x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    14 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

Zeci de studenţi şi profesori de la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi sunt împărţiţi în două tabere şi îşi dispută de mai mulţi ani patrimoniul instituţiei.
IAŞI. Zeci de studenţi şi profesori de la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi sunt împărţiţi în două tabere şi îşi dispută de mai mulţi ani patrimoniul instituţiei. Conflictul a luat amploare ieri, când cele două tabere şi-au blocat accesul în clădire. Jandamii au fost mobilizaţi în zonă pentru a aplana conflictul. Scandalul a ţinut mai bine de două ore. (Cristinel C. Popa)


13:46 – CERCETÅRI
GALAŢI. Doi octogenari sunt cercetaţi penal de poliţişti, fiind acuzaţi că au obţinut bani din vânzarea unor tichete CFR gratuite.
DN 7. Transportul agabaritic care a plecat din Ploieşti cu destinaţia Târgu-Jiu a ajuns ieri în judeţul Vâlcea.

13:51 – PROTEST
HUNEDOARA. Cadrele didactice de la Colegiul Tehnic Agricol "Alexandru Borza” din oraşul Geoagiu s-au aflat ieri în grevă japoneză, nemulţumite de informaţiile potrivit cărora instituţia de învăţământ ar urma să fie transferată în subordinea Ministerului Agriculturii.
SUCEAVA. Directorul Casei Judeţene de Pensii, Robert Marian, este internat în stare de comă în spital după ce marţi seara a fost victima unui grav accident rutier. Potrivit poliţiştilor, Marian, aflat la volanul unei Dacia, nu a acordat prioritate unui Seat şi a fost lovit în plin de acesta. (Nicu Amurăriţei)
 
 

JUSTIŢIE: Cazul Dumitrescu, la instanţă

Doi din cei trei bărbaţi care l-au ameninţat pe fostul fotbalist Ilie Du­mi­trescu au fost duşi ieri la Ju­de­că­toria Sectorului 3 cu propu­nere de ares­tare preventivă. Ieri-seară cei doi au fost însă eliberaţi. Ei sunt cer­cetaţi pentru ultraj contra bunelor mo­ravuri şi şantaj, după ce au intrat înar­maţi în galeria de artă a fostului spor­tiv. Cea de-a treia persoană care a participat la co­mi­te­rea faptelor, un jandarm, nu a fost pre­zentată în faţa ju­de­că­to­ri­lor, însă ministrul Cris­tian David a cerut ieri Jan­­dar­me­riei să analizeze cu atenţie cazul. 

 

BUGET: Banii bucureştenilor au fost împărţiţi

Primăria Capitalei va avea un buget de aproximativ 1,3 miliarde de euro, cei mai mulţi bani fiind alocaţi pentru investiţii în infrastructura rutieră şi modernizarea RATB. Administraţia Străzilor va primi peste 700 de mi­lioane de lei, pentru rea­bili­tarea a o sută de şcoli fiind alocaţi 402.765.100 lei. De asemenea, RADET va avea la dispoziţie 115 milioane de lei pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a agentului termic, precum şi aproape 365 de milioane de lei pentru subvenţionarea factu­rilor de căldură pentru bucureşteni.



EDUCAŢIE - Programa şcolară, prea încărcată
Elevii şi profesorii consideră că programa şcolară este încărcată, prost structurată şi nefolositoare şi apreciază că notele obţinute în şcoală nu contează pentru a avea succes în viaţă, o treime dintre şcolari apelând la meditaţii particulare pentru a înţelege mai bine materia predată la ore. Concluziile rezultă dintr-un studiu realizat în luna decembrie de Metro Media Transilvania, pentru Agenţia de Strategii Guvernamentale, printre elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar. (Alina Gavrilă)


ÎNVÅŢÅMÂNT - Verdict aşteptat în cazul icoanelor
Curtea de Apel Bucureşti va tranşa peste o săptămână disputa legată de prezenţa icoanelor în sălile de clasă. Magistraţii trebuie să hotărască dacă va fi anulată sau nu decizia CNCD prin care se recomanda ca obiectele de cult să fie prezente în şcoli doar la orele de religie. Acţiunea a fost promovată de asociaţia Provita Bucureşti, după ce Ministerul Educaţiei a pierdut, în primă instanţă, un proces similar. (M.P.)


SÅLAJ - Criză de personal sanitar
Spitalele din Sălaj au un deficit de personal de 555 de persoane, dintre care 355 – medici specialişti, iar în condiţiile în care majoritatea medicilor care ar putea lucra în acest judeţ optează pentru salarii mari în străinătate se apelează la medicii pensionari. Situaţia cea mai gravă este la Spitalul de Urgenţă Zalău, de aici lipsind 215 cadre medicale.


SECTORUL 1 - "Love Revolution" în Piaţa Revoluţiei
Astăzi, de Valentine’s Day, Primăria Sectorului 1 deschide sezonul de evenimente dedicate bucureştenilor cu "Love Revolution". Astfel, începând cu ora 19:00, în Piaţa Revoluţiei va avea loc un show de lasere şi lumini. Îndrăgostiţii, şi nu numai ei, vor primi muzică pentru inimi de la Şuie Paparude, care promite un concert de zile mari. Ieri au concertat Ştefan Bănică jr, Simplu, CRBL, Morandi. Ursuleţii de pluş, un inel cu diamant şi o excursie la Veneţia s-au numărat printre premiile puse la bătaie de organizatori.


BIHOR - Ecologiştii nu vor staţiune la Padiş
Ecologiştii bihoreni au demarat ieri o campanie împotriva realizării unei staţiuni de cinci stele pe o suprafaţă de 86 ha din zona platoului Padiş din Apuseni. Mâine, 15 februarie, Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Apuseni se va întruni la Băile Felix pentru a dezbate acest subiect, cu atât mai mult cu cât ecologiştii sunt hotărâţi să acţioneze în instanţă autorităţile locale care au acordat terenul pentru această investiţie, ce ar urma să se deruleze în următorii trei ani, la costuri ce depăşesc 60 de milioane de euro. (T.I.)


APEL - "Nu vrem liceu fără Dumnezeu"
În contextul dezbaterii proiectului Legii învăţământului preuniversitar, PF Părinte Daniel, Patriarhul BOR, a lansat ieri apelul "Nu vrem liceu fără Dumnezeu". Părintele Patriarh argumentează că păstrarea religiei ca disciplină de studiu în liceu este un act de dreptate, care are la bază cultura românească, dar şi europeană, religia fiind o necesitate în formarea morală şi socială a elevilor. În proiectul legii menţionate, studierea religiei este lăsată la libera alegere a elevilor, disciplina nefiind obligatorie. (Daniela Şontică)


ANCHETÅ - Csibi Istvan, la un pas de arestare
Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan a fost prezentat ieri în faţa unui judecător de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. El a fost reţinut de DIICOT marţi noaptea, sub acuzaţiile de instigare la spălare de bani, la delapidare şi la fals în înscrisuri, infracţiuni prin care ar fi obţinut ilegal sute de miliarde de lei vechi. Alături de Csibi Istvan mai sunt cercetate 16 persoane. La închiderea ediţiei, instanţa nu luase încă o hotărâre. (M.P.)


CÅUTÅRI - Portret-robot de cuţitar
Autorul crimei de luni seară din cartierul Berceni nu fusese prins până ieri după-amiază de poliţişti. Anchetatorii fac apel la populaţie şi au finalizat portretul-robot al agresorului (foto). "Poliţia oferă protecţie oricăror persoane care ne pot da indicii despre altercaţie sau orice alte date care pot duce la prinderea suspectului. Şi un apel anonim la 112, care să ducă la prinderea agresorului ne-ar ajuta", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan. Tânărul căutat este brunet, are aproximativ 1,75 metri înălţime şi constituţie astenică. (L. Florea)

×
Subiecte în articol: observator