x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

22 Mai 2005   •   00:00


  • 23 mai 2005
  • Nunta pe bicicleta la Iasi

    Doi tineri din Iasi au venit ieri la Oficiul de stare civila pe biciclete, impreuna cu nuntasii, si au plecat la fel dupa oficierea casatoriei. Constantin Platon si Mirela Maxim s-au cunoscut acum cativa ani la un club care organizeaza drumetii cu bicicleta si au decis sa se casatoreasca intr-un mod inedit.

    Ploiesti - Motoare, bere, mici si rock

    Motociclisti si rockeri din toata tara s-au intalnit vineri si sambata langa Ploiesti, la Bucov, la cea de-a doua editie a festivalului Motorrock. Parada motociclistilor a avut loc in cadrul "Zilelor Orasului Ploiesti", eveniment organizat de primaria municipiului si de clubul "Silver Pistons". In cele doua zile de festival au avut loc concerte rock, senzatiile ultimei seri fiind veteranii de la Phoenix si tinerii targovisteni de la Trooper. S-a baut bere in cantitati astronomice, iar fumul gratarelor cu mici si carnaciori a acoperit cerul de deasupra Bucovului. (Catalin Pruteanu)

    Suplimentare - Inca 400 de militari romani in Afganistan

    Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a declarat ieri, la Alba-Iulia, intr-o conferinta de presa, ca Romania va trimite in acest an trupe in Afganistan pentru asigurarea alegerilor parlamentare care se vor desfasura in aceasta tara, transmite Mediafax. Teodor Atanasiu a precizat ca in Afganistan vor fi trimisi aproximativ 400 de militari care formeaza batalionul aflat in rezerva NATO, acestia urmand sa asigure desfasurarea in bune conditii a alegerilor parlamentare din Afganistan, programate pentru luna septembrie a acestui an. (Lucian Dobrater)

    Mazilire - Boss-ul de la Electrica Oltenia a fost destituit

    Vasile Toaxen a fost inlaturat, la sfarsitul saptamanii trecute, din fruntea Electrica Oltenia, in urma sedintei Adunarii Generale a Actionarilor. Succesorul acestuia, numit prin ordin al ministrului Seres, este consilierul judetean doljean Ionel Pana. Toaxen a fost "retrogradat" director al sucursalei Tg. Jiu a Electrica. Noul director general al Electrica Oltenia, Ionel Pana, a declarat ca va dispune un control de fond in momentul preluarii institutiei, pentru a se stabili modul in care au fost cheltuite mii de miliarde in ultimii ani. (Cristian Vasilcoiu)

    Premiera - "Luceafarul" eminescian, pe Broadway

    A doua reprezentatie a unui muzical bazat pe poemul eminescian "Luceafarul" si realizat de artisti romani si americani se joaca in aceasta seara pe Broadway, la Teatrul Acorn, dupa ce prima reprezentatie a avut loc aseara. Poemul a fost tradus in engleza de Adrian George Sahlean si a capatat o noua muzicalitate datorita compozitorului si pianistului Ion Ionescu. "Luceafarul - The Legend of the Evening Star", o productie teatrala in curs de definitivare in prezent, va avea parte deocamdata de doua reprezentatii la care nu se vand bilete.

    Timis - Inca 29 de pompe pentru evacuarea apei

    Alte 29 de pompe de mare capacitate au sosit din Austria pentru a ajuta la evacuarea apei din zonele inundate din judetul Timis, acestea alaturandu-se unor utilaje similare trimise din Ungaria si din Germania. Noile utilaje vor fi amplasate in zona Otelec, unde sunt in functiune peste 20 de pompe straine, care lucreaza de doua saptamani. Uniunea Europeana a trimis, sambata, in Romania un prim convoi de ajutoare, din Austria si din Luxemburg, alte state pregatind actiuni similare, a anuntat ieri Comisia Europeana. (Radu Crivat)

    Mihailesti - Comemorarea unui an de la tragedie

    In localitatea buzoiana Mihailesti a fost comemorat ieri un an de la explozia din 24 mai 2004, in urma careia au murit 18 persoane, alte 13 au fost ranite, iar pagubele materiale inregistrate au depasit 2 miliarde si jumatate de lei. Cu acest prilej a fost dezvelit un monument pentru cinstirea devotamentului si a sacrificiului celor sapte militari cazuti la datorie in urma exploziei. Lucrarea a fost construita la initiativa Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Ziua de 24 mai a fost decretata zi de doliu pe raza judetului Buzau. (Radu Crivat)

    Estimare - Crestere economica de 5,5% in 2005

    Economia Romaniei va avea in 2005 un ritm de crestere de 5,5%, sub cel de 8,3% inregistrat cu un an in urma, potrivit estimarilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Obiectivul anuntat de autoritatile de la Bucuresti este de 5,5%-6% din PIB. Perspectivele de aderare la Uniunea Europeana in 2007 ale Romaniei si Bulgariei si ulterior ale Croatiei vor atrage influxurile de capital strain in acest an, continuand tendinta pozitiva de anul trecut. Statele balcanice mai sarace vor beneficia in continuare de finantare, dar investitiile vor fi afectate de inrautatirea climatului economic global, in timp ce deficitele mari de cont curent vor continua sa fie un motiv de ingrijorare, potrivit BERD. (Gabriel Preda)

    Litoral - Plaja de inchiriat

    Directia Apele Romane Dobrogea (DADL) Constanta a primit sute de note de intentie privind incheierea de contracte de prestari servicii pentru plaje. Prioritate au agentii economici care detin hoteluri, operatorii de turism si cei care vor suprafete de 1.000-10.000 de metri patrati (mp) de plaja. Tarifele de contractare a plajelor variaza intre 4.900 si 35.000 lei/mp. Pe plaja pot fi amplasate constructii demontabile realizate dupa un model propus de DADL pentru servit bauturi racoritoare, depozitat umbrele si sezlonguri, dusuri, puncte sanitare de prim ajutor etc. (Elena Stan)

    Accident - Autocar cu romani rasturnat in Austria

    Cinci turisti romani au fost grav raniti intr-un accident de autocar produs sambata dupa-amiaza in sudul Austriei, informeaza surse din cadrul Jandarmeriei locale. Vehiculul, care transporta turisti romani, venea din Italia in momentul in care a parasit carosabilul. Motivele producerii accidentului sunt inca necunoscute. Autocarul a cazut intr-o prapastie, in timp ce se deplasa intr-o regiune montana din apropiere de Graz, o localitate situata la circa 150 de kilometri sud de Viena. Potrivit autoritatilor austriece, accidentul s-a soldat cu alti 13 raniti usor, intre care si cativa copii. (Anca Alexe)

    Cluj - Impuscat de politist in curtea casei

    Un politist din comuna clujeana Calarasi a impuscat in noaptea de sambata spre duminica un barbat din satul Bogata, care sarise in apararea unui tanar pe care agentul il urmarea, transmite Mediafax. Seful Politiei Turda, comisarul Ioan Campean, a declarat ca Ioan Ceclan, 20 de ani, care se urcase baut la volan, a fugit la un moment dat din masina in curtea unor cunoscuti. Politistul a intrat dupa tanar in curte, satenii l-au amenintat si ar fi sarit sa-l bata. Agentul a tras doua focuri de avertisment in aer, iar un al treilea glont a nimerit in coapsa uneia dintre persoanele care sarisera in apararea tanarului. Agentul Alin Catinean este cercetat pentru violare de domiciliu si purtare abuziva.
    ×
    Subiecte în articol: observator