x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    15 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

Aproximativ 100 de revoluţionari au protestat ieri în faţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind nemulţumiţi de tergiversarea anchetei în dosarele Revoluţiei din 1989 şi mineriadei din iunie 1990.

PROTEST. Aproximativ 100 de revoluţionari au protestat ieri în faţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind nemulţumiţi de tergiversarea anchetei în dosarele Revoluţiei din 1989 şi mineriadei din iunie 1990. Revoluţionarii consideră că procurorii continuă să îl protejeze pe Ion Iliescu, pe care îl consideră principalul vinovat de moartea celor 1.200 de persoane în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

10:09 – ACCIDENT
ALEGERI.
Noul rector al Academiei de Poliţie "AI Cuza" este chestorul Luca Iamandi, în urma pensionării lui Costică Voicu.
OTOPENI. Traficul rutier a fost blocat ieri-dimineaţă pe DN 1, în zona localităţii Otopeni, din cauza unui accident rutier.

10:14 – JUSTIŢIE
EXTRÅDARE.
Instanţa supremă a respins ieri contestaţia fiului interpretei de muzică populară Valeria Peter Predescu împotriva deciziei Curţii de Apel Cluj, urmând ca aceasta să pună în executare decizia de predare către statul german a lui Valeriu Nicolae Predescu, acuzat de autorităţile germane de furt.
CAZUL OMAR. Avocaţii lui Omar Hayssam şi ai lui Mustafa Tartoussi au cerut ieri recuzarea completului care judecă dosarul privind fuga sirianului din România. Curtea de Apel Bucureşti trebuia să ia în discuţie ieri cererea procurorilor privind interdicţia de a părăsi ţara pentru armatorul Mustafa Tartoussi.


EXPOZIŢIE - Olten – Olt – Oltenia la Muzeul Ţăranului
Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi Muzeul de Istorie din Olten vă invită la o expoziţie de podoabe manufacturate în regiunea Olteniei şi pe teritoriul oraşului Olten din Elveţia. De astăzi şi până la 20 martie, în Sala "Irina Nicolau" vor fi prezentate podoabe manufacturate caracteristice celor două teritorii. Astfel, peste 60 de capodopere ale bijuteriei datate între secolele XVIII şi XX vor intra în dialog în aceeaşi sală, devenită cu această ocazie "olteniană". (M.Ş.)


IALOMIŢA - Vicepreşedinte CJ acuzat de fraudă
Procurorii DNA Slobozia l-au trimis ieri în judecată pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa în legislatura trecută, Ioana Hanaru, pentru fraudarea fondurilor europene cu 37.000 de euro, prin folosirea de documente false pentru obţinerea unor fonduri PHARE pentru pregătirea profesională a tinerilor. Suma a fost deturnată pentru construirea unui spaţiu de producţie. În boxa acuzaţilor se află şi Florica Şeicaru, în prezent şef Serviciu financiar la CJ Ialomiţa, şi Marcel Laza, administrator al unei firme din Feteşti.


DECIZIE - Csibi Istvan, eliberat din arest
Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan a fost eliberat în noaptea de miercuri spre joi din arestul IGPR, după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins propunerea procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă a acestuia, într-un dosar în care este urmărit penal pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură economică. Procurorii au declarat recurs.


CONSTANŢA - Autorul tentativei de jaf, angajat al SRI
Autorul tentativei de jaf armat de la o casă de schimb valutar din Constanţa, Iulian Gherasim, este angajat al Biroului Tulcea al SRI, iar Judecătoria Constanţa a decis aseară arestarea preventivă a bărbatului pentru 29 de zile. Bărbatul a fost reţinut marţi, după o tentativă eşuată de jaf armat la o casă de schimb valutar din Constanţa. Iulian Gherasim, din Tulcea, maistru militar, a intrat marţi într-o casă de schimb valutar şi a ameninţat-o pe angajată cu un pistol, cerându-i să-i dea toţi banii. Femeia a apăsat butonul de alarmă, iar în câteva minute la faţa locului a sosit un echipaj al firmei care asigură paza societăţii.


DROGURI - Cocaină disimulată în cearşaf
Românca Andrei Mihaela Asimionesei, aflată în Olanda, a fost trimisă ieri în judecată, în lipsă, pentru traficarea a 1,5 kilograme de cocaină provenită din Guyana Franceză, cu destinaţia România, a informat ieri Parchetul instanţei supreme. Prin rechizitoriu, procurorii DIICOT au cerut instanţei să emită un mandat european de arestare pe numele româncei. Conform probelor, o parte din droguri a fost disimulată într-un cearşaf "apretat" cu cocaină. Prin extracţie din el s-a obţinut peste jumătate de kilogram de drog. Cazul va fi judecat la Tribunalul Botoşani. (Violeta Fotache)


MATEEŞTI - Ajutoare sociale pentru sinistraţi
Guvernul a finalizat evaluarea situaţiei familiilor afectate de alunecările de teren din Mateeşti şi a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă, în valoare totală de 125.000 de lei, a declarat ieri ministrul Muncii, Paul Păcuraru. Cinci familii ale căror case au fost distruse de alunecările de teren vor primi câte 20.000 de lei, iar cea de-a şasea – 25.000 de lei, întrucât sunt trei persoane afectate. Plata acestor bani se va face "imediat" prin Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Vâlcea. Şapte case din satul Turceşti, comuna Mateeşti, au fost distruse de alunecările de teren de la halda de steril, 12 persoane fiind evacuate.


BOTOŞANI - Profesoară bătută în şcoală de un elev
Un elev de la un liceu din municipiul Botoşani, care era băut, a bătut o profesoară în timpul orelor de curs, în urma incidentului cadrul didactic având nevoie de îngrijiri medicale, iar elevul din clasa a XI-a este cercetat penal pentru lovire şi alte violenţe. Imediat după agresiune au fost chemaţi poliţiştii, care l-au dus pe elevul violent, fiind major, la sediul Poliţiei Municipale şi i-au întocmit dosar de cercetare penală pentru lovire şi alte violenţe. Conducerea Grupului şcolar va dispune exmatricularea elevului, fără drept de reînscriere.

 

 

TĂRICEANU: Taxa auto, refăcută a treia oară

Ministerul Mediului va pro­pune un nou tip al taxei de poluare auto care să coreleze nivelul taxei cu nivelul emisiilor de dioxid de carbon ale unui automobil. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat aseară că decizia a fost luată în urma consultărilor cu ONG-urile de mediu. “Ministerul Mediului trebuie să vină cu o nouă propunere pe care o vom supune unei dezbateri publice”, a afirmat premierul, adăugând că vor exista consultări şi cu Comisia Europea­nă. Noua taxă va intra în vigoare de la 1 iulie, iar actuala taxă auto rămâne până atunci valabilă.



TIMIŞ - Prefectul nu mai conduce trei luni
Ovidiu Drăgănescu (foto), prefectul de Timiş, a rămas miercuri seară fără permis de conducere, după ce a acroşat cu maşina un pieton beat, care s-a dezechilibrat. După recoltarea probelor biologice, s-a constatat că prefectul avea alcoolemie zero, în timp ce pietonul avea 1,27 la mie. Potrivit martorilor, prefectul conducea pe banda a doua, în limitele vitezei legale, dar şoferul de pe prima bandă i-a acordat brusc prioritate pietonului, ceea ce nu i-a mai permis prefectului să evite impactul cu individul. Acesta a scăpat doar cu câteva zgârieturi.

×
Subiecte în articol: observator