x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    12 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

Valul de steril din Mateeşti a acoperit ieri-dimineaţă şi cea de-a patra casă din zona afectată de alunecarea de teren şi înaintează către a cincea locuinţă. Alunecarea haldei a început în urmă cu doi-trei ani, când cazul a fost anchetat de Guvern, însă atunci fenomenul a afectat mai puţine case, a declarat ieri comisarul-şef al Gărzii de Mediu Vâlcea, Tiberiu Berbece.
VÂLCEA. Valul de steril din Mateeşti a acoperit ieri-dimineaţă şi cea de-a patra casă din zona afectată de alunecarea de teren şi înaintează către a cincea locuinţă. Alunecarea haldei a început în urmă cu doi-trei ani, când cazul a fost anchetat de Guvern, însă atunci fenomenul a afectat mai puţine case, a declarat ieri comisarul-şef al Gărzii de Mediu Vâlcea, Tiberiu Berbece.

14:34 – TURIŞTI GÅSIŢI
HUNEDOARA. Cinci persoane sunt cercetate după ce au furat dintr-o mină dezafectată aproape o tonă de şină de cale ferată. (M.H.)
CARAŞ-SEVERIN. Doi turişti din staţiunea Muntele Mic, judeţul Caraş-Severin, daţi dispăruţi duminică au fost găsiţi ieri de salvamontişti. (D.S)

14:39 – COMBUSTIBIL
SCUMPIRE. Petrom a majorat din această noapte preţurile la toate sortimentele de combustibili comercializaţi în reţeaua proprie cu 0,05 lei (500 de lei vechi) pe litru. Scumpirea a fost motivată prin creşterea cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului, adaptată la condiţiile de piaţă din România. (D. I.)
SEISM. Un cutremur cu magnitudinea de 4,3 pe scara Richter s-a produs ieri-dimineaţă în zona Vrancea, epicentrul seismului fiind localizat la adâncimea de 100 de kilometri, informează Institutul Naţional de Fizică a Pământului. Seismul nu s-a simţit la Bucureşti.


LIGA ROMÂNO-SÂRBÅ - Colectă de fonduri pentru copiii nevoiaşi
La iniţiativa lui Dragan Caranovic, Liga de prietenie româno-sârbă organizează o acţiune umanitară ce are drept scop colectarea de fonduri de ajutorare a copiilor aflaţi în suferinţă din Serbia şi România. Inaugurarea "Puşculiţei solidarităţii" va avea loc joi, 14 februarie, de la ora 13:00, la Restaurantul "Taverna Sârbului". Orice contribuţie adusă la colectarea acestor fonduri va însemna o îmbunătăţire a vieţii şi a viitorului micuţilor din cele două ţări.


CAZUL MAILAT - Un sibian, martor la uciderea italiencei
O persoană din judeţul Sibiu, la care a fost găsit telefonul mobil al Giovannei Reggiani, italianca de a cărei ucidere este acuzat Romulus Mailat, a fost martoră la crimă şi îl cunoaşte pe asasin, informează Mediafax. Conform anchetatorilor, persoana "susţine că a văzut momentul în care a fost ucisă Reggiani Giovanna şi că, în aceeaşi zi, a primit de la autorul omorului telefonul mobil al victimei".
 
 

PROTEST: Petrochimiştii pichetează MEF

Sindicaliştii din chimie şi pe­trochimie pichetează astăzi sediul Ministerului Economiei şi Finan­ţelor între orele 11:00 şi 15:00. Ei cer reducerea preţului la gazele naturale şi diminuarea va­lorii taxei de transport la mia de metri cubi la nivelul practicat în Uniu­nea Europeană. Situaţia actuală poate duce la închiderea capaci­tăţilor de producţie din combinatele de îngrăşăminte chimice şi, implicit, la concedierea a peste şase mii de salariaţi, anunţă agenţia Mediafax.



FOCŞANI - Supraponderal scos din casă de pompieri
Pompierii din Focşani au intervenit ieri pentru a scoate din casă un bărbat supraponderal. Focşăneanul, în vârstă de 58 de ani şi cântărind 150 de kg, suferă de ciroză şi avea nevoie de asistenţă medicală. Întrucât din cauza dimensiunilor sale pacientul nu a putut fi transportat doar de ambulanţier şi medic, aceştia au chemat pompierii, care au intervenit cu o targă specială, în formă de pătură. (Dana Lepădat)


ACUZE LA DOLJ - Fostul şef al IJP, "demis" de interlopi
Un consilier judeţean doljean a susţinut ieri în cadrul şedinţei CJ Dolj că schimbarea comandantului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisar-şef Georgel Enescu, este o "înscenare" şi că lumea interlopă a oferit 250.000 de euro pentru demiterea lui. "A fost singurul care a avut curaj să-i aresteze pe Gigioc şi pe Enrico. Ştiu că s-au pus pe capul lui Enescu 250.000 de euro pentru a fi schimbat", a afirmat Gelu Vişan, care mai susţine că prin demisia lui Enescu au fost favorizate grupurile de interlopi.


CAPITALÅ - Maşină SRI lovită de o autospecială
O maşină a SRI s-a răsturnat luni seara într-o intersecţie din centrul Capitalei, după ce a fost lovită din plin de o autospecială a unei firme de pază. Şoferul vinovat conducea maşina Civic Security pe Bulevardul Kogălniceanu, pe contrasens, pe banda rezervată mijloacelor de transport în comun. Mai mult, a intrat în intersecţia cu Strada Hasdeu pe roşu şi a tamponat autovehiculul SRI care circula regulamentar. Angajaţii Serviciului care erau în maşină au fost preluaţi de colegii lor la scurt timp după accident. (L.F.)


SESIUNE SPECIALÅ - Teze cu subiect unic
Peste 13.000 de elevi care au lipsit motivat la prima sesiune a tezelor cu subiect unic sunt aşteptaţi la sesiunea specială a testelor, care va avea loc între 12 şi 22 februarie, prima probă, cea de azi, fiind la Matematică. Potrivit calendarului tezelor pentru clasele a VII-a şi a VIII-a, la 15 februarie elevii vor susţine proba la Limba şi literatura maternă, la 20 februarie – la Limba şi literatura română şi în 22 februarie – Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a). Depunerea contestaţiilor va avea loc la data de 29 februarie.


ORADEA - Fraudă de 300.000 de euro la Raiffeisen
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Bihor au anihilat o reţea de infractori condusă de un tânăr bucureştean de 27 ani, care, profitând de calitatea pe care o avea în cadrul unei sucursale a Raiffeisen Bank, a furnizat date personale ale unui client care deţinea un depozit valutar în sumă de 300.000 de euro. În perioada septembrie-decembrie 2007, după o prealabilă înţelegere cu D.I. din municipiul Oradea, şi N.K.G. din Salonta, pe baza unor acte de identitate false, tânărul a reuşit să retragă treptat de la o filială orădeană a respectivei bănci sumele în euro din contul păgubitului. (Teodora Ivan)


"COCAINA VIP" - Ţiriac junior, achitat din nou
Ion Alexandru Ţiriac a obţinut ieri cea de-a doua soluţie de achitare în cazul acuzaţiilor de punere la dispoziţie a locuinţei pentru consumul de droguri şi de deţinere de stupefiante în vederea consumului. Curtea de Apel Bucureşti a respins calea de atac declarată de procurori împotriva hotărârii de achitare date în primă instanţă şi a considerat că faptele de care a fost acuzat fiul lui Ion Ţiriac nu există. Decizia de ieri poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (M. Pasă Petru)

×
Subiecte în articol: observator