x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

17 Mai 2005   •   00:00

  • 18 mai 2005>
  • Alerta la prefecturi

    Toate prefecturile din tara au fost avertizate ieri de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) ca, incepand de astazi si pana vineri, va ploua in toata tara in cantitati "insemnate", vantul va bate cu putere si chiar va cadea grindina.

    Pronuntare - Jurisdictia militarului din SUA, fixata dupa ancheta

    Jurisdictia in cazul militarului SUA care a accidentat un batran pe o trecere de pietoni din Constanta va fi stabilita la incheierea anchetei desfasurate in prezent de autoritatile romane in colaborare cu partea americana. Purtatorul de cuvant al MApN, colonelul Cristinel Ghiga, a declarat ieri ca, in principiu, jurisdictia asupra accidentului produs de militar apartine Statelor Unite, dar acest lucru va fi stabilit dupa finalizarea anchetei declansate de Politia Constanta, cand se va constata gravitatea infractiunii si vor fi decise procedurile care vor fi aplicate in continuare. (Radu Crivat)

    Maracineni - Doar pietoni si ambulante pe podul metalic

    Podul metalic ridicat la Maracineni, la 800 de metri in amonte de vechiul obiectiv peste raul Buzau, va asigura doar traficul pietonal si pe cel al ambulantelor, a declarat ieri prefectul de Buzau, Marian Cristinel Bagiu, citat de Mediafax. La inceperea lucrarilor, autoritatile au anuntat ca podul va fi destinat traficului pentru masinile cu un tonaj mai mic de sapte tone, insa ieri prefectul de Buzau a revenit asupra deciziei. El a anuntat ca pentru traficul masinilor mici va fi ridicat un alt pod. Totodata, Cristinel Bagiu a mai anuntat ca podul nu va fi dat in folosinta astazi, asa cum se anuntase initial, ci vineri.

    Inundatii - Haos la Guvern

    Evaluarea pagubelor produse de inundatii a devenit plictisitoare pentru premierul Tariceanu. El a preferat ieri sa amane discutiile cu Vasile Blaga pe acest subiect, alegand sa mearga intai la Camera Deputatilor, unde urmau sa se adopte noile formulare ale declaratiilor de avere si mai tarziu in plenul Parlamentului, pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. Ieri dimineata, ziaristii au fost anuntati ca la ora 12:00 are loc intalnirea pentru evaluarea pagubelor. Fotoreporterii si cameramanii au fost dusi "sa ia imagini", dar s-au intors, dupa 30 de minute, fara "imagini", pentru ca evenimentul nu se produsese inca. "Intalnirea s-a amanat pentru ora 18:00", am fost informati de la Biroul de presa al institutiei dupa o alta jumatate de ora. De ce?! "Primul-ministru trebuie sa participe la ora 15:00 la sedinta in plen a Parlamentului, unde se dezbate ratificarea Tratatului de aderare."

    Reparatie istorica - BNR inapoiaza aurul Bisericii Ortodoxe

    Mii de obiecte de cult si bunuri din metale pretioase, depuse la Banca Nationala a Romaniei in vremea regimului comunist, vor fi inapoiate manastirilor si bisericilor de la care au fost luate, in baza unui protocol semnat ieri de Prea Fericitul Teoctist (foto) si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. La BNR exista evidenta locaselor de unde provin cele peste 8.000 de obiecte, aproximativ jumatate din ele fiind din aur. Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, in colaborare cu BNR, va transmite centrelor eparhiale ordinea in care reprezentantii autorizati ai unitatilor bisericesti se vor prezenta la Sucursala BNR Bucuresti pentru transferarea obiectelor.

    Crima din farmacie - Acuzatul a fost mutat in Penitenciarul Codlea

    Alexandru Diaconescu, barbatul anchetat pentru uciderea a doua farmaciste din Brasov, se afla de ieri in Penitenciarul Codlea, in urma deciziei luate cu o zi in urma de Curtea de Apel Brasov de a-l muta din arestul IJP Brasov, unde a fost tinut pana in prezent. Conform anchetatorilor, Diaconescu va fi dus la Tribunalul Brasov la 1 iunie, cand este programata prima sedinta de judecata a dosarului prin care acesta a fost trimis in fata instantei sub acuzatiile de comitere a infractiunilor de omor calificat deosebit de grav si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Alexandru Diaconescu este acuzat ca in seara de 6 decembrie 2004 le-ar fi ucis cu doua focuri de arma artizanala pe farmacistele Manuela Cistian si Susan Daga, ambele angajate ale farmaciei "Thea" din Brasov.

    Cerere - Gabriel Bivolaru vrea in libertate

    Fostul deputat Gabriel Bivolaru, condamnat la 5 ani de inchisoare pentru o frauda bancara de peste 2.000 de miliarde de lei, a sustinut ieri la Tribunalul Bucuresti ca faptele pentru care a primit pedeapsa erau prescrise in momentul emiterii mandatului de executare. El a cerut judecatorilor sa inlature efectele acestei condamnari si sa pastreze o singura pedeapsa de doi ani inchisoare, primita in aprilie 2004, pentru fals. Daca cererea sa va fi admisa, Bivolaru ar putea sa ceara imediat eliberarea sa conditionata, pe motiv ca a executat deja doua treimi din condamnare.

    Cercetare - PNA verifica o posibila frauda europeana

    Procurorii anticoruptie cerceteaza o posibila fraudare a unor fonduri europene, dupa ce PNA a fost sesizat de Cancelaria primului-ministru. Este vorba despre derularea unui program numit "Club de Locuri de Munca Best Jobs", finantat din fonduri PHARE in perioada 2003-2004, iar prejudiciul estimat este de peste 47.000 de euro. Procurorii efectueaza acte premergatoare urmaririi penale pentru fals si uz de fals fata de Adrian C. Negru, unul dintre administratorii firmei SC Best XZ SRL Bucuresti, la care este asociat si Mihail Eugen Vacaroiu, fiul presedintelui Senatului. (Miruna Pasa)

    Ajutor - Subiectele pentru probele orale la BAC, pe Internet

    Subiectele pentru probele orale ale examenului de Bacalaureat din aceasta vara - programat sa inceapa la 27 iunie - au fost publicate pe Internet, fiind disponibile pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC). Elevii interesati vor putea gasi subiectele formulate de Serviciul National de Examinare si Evaluare accesand http://www.edu.ro/subiecte_oral_2005.htm. Subiectele pentru probele orale sunt elaborate la nivel national si cuprind teme din programele de Bacalaureat pentru limbile straine, precum si pentru Limba si literatura romana.
    ×
    Subiecte în articol: observator