x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

20 Mai 2005   •   00:00

  • 21 mai 2005
  • Dunarea, peste cota de atentie

    Dunarea a atins din nou cotele de atentie in judetul Dolj, dupa ce, saptamana trecuta, se inregistra o aparenta scadere a debitului. La Bechet, cota de atentie a fost depasita cu 20 de centimetri. Autoritatile au decretat "faza I de aparare". (Cristian Vasilcoiu)

    Eficient - RADET va fi privatizata

    Primaria Capitalei deruleaza un program de restructurare a regiei bucurestene de termoficare RADET, program care urmareste eficientizarea activitatii manageriale, si nu privatizarea societatii. "La ora actuala exista, in cadrul programului cu BERD care inseamna automatizarea punctelor termice, si o clauza speciala care presupune, legat de automatizare si alte elemente, inclusiv restructurarea si imbunatatirea activitatii regiei", a spus Virgil Ramba. El a precizat ca, la finalul acestui program, ar putea aparea posibilitatea privatizarii regiei.

    Inedit - Examen auto in limba materna

    Reprezentantii minoritatilor nationale vor putea sa sustina examenul pentru obtinerea permisului auto in limba materna, a declarat, ieri, senatorul UDMR Puskas Balint. El sustine ca noua lege ar putea aparea in cateva saptamani in Monitorul Oficial. Senatorul a precizat ca, prin introducerea acestei reglementari, nu va fi necesara angajarea unor cadre in cadrul Serviciului permise auto si inmatriculari auto care sa cunoasca limba minoritatii nationale, deoarece testele sunt tip grila. In urma cu doua zile, Gyorgy Ervin a declarat ca sunt foarte multe persoane din judet, cu varste de peste 40 de ani, mai ales in mediul rural, care nu dau acest examen deoarece nu cunosc limba romana.

    Semnal de alarma - Hepatitele B si C sunt in crestere

    In Romania exista aproximativ doua milioane de pacienti cu boli hepatice, iar numarul cazurilor este in crestere, avertizeaza Gheorghe Ionescu, presedintele asociatiei SANO-HEP, care va organiza la Brasov, in perioada 27-28 mai, al doilea Congres European al Pacientilor cu Afectiuni Hepatice. Manifestarea isi propune sa traga un semnal de alarma asupra gravitatii si amplorii acestor boli in tara noastra si sa identifice masuri de prevenire, prin educatie si tratament, asigurand accesul cat mai larg la terapii de ultima ora.

    Comasare - HVB fuzioneaza cu Tiriac

    Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), membra a grupului german HVB, va detine peste 50% din actiunile institutiei de credit rezultate in urma fuziunii HVB Romania cu Banca Comerciala Ion Tiriac. Banca austriaca a ajuns la un acord preliminar cu omul de afaceri Ion Tiriac privind fuziunea HVB Bank cu Banca Comerciala Ion Tiriac, operatiune in urma careia va rezulta o institutie de credit cu o cota de piata de 7,5%. Noua institutie se va numi HVB Tiriac si va ocupa locul al patrulea pe piata romaneasca, cu o retea de 72 de unitati si circa 720.000 de clienti. (Vali Blanaru)

    CowParade 2005 - Ilie Nastase si-a decorat vacuta

    Ilie Nastase a inceput decorarea vacutei pe care a "adoptat-o" in cadrul CowParade. Vacuta poarta mingi de tenis cu semnatura marelui tenisman. Ilie Nastase, care a fost martorul acestui eveniment si la New York, considera ca proiectul este interesant, fiind un mod amuzant de a face rost de bani pentru copiii cu probleme. Pentru ca banii care vor fi obtinuti prin licitatia de la Teatrul National, in septembrie, vor fi donati Asociatiei caritabile Special Olympics. (Eliza Dumitrescu)

    Festival - Cristi Puiu, premiat la Cannes

    Regizorul Cristi Puiu a fost premiat la Festivalul de Film de la Cannes, pentru pelicula sa intitulata "Moartea domnului Lazarescu", inscrisa la sectiunea "Un Certain Regard". Filmul este nemilos cu sistemul de sanatate romanesc, scrie Liberation, considerand ca medicii romani sunt si mai infumurati decat cei din Franta. Pelicula subtila, presarata cu detalii care fac fiecare situatie verosimila, caraghioasa si patetica, descrie izolarea progresiva a unui bolnav foarte aproape de lumea de dincolo, plimbat, in cinci ore, pe la trei spitale. (Adriana Paduraru)
    ×
    Subiecte în articol: observator