x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    11 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

CRP. Jurnalista Indira Crasnea, redactor-şef adjunct al agenţiei MEDIAFAX, este noul preşedinte interimar al Clubului Român de Presă, aleasă în cadrul Adunării Generale a asociaţiei.

ALEGERE CRP. Jurnalista Indira Crasnea, redactor-şef adjunct al agenţiei MEDIAFAX, este noul preşedinte interimar al Clubului Român de Presă, aleasă în cadrul Adunării Generale a asociaţiei. Asta după ce membrii Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR), în frunte cu ex-preşedintele CRP, au părăsit şedinţa, invocând raţiuni de ordin procedural. C.T. Popescu a precizat că părăsirea şedinţei de către membrii AJR nu este un act de sfidare, ci este un lucru normal. (A.V.)

 

 

21:08 – Porturi

CONSTANŢA. Porturile constăn­ţe­ne au fost închise ieri din cauza vân­tului puternic, prognoza meteo anun­ţând o furtună în cursul nopţii.

 
FRANŢA. Familia marinarului  de pe nava Susie, care a murit la Brest, a cerut o autopsie pentru  stabilirea cauzei exacte a decesului.

 

21:13 - Control

FARMACII. Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, va declanşa,  în­ce­pând de astăzi un control la distribuitori şi în farmacii, la nivel naţional, pentru că vrea să demonstreze că nu există o criză a medicamentelor.  Controlul vizează şi 20 la sută dintre farmaciile cu circuit deschis.

 
AEROPORT. Conducerea Aeroportului Băneasa ia măsuri împotriva  celor care fură din bagajele pasagerilor. În zonele unde sunt manevrate  bagajele, vor fi montate camere de supraveghere, care înregistrează toate mişcările angajaţilor. Sistemul funcţionează deja pe Aeroportul Otopeni.

 

LOTO 6/49: Report la categoria I

Numerele câştigătoare la ex­tragerea de ieri la Loto 6/49 sunt: 25, 9, 27, 47,2,12. La categoria în­tâi nu a fost nici un câştigător, reportul fiind de 3.825.180,39 lei. La categoria a doua au fost 40 de norocoşi care au câştigat, cu cinci din şase numere, câte 9.068,36 RON. 1460 de persoane au ghicit patru din şase numere şi au câş­tigat 372,67 RON. Numărul la Noroc a fost 9836706.

 

RECORD TRIST: România, pe locul 3 la plângeri

Greşelile făcute de statul român se plătesc scump la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. România e datoare cu peste 8 milioane de euro celor  care au câştigat anul trecut procesele intentate la CEDO. România se află pe locul 3 în topul plângerilor la Strasbourg, după Rusia şi Turcia. În mai puţin  de trei luni statul român este obligat să retrocedeze imobilele sau să se achite de datoriile în valoare de peste 2,7 milioane  de euro pentru cele 16 cauze  pierdute doar în acest an.

 

TESTE NAŢIONALE: Promovabilitate: 43,46% în Capitală 

Promovabilitatea la sesiunea spe­cială a testelor naţionale, în Ca­pitală, înainte de contestaţii, a fost de 43,46%, cele mai bune re­zul­tate fiind înregistrate în Secto­rul 5, un­de medii peste cinci au ob­ţinut 63,09% dintre candidaţi. La exa­men s-au prezentat 2.384 de ele­vi, unul fiind eliminat pentru că a co­piat. 1.347 de candidaţi au ob­ţinut medii sub 5, 282 – sub 6; 525 – sub 7; 214 – sub 8; 12 – sub 9 şi 3 peste 9. Sesiunea specială este ultima şan­să a celor care au terminat opt cla­se de a obţine o diplomă de ab­solvire, după desfiinţarea testelor.




STRAJA - Turişti blocaţi în telescaune
În jur de o sută de turişti au rămas ieri timp de două ore blocaţi în telescaun în staţiunea montană Straja, la înălţimi cuprinse între trei şi zece metri, după ce cablul de la instalaţie a sărit de pe şină. Salvamontişti şi jandarmi montani au ajutat la coborârea turiştilor din telescaun. (Monalise Hihn)


STELUŢELE EUROPEI - Constelaţia unor talente
Clubul de Excelenţă "Dan Voiculescu" a organizat vineri o nouă selecţie pentru corul vocal "Steluţele Europei", la care s-au prezentat 80 de copii cu vârste între 9 şi 14 ani. Cu toţii au încercat să demonstreze că merită să li se ofere şansa de a beneficia de programele clubului, impresionând prin aptitudinile lor muzicale. Anul acesta, Clubul de Excelenţă şi-a propus lansarea unui DVD al grupului vocal "Steluţele Europei", cu cântecele celor mai talentaţi copii, extinderea clubului în alte oraşe ale ţării şi organizarea unui festival al excelenţei, sub formă de spectacol-concurs. (R.I.A.)


VAMÅ - Moldoveni depistaţi cu acte false
Poliţiştii de frontieră din vestul ţării au depistat 13 cetăţeni din Republica Moldova care intenţionau să iasă ilegal din România folosind documente de identitate false, pentru care au plătit sume cuprinse între 350 de dolari şi 6.000 de euro. Cele 13 persoane din Republica Moldova sunt cercetate pentru fals privind identitatea şi tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.


VÂLCEA - Alunecări de teren la Turceşti

Autorităţile au început ieri-dimineaţă evacuarea altor două familii din satul vâlcean Turceşti, comuna Mateeşti, din cauza alunecărilor de teren din zona unei halde de steril, cu o zi în urmă fiind evacuate alte două familii. La operaţiunile de evacuare începute ieri-dimineaţă, care sunt mult îngreunate de ninsoarea puternică, participă 40 de pompieri militari şi peste 40 de localnici, care încearcă să salveze bunurile din locuinţe. Persoanele evacuate au fost cazate peste noapte la căminul cultural şi la rude.


OLT - Accident provocat de un poliţist băut
Un poliţist din Târgu-Jiu a provocat la sfârşitul săptămânii trecute un accident soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor două, în urma analizelor stabilindu-se că poliţistul era beat. Dorel R., aflat la volanul maşinii personale, a pierdut controlul autoturismului într-o curbă, pe DN 54 A, în dreptul comunei Grojdibodu (Olt). Automobilul a intrat într-un pom de pe marginea şoselei. În urma accidentului, pasagerul din dreapta, Aurel G., a murit pe loc, iar şoferul şi alţi doi pasageri, Costel T. şi P.Sorin, au fost răniţi.


SUCEAVA - Şeful IJP, rănit după o tamponare
Patru persoane, printre care şeful IJP Suceava, au fost rănite sâmbătă seară într-un accident produs în Fălticeni, unde un şofer nu s-a asigurat la efectuarea unui viraj la stânga, iar maşina s-a ciocnit cu autoturismul condus de comisarul-şef Ioan Todiruţ. Conform Poliţiei, ambii şoferi purtau centura de siguranţă şi au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri, după care li s-au recoltat probe biologice. Şoferului vinovat i-a fost întocmit dosar penal pentru "vătămare corporală din culpă".


REVOLUŢIONARI - A încetat greva foamei
Revoluţionarii au încetat greva foamei, după ce Curtea de la Strasbourg le-a primit plângerile privind nesoluţionarea dosarelor revoluţiei şi mineriadei, însă îşi vor continua protestele timp de două săptămâni, a anunţat ieri Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie. Astfel, miercuri, la ora 10:00, va avea loc un miting în faţa Guvernului, iar joi, la ora 11:00, în faţa Parchetului Instanţei Supreme. Sâmbătă, 16 februarie, la ora 13:00, în Piaţa Universităţii va avea loc un miting al protestatarilor, unde va fi făcut public Apelul organizaţiilor de revoluţionari.


ORADEA - Unitatea de Primire Urgenţe, inaugurată
Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Bihor a fost inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute în prezenţa dr. Raed Arafat (foto), subsecretar de stat în MSF, şi a numeroşi medici ai unităţii sanitare. Lucrările, începute în vara anului trecut, au costat circa 15 miliarde de lei vechi, fondurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii. În ciuda condiţiilor de lucru deosebite, UPU Oradea se confruntă cu o lipsă majoră a medicilor specializaţi în intervenţii de urgenţă. (Teodora Ivan)

×
Subiecte în articol: observator romania