa a posturilor titularizabile a fost publicata la adresa http://titularizare.edu.ro, conform metodologiei de miscare a personalului didactic. Prima repartizare computerizata a profesorilor care au obtinut minimum nota 7 la examenul national de ocupare a posturilor didactice vacante va avea loc la data de 29 iulie, rezultatele urmand sa fie publicate pe http://titularizare.edu.ro.

    Proiect - Hipodrom de galop la Bucuresti

    Realizarea unui hipodrom de galop la Bucuresti este obiectivul principal al Jockey Club Roman (JCR). Conform membrilor clubului, o astfel de investitie presupune infiintarea a peste 30.000 de noi locuri de munca (in industria de obiecte specifice). Conducerea JCR a purtat discutii in acest sens cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, si cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care au promis tot ajutorul. Pentru realizarea hipodromului, Jockey Club Roman are nevoie doar de un teren de minimum 50 de hectare, problema investitorilor fiind ca si rezolvata. Bucurestiul este singura capitala europeana care nu are hipodrom.
    ×
    Subiecte în articol: observator