x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

16 Feb 2005   •   00:00

17 FEBRUARIE 2005

Valutele isi revin

Dupa ce BNR a intervenit si ieri pentru sustinerea valutelor si a cumparat peste 100 de milioane de euro, valutele incep sa-si revina. Cotatia anuntata de BNR a ajuns la 29.064 lei pentru moneda americana si 37.840 lei pentru euro, dupa ce, inainte de interventia bancii centrale, euro se tranzactiona pe piata interbancara cu 34.700 lei.

ONU - SPP-istii au plecat in misiune in Afganistan

12 ofiteri si subofiteri din cadrul Serviciului de Protectie si Paza au plecat ieri in Afganistan, unde vor asigura paza Inaltului Reprezentant al Secretarului General al ONU in aceasta tara. Misiunea va dura sase luni, cu posibilitatea prelungirii, la solicitarea Secretariatului Organizatiei Natiunilor Unite. Aceasta este cea de-a doua participare a SPP la misiuni de acest gen, sub egida ONU, dupa cea din Sudan, inceputa la 1 august 2004 si prelungita cu inca sase luni de la 1 februarie 2005.

Reuniune - Proiectul Codului Civil, dezbatut de juristi

Uniunea Juristilor din Romania impreuna cu Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au organizat o reuniune consacrata dezbaterii proiectului de lege privind Codul Civil, text adoptat de Senat la 13 septembrie 2004. Presedintele Uniunii Juristilor din Romania, Gavril Iosif Chiuzbaian, a aratat ca dezbaterea urmareste sa contribuie la alinierea prevederilor Codului cu cerintele actuale ale societatii romanesti, dar si cu cerintele Uniunii Europene. La dezbatere au participat parlamentari, magistrati si reprezentanti ai profesiunilor juridice liberale.

Campulung - Protestele continua la ARO

Muncitorii de la Aro Campulung au continuat ieri protestul declansat in urma cu trei zile in curtea fabricii, nemultumiti ca nu si-au primit salariile, unii chiar din luna octombrie a anului trecut. Pentru ca nu au caldura si nici curent electric, unul dintre protestatari a ajuns marti noapte la spital, dar colegii sai spun ca vor continua greva. Restantele salariale vor fi platite insa abia la finalul reorganizarii judiciare in care se afla firma.

Brasov - Medic cautat in SUA, prins de romani

Un medic de origine americana, dat in urmarire internationala pentru ca este acuzat de malpraxis in SUA, unde se presupune ca este implicat in moartea a doua paciente, a fost retinut ieri de politistii din Brasov, unde si-a deschis o clinica privata, desi nu ar avea acest drept. Conform procurorilor brasoveni care cerceteaza cazul, americanul James Zebranek a venit la Brasov in 2001, dupa ce si-a pierdut dreptul de practica, informeaza Mediafax. El a intrat in atentia Directiei de Sanatate Publica, a Colegiului Medicilor si a Politiei la sfarsitul lunii ianuarie.

Suceava - Fost director la pensii, cercetat pentru fals

Fostul director al Casei Judetene de Pensii Suceava, PSD-istul Ionel Viorel Neagu, este cercetat de procurori pentru un prejudiciu de opt miliarde de lei adus statului prin afaceri cu bilete de tratament. Conform datelor existente la dosar, in perioada 2002-2003 au fost eliberate bilete de tratament pentru 1.580 de pensionari, fara ca acestia sa aiba cunostinta de asa ceva sau sa fi ajuns vreodata in respectivele statiuni. Pentru a fi trimisi fictiv la tratament, au fost falsificate adeverintele medicale ale pensionarilor. (Nicu Amuraritei)

Acuze - Consulul Belizelor iese la rampa

Ioan Curtean de Hondol, consulul statului Belize la Bucuresti, acuza Politia ca a incercat sa-i fabrice dosar penal in urma accidentului in care a fost implicat duminica seara, la Arcul de Triumf. "Am refuzat, intr-adevar, sa mi se recolteze probe biologice, insa am suflat in etilotest. M-au pus sa suflu de trei ori, si in final a iesit 0,43 mg/l in aerul expirat", ne-a declarat consulul. De Hondol acuza si Ministerul de Externe ca a dezinformat presa: "Sunt seful misiunii diplomatice a statului Belize in Romania. Acord vize cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in Belize si, deci, beneficiez de toate prevederile Conventiei de la Viena", a conchis consulul. (Ion Alexandru/Eduard Pascu)

Dorinta - Jeep-uri pentru mai-marii Senatului

Secretariatul General al Senatului a supus ieri spre aprobare conducerii institutiei un memorandum in care se solicita "inceperea procedurilor de achizitionare a sase autoturisme de teren", deoarece cele sapte existente sunt insuficiente. Documentul precizeaza ca sumele necesare pentru achizitionarea noilor Jeep-uri au fost deja prevazute din legislatura anterioara. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a solicitat respingerea acestui memorandum, dar a precizat ca, daca Biroul Permanent va insista, va supune la vot. (Aniela Nine)

Galati - Greutati pentru diabetici si bolnavii de SIDA

Sute de pacienti galateni care sufera de diabet zaharat se inghesuie zi de zi la Centrul de Diabet si Boli de Nutritie pentru a-si primi medicamentele necesare bolii. Medicamentele au ajuns in aceasta luna cu o foarte mare intarziere, iar cele doua asistente ale Centrului fac cu greu fata numarului mare de bolnavi. Nici cei infectati cu HIV nu au un tratament preferential, pentru ca la ora actuala exista doar doua treimi din medicatia lunara necesara numarului de seropozitivi din Galati. "Fetita mea a intrat in coma la sfarsitul anului trecut, din cauza lipsei de medicamente", spune mama unei fetite de 17 ani bolnave de SIDA. (Erik Hoosz)

Suspendare - Diplomatii romani, blocati in centrala

Pentru moment, toate plecarile la post ale diplomatior romani au fost suspendate, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu. Acesta si-a motivat decizia prin faptul ca este reconsiderata "tot ce inseamna prezenta politica in exterior". Printre cei afectati de aceasta masura se numara si Ghiorghi Prisacaru, fost senator PSD, care fusese numit in decembrie anul trecut sef al Misiunii Permanente a Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena. Ungureanu a confirmat faptul ca presedintele Basescu a revocat, printr-un decret, decretul de plecare la post a lui Prisacaru. (Ana Ilie)

Justitie - Casa unui membru CSM, verificata de Parchet

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri sa astepte rezultatul cercetarilor demarate de Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 pentru a lua o decizie in cazul presedintelui Tribunalului Bucuresti, Maria Huza. Scandalul izbucnit in presa acum cateva saptamani se refera la faptul ca Maria Huza ar fi cumparat o casa cu dobanda subventionata din fondul destinat tinerilor casatoriti. Presedintele Tribunalului Bucuresti s-a aparat ieri in fata colegilor din CSM si a sustinut ca afirmatiile facute impotriva sa sunt neadevarate. Ea a declarat ca nu a beneficiat niciodata de reduceri sau de avantaje datorate functiei pe care o detine si ca a cumparat casa ca orice cetatean.

Turda - Lipsa dotarilor tehnice afecteaza Justitia

Audierea unui martor-cheie intr-un dosar in care un austriac este cercetat pentru trafic de droguri de mare risc si este suspectat de legaturi cu autorii atacului cu grenada de la o pizzerie din Turda, in urma cu aproape doi ani, nu a fost posibila din lipsa dotarii tehnice, transmite Mediafax. Solutia a fost ca martorul sa fie audiat in prezenta unui judecator si a unui procuror, iar discutiile sa fie inregistrate si caseta prezentata in instanta.
×
Subiecte în articol: observator