x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    09 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

Jurnalistul Max Bănuş a fost înmormântat ieri la Cimitirul Evreiesc Filantropia din Bucureşti. Printre cei care au ţinut să-şi ia adio de la marele dispărut s-au numărat Petre Roman, Emil Hurezeanu, Doru Braia, dar şi Nestor Ratesh, fost director la Europa Liberă, unde Max Bănuş a activat o bună perioadă.

ADIO! Jurnalistul Max Bănuş a fost înmormântat ieri la Cimitirul Evreiesc Filantropia din Bucureşti. Printre cei care au ţinut să-şi ia adio de la marele dispărut s-au numărat Petre Roman, Emil Hurezeanu, Doru Braia, dar şi Nestor Ratesh, fost director la Europa Liberă, unde Max Bănuş a activat o bună perioadă.


20:59 -  Împotriva apelor

APĂRARE. Ministerul Mediului va realiza peste 300 de lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, în va­loare de 600 de milioane de lei.

 
INTOXICAŢIE. Marinarul român de pe nava Susie, mort joi seara la Brest, ar putea fi victima unei intoxicaţii cu o fosfină.

 

21:04 - Justiţie

CLANURI. Tribunalul Bucureşti a emis, vineri, mandate de arestare preventivă pentru 16 membri ai clanurilor Chira şi Nie, cercetaţi pentru tentativă de omor, lipsire de libertate, tâlhării, violare de domiciliu şi alte violenţe. Ei au fost ridicaţi de poliţişti în urma unor percheziţii domiciliare.

 
CEDO. România a mai pierdut un proces la CEDO, pentru încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, în cazul unui român de etnie romă, Konolos. Pentru că cetăţeanul a stat în detenţie preventivă cinci luni fără a exista  un fundament legal, statul va plăti 3.000 de euro despăgubiri morale.



MINA ILBA - Bărbatul blocat, scos decedat
Bărbatul blocat de luni după-amiază în Mina Ilba a fost scos mort ieri la prânz, corpul său fiind transportat la IML în vederea efectuării necropsiei. Salvatorii au reuşit să ajungă la bărbat profitând de vremea umedă care a permis dislocarea mai uşoară a rocilor. Autorităţile locale au anunţat că vor sprijini familia cu 1.000 de lei, iar o fundaţie a declanşat o acţiune de strângere de fonduri, întrucât familia are şase copii, toţi minori.


CONSECINŢE - Greva grecilor afectează şi CFR-ul
CFR Călători a informat ieri că în perioada 11-13 februarie trenurile 463 Bucureşti – Videle – Sofia – Thessaloniki, şi 462 Thessaloniki – Sofia –Videle – Bucureşti vor fi anulate pe teritoriul elen din cauza unei greve a personalului feroviar din Grecia. Conform CFR, deplasarea călătorilor pe distanţa Procmachon – Thessaloniki se va face cu mijloace auto.


ASIGURARE - "Sărutul", 20 de milioane de euro
Sculptura "Sărutul" a lui Constantin Brâncuşi, care se află la Muzeul de Artă Craiova, a fost asigurată pentru 20 de milioane de euro pentru a participa, timp de trei luni, la expoziţia "Modigliani şi timpul său", care va avea loc la Muzeul Thyssen-Bornemisza, din Madrid. "Poliţa de Asigurare a fost încheiată cu firma Lloyd’s, la valoarea de 20 milioane de euro, pe toată durata expoziţiei şi 13 zile după închiderea expoziţiei", a declarat directorul Muzeului de Artă Craiova, Florin Rogneanu.
 

 

VERDIC FRANŢA - Sever Mureşan, achitat şi eliberat

Omul de afaceri Sever Mureşan, de numele căruia se leagă falimentul Băncii Dacia Felix, a fost eliberat vineri seara din închisoarea din Lille, Franţa, după nouă luni de arest, potrivit avocatului lui. Magistraţii Curţii de Apel din Lyon l-au achitat pe Mureşan în dosarul privind o presupusă faptă de evaziune fiscală. În legătură cu acuzaţia de instigare la tentativă de omor, avocatul a precizat că statul francez s-a lămurit, dată fiind actuala decizie de punere în libertate.




TIMIŞ - Mamă şi fiică, strivite de tavan
O femeie din localitatea timişeană Lovrin şi fiica sa, în vârstă de 16 ani, au ajuns ieri după-amiază la spital, după ce tavanul din pământ al casei în care locuiau s-a prăbuşit peste ele. Potrivit martorilor, femeia văzuse că o grindă din podul casei ardea mocnit şi a mers, împreună cu fiica sa, să stingă focul, de teamă ca incendiul să nu cuprindă locuinţa. Cele două au aruncat cu apă peste grinda care ardea mocnit, astfel că aceasta a cedat, iar tavanul, fiind din pământ, s-a prăbuşit.


VALEA JIULUI - Cozma îşi vizitează locotenenţii
Miron Cozma merge astăzi la Târgu-Jiu pentru a-l vizita la închisoare pe Constantin Creţan, unul dintre locotenenţii săi, aflat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă. Creţan execută o pedeapsă de cinci ani cu închisoare pentru implicarea sa în ultimele mineriade. Mâine, fostul Luceafăr al Huilei va merge la Lupeni, pentru a participa la o întâlnire cu simpatizanţii săi, dar şi la Rovinari pentru a vizita sediul ligii care-i poartă numele. (Gabriela Mladin)


SFÂNTUL SINOD - Bibliotecarul BOR a decedat
Fostul bibliotecar al Sfântului Sinod, arhimandritul Grigorie Băbuş, a trecut joi la cele veşnice, la vârsta de 92 de ani, informează Patriarhia Română. Coleg de Seminar la Cernica al Patriarhului Teoctist, arhimandritul Grigorie Băbuş s-a născut la 3 iunie 1915, în comuna prahoveană Teişani. În anul 1959, la 13 martie, noaptea, a fost arestat de securitate. A fost închis vreme de cinci ani împreună cu părintele profesor Dumitru Stăniloae, profesorul Teodor M. Popescu, poetul Radu Gyr, suferind în închisorile de la Aiud şi Jilava.


INIŢIATIVÅ - Consultări pentru o nouă lege CNSAS
La Ministerul Justiţiei (MJ), o comisie condusă de secretarul de stat Gheorghe Mocuţa, lucrează la elaborarea de urgenţă a unui proiect de lege în conformitate cu Decizia Curţii Constituţionale privind Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Motiv pentru care MJ a iniţiat consultări cu CNSAS şi cu partidele parlamentare, programate să înceapă la 12 februarie cu Consiliul şi la 14 februarie cu partidele, a declarat Gelaledin Nezir, purtătorul de cuvânt al ministrului interimar Teodor Meleşcanu (foto). (Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: observator