x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    08 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

Iaşi. Circa 70 de sindicalişti de la Universitatea “Petre Andrei” au pichetat ieri sediul Prefecturii Iaşi.

Iaşi. Circa 70 de sindicalişti de la Universitatea “Petre Andrei” au pichetat ieri sediul Prefecturii Iaşi. Ei şi-au exprimat nemulţumirea faţă de nepunerea în aplicare a unui ordin al Minis­terului Edu­ca­ţiei prin care este recunoscută conducerea interimară a instituţiei. După ce au depus la Prefectură un memoriu adresat ministrului Adomniţei, sindicaliştii au hotărât să manifeste astfel zi de zi până la soluţionarea problemei. (C. Popa)

 

 

21:56 – Căutări

CONSTANŢA. Doi bărbaţi din Ol­tina, dispăruţi de trei zile după ce au ieşit cu o ambarcaţiune pe Dunăre, sunt căutaţi de poliţişti.

 

ACCIDENT DE MUNCĂ. Un an­gajat la o firmă care modernizează Gara Constanţa a murit ieri, după ce a căzut într-o groapă.

 

22:01 - Întâlnire

CAPITALA GENERALILOR. Ministrul Apărării Naţionale, Teodor Meleşcanu, se întâlneşte astăzi la Vilnius (Lituania) cu miniştrii Apărării din cadrul NATO, ocazie cu care se vor discuta şi pregătirile pentru Summit-ul Alianţei din aprilie de la Bucureşti.

 

CHILIAN. Tribunalul Bucureşti i-a respins aseară artistului Florin Chi­lian acţiunea prin care acesta ceruse de la Ministerul Culturii despăgubiri de un milion de euro pentru utilizarea fără drept a piesei “Zece” în Campania “Mai bine o carte”. Hotărârea poate fi atacată cu apel.

 

CFR CĂLĂTORI: Circulaţia trenurilor revine la normal

Circulaţia trenurilor a revenit la normal de azi-noapte, începând cu miezul nopţii, după ce ieri la ora 14:00 personalul feroviar din Ungaria a încetat greva. CFR recomandă totuşi pasagerilor ca, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară informaţii privind rutele şi orarele trenurilor.

 

DN7: Traficul, redeschis pe ambele sensuri

Angajaţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţio­na­le – Vâlcea, au decis des­chiderea traficului rutier, în­ce­pând de ieri de la ora 13:00, pe am­bele sensuri ale DN 7, la kilome­trul 206+260, în judeţul Vâlcea, zonă în care au avut loc căderi de pietre. Re­pre­zentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, districtul Vâlcea, susţin că în zonă sunt necesare lucrări ample pentru stabilizarea zonei.

 

PARCHET: Plângere împotriva ministrului Adomniţei

Agenţia de Evaluare a Calităţii în Educaţie a depus plângere penală la Parchetul Ge­neral împotriva ministrului Educ­a­ţiei, Cristian Adomniţei, pentru abuz în funcţie contra intereselor publice şi neglijenţă în serviciu. Printre motivele care au condus la depunerea plângerii se numără inexistenţa unui studiu de impact şi a unei note de fundamentare în ceea ce priveşte tezele cu subiect unic, dar şi faptul că nu au fost consultaţi partenerii sociali în privinţa tezelor cu subiect unic. (Alina Gavrilă)

 

GORJ: A murit pe holurile tribunalului

Un bătrân în vârstă de 77 de ani, care se judecă de zece ani pentru un teren, a murit ieri pe holu­rile Tribunalului Gorj. Grigore Lu­pulescu, din comuna Bălăneşti, fost profesor de matematică, ve­ni­se la tribunal pentru un proces pri­vind retrocedarea unui teren. Bă­trânul s-a aşezat pe o bancă şi a le­şinat acolo, decedând la scurt timp, deşi mai multe persoane au încercat să-i acor­de primul-ajutor. O ambulan­ţă a so­sit la faţa locului după cinci minute, dar echipajul nu a putut decât să constate decesul bărbatului. (G. Mladin)

 

CSM: Magistraţi slab pregătiţi

În cadrul şedinţei CSM desfă­şurate ieri s-au emis păreri potri­vit cărora nu se poate stabili o poli­tică de personal pe termen mediu, aşa cum aşteaptă UE. Consiliul a constatat că posturile rămase ne­o­cupate sunt cauzate de slaba pre­gă­tire a celor care au candidat pentru posturile de ju­decători şi pro­cu­rori. CSM a subli­niat că în ul­ti­mii doi ani a organizat 11 con­cursuri pentru rezol­va­­rea problemei de per­sonal. La INM, deşi s-a mă­rit numărul de posturi de la 180 la 240, 60 de candidaţi nu au trecut examenul de ad­mi­te­re. (V.F.)

 

MERITE : Militari decoraţi la întoarcerea acasă

Şase militari ai Batalionului 33 Vânători de Munte “Posada”, dintre care patru răniţi în misiune, în Afganistan, au fost decoraţi ieri în cadrul ceremonialului de revenire în ţară, desfăşurat la Curtea de Argeş. Batalionul 33 Vânători de Munte “Posada” a acţionat în ca­drul ISAF, în provincia Zabul, sub controlul operaţional al Comandamentului Regional de Sud din Af­ganistan, în perioada iulie 2007- ia­nuarie 2008. La ceremonial a participat şi soţia sublocotenentului post-mortem Aurel Marcu ucis în septembrie 2007 în Afganistan.

 

ÎN SFÂRŞIT - ANI, funcţională într-o lună

Consiliul Naţional de Integritate a aprobat ieri, după două luni de amânări, regulamentul de organizare a concursului pentru ocuparea posturilor de inspectori de integritate. “Aprobarea regulamentului reprezintă un pas foarte important în vederea ope­ra­ţi­o­nalizării Agenţiei Na­ţi­o­nale de Integritate, întrucât în maximum 30 de zile vom avea angajaţi primii inpectori de in­te­gri­tate, în consecinţă primele de­cla­raţii de avere verificate”, ne-a declarat ieri vicepreşedintele ANI, Alexandru Macovei. (M.P.)

 

INSTANŢA SUPREMĂ- Anton Pandrea, noul vicepreşedinte

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri ca fostul şef al Consiliului, judecătorul Anton Pandrea (foto), să fie noul vicepre­şe­dinte, cu delegare, al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, funcţie rămasă vacantă după alegerea Lidiei Bărbulescu ca preşedinte al CSM. Propunerea a fost făcută de preşedintele ÎCCJ, Nicolae Popa. Pentru funcţia de şef Secţie Penală la această instanţă, deţinută până acum de Anton Pandrea, s-a propus delegarea judecătoarei Livia Stanciu. (Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: observator