x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    19 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute
Sursa foto: Dan Marinescu/

19 februarie 200: Peste 65.000 de funcţionari publici afiliaţi la Sed Lex au participat ieri la greva japo­­neză de două ore, cerând elaborarea urgentă a hotărârii privind avansarea funcţionarilor publici, a legii salari­ză­rii unitare şi negocierea grilelor de salarizare.

19 februarie 2008

Grevă japoneză. Peste 65.000 de funcţionari publici afiliaţi la Sed Lex au participat ieri la greva japo­­neză de două ore, cerând elaborarea urgentă a hotărârii privind avansarea funcţionarilor publici, a legii salari­ză­rii unitare şi negocierea grilelor de salarizare. Protestele vor continua cu o grevă japoneză la 25 februarie şi cu o grevă de avertisment, cu întreruperea întregii activităţi timp de două ore, la 28 februarie

 

13:47 - mediu

ACUZE. Organizaţii de protecţie a mediului acuză Primăria Bistriţa că a “mutilat” zeci de arbori în urma acţiunilor de “toaletare”.

 

BUCUREŞTI. Amenajarea Memorialului Eroilor Neamului din Parcul Ca­rol a fost finanţată cu circa 122.000 de lei de Ministerul Culturii.

 

13:52 - proces

FNI. Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu să fie adus cu mandat, de Poliţie, pentru audierea sa ca martor în procesul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI). Omul de afaceri va fi ascultat de magistraţi la data de 3 martie.

 

TELEORMAN. O angajată a Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman şi patru administratori ai unor societăţi comerciale din Turnu Măgurele sunt cercetaţi penal după ce au întocmit documente fictive de angajare pentru 14 persoane care au putut obţine astfel credite bancare.

 

ASTRONOMIE: Eclipsă totală de Lună

Singura eclipsă totală de Lună, vizibilă din România în 2008, va avea loc în dimineaţa zilei de 21 februarie. Durata acestei eclipse va fi de 50 minute, timp în care Luna, astrul nopţii, se va găsi în totalitate în conul de umbră al Pământului, având o culoare roşiatică. Faza maximă a eclipsei va fi la ora 05h 26m 05s.

 

PREMIERĂ MIRA: Poliţiştii au semnat contractul colectiv

Sindicatul Naţional al Poliţiş­ti­lor şi Personalului Contractual (SNPPC) a semnat ieri contractul colectiv de muncă pentru per­so­na­­lul contractual din Ministerul In­ter­­­­nelor şi Reformei Ad­mi­nis­trati­ve (MIRA) pentru perioada 2008-2009, deşi negocierile s-au în­che­iat la data de 13 decembrie 2007. În 2007 s-a încheiat, tot în premie­ră, acordul colectiv pri­vind ra­porturile de serviciu pentru poli­ţiş­ti. (Mara Răducanu)

 

 

Neglijenţă - Angajaţii Morgii au încurcat morţii

Conducerea Spitalului Judeţean “Mavromati” din Botoşani a dispus, ieri, efectuarea unei anchete la morga spitalului, după ce cadavrele a două persoane au fost încurcate între ele. Directorul unităţii medicale, Doru Muntianu, îi acuză pe lucrării de la morgă de neglijenţă, după ce au schimbat etichetele pe care erau înscrise numele. Eroarea lucrătorilor de la morgă a făcut ca persoanele decedate să ajungă în alte familii decât celor cărora le aparţineau. Greşeala a ieşit la iveală ieri dimineaţă când membrii uneia dintre familii, care tocmai se pregăteau de înmormântare, au descoperit, că mortul pe care îl aveau nu le aparţinea.

Iaşi - Universitatea Petre Andrei se va diviza

Cele două tabere din cadrul Universităţii Petre Andrei din Iaşi au decis divizarea instituţiei în “Universitatea «Petre Andrei» Iaşi” şi, respectiv, “«Petre Andrei» din Iaşi”, urmând ca în zilele următoare, să găsească o formulă juridică pentru a pune în practică această idee. Astfel, Facultăţile de Drept şi Economie vor trece la Universitatea “Petre Andrei” Iaşi, iar Psihologia, Asistenţa Socială şi Ştiinţele Politice vor face parte din Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi.

 

RÂMNICU-VÂLCEA: Lucrări la calea ferată

Din cauza unor lucrări la infrastructura feroviară pe secţia feroviară Râmnicu-Vâlcea – Râureni, circulaţia trenurilor va fi modificată miercuri şi joi, conform CFR Călători. Astfel, Rapidul 804/801 Sibiu – Craiova şi Acceleratul 1828 Sibiu – Caracal se anulează pe toată distanţa, iar alte câteva trenuri se anulează doar pe anumite distanţe. De asemenea, circulaţia trenurilor personale locale va fi afectată. Înainte de efectuarea călătoriei, pasagerii sunt rugaţi să solicite informaţii suplimentare la telefon 9521. (Elena Stan)

 

BOTOŞANI: Elev bătăuş eliminat din învăţământ

Ministerul Educaţiei va analiza propunerea Consiliului profesoral al Grupului Şcolar din Botoşani de eliminare timp de 10 ani din toate unităţile de învăţământ a elevului care a bătut un profesor, apreciind că acesta trebuie sancţionat, dar luând în calcul efectele adverse ale unei sanc­ţiuni foarte dure. Du­mitru Fi­lip, elev în clasa a XI-a la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară din Botoşani, a bătut miercurea tre­cută o profesoară de Limba ro­mâ­nă, incidentul având loc în cla­să, la începutul orei. Adolescentul era băut şi s-a supărat pe profesoa­ră pentru că aceasta i-a cerut să nu mai fumeze în clasă. (Alina Gavrilă)

 

GALAŢI: Idila cu o studentă a fost sancţionată

Un profesor de limba franceză de la Universitatea “Dunărea de Jos‘‘ din Galaţi a fost sanţionat după ce pe internet au fost pos­tate imagini în care el şi o studentă apar sărutându-se chiar în ca­­binetul lui din incinta insti­tu­ţiei de învăţământ. Bărbatul este căsătorit şi are un copil. Şefii săi au considerat că se face vinovat de încălcarea Cărţii Universitare, care prevede că “activitatea academică este bazată pe competenţa profesională, ştiinţifică şi pe conduita morală, acestea fiind criteriile fundamentale de apreciere a calităţii comunităţii universitare‘‘. (Daniel Mihalaşcu)

 

INCIDENT AVIATIC: Probleme la cursa Bucureşti – Cluj

Pasagerii cursei Tarom, Bu­cureşti – Cluj, de ieri-dimineaţă au avut parte de o deplasare cu pe­ri­peţii. Problema a fost aparatul de aer condiţionat, care la câteva mi­nute de la decolare s-a defectat. În condiţiile în care temperatura era cu mult peste nivelul mediu, re­pre­zentanţii Tarom au hotărât ca aeronava să se reîntoarcă la Oto­peni. “La scurt timp de la decolare a avut loc o mică defecţiune la apa­ratul de aer condiţionat al aero­navei. Din aceste motive, avio­nul s-a reîntors pe pistă. Pasagerii au fost reîmbarcaţi în 20 de mi­nute‘‘, a declarat Mădălin Tudor, pur­tător de cuvânt Tarom. (A. Gavrilă)

 

MAJORARE: Meniu de 360 RON la Summit

Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au decis ieri să majoreze sumele de protocol pentru Summit-ul NATO, din pe­rioada 2-4 aprilie 2008, astfel încât dejunurile la nivel de şef de stat vor costa 360 de lei de persoa­nă, relatează Mediafax. “Avându-se în vedere că la Summit-ul NATO din 2-4 aprilie vom avea invitaţi de rangul cel mai înalt, respectiv 120 de şefi de stat, am aprobat majorarea baremului pentru cheltuieli de protocol la 360 de lei de persoană, în cazul acestora, şi la 270 de lei pentru mesele şi recep­ţiile la nivel de ministru, delegaţi şi ziarişti‘‘, a anunţat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Ioan Munteanu.

 

CAZUL CSIBI ISTVAN: Contestaţia va fi judecată azi

Curtea de Apel Bucureşti va judeca astăzi contestaţia procuro­rilor faţă de decizia instanţei inferioare de eliberare a lui Csibi Istvan (foto), Tribunalul Capitalei stabilind, în primă fază, că nu sunt probe pentru încarcerarea har­ghi­teanului, însă DIICOT a făcut re­curs. DIICOT a dispus la 11 fe­brua­rie punerea în mişcare a ac­ţiunii penale faţă de Csibi Istvan, reţinându-l în noaptea de marţi spre miercuri pentru mai multe infracţiuni.

×
Subiecte în articol: observator petre andrei