x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    22 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute
Sursa foto: Dan Marinescu/

22 februarie 2008: Crucişătorul american “San Jacinto” a acostat ieri-dimineaţă în dana de pasageri a Portului Constanţa.

Constanţa. Crucişătorul american “San Jacinto” a acostat ieri-dimineaţă în dana de pasageri a Portului Constanţa. Nava are la bord peste 400 de militari şi va rămâne acostată timp de patru zile, timp în care co­mandantul Matthew Sharpe va avea întâlniri cu conducerea Comandamentului Flotei şi a unităţilor militare din Marina Română. Crucişătorul dispune de instalaţii artileristice, torpile şi rachete Tomahawk. (E.S.)

 

13:56 – Decizie

CSM. Secţia de procurori a CSM l-a revocat ieri din funcţie pe prim-pro­curorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, Valentin Iordan. (V.F.)

Dolj. Inspectoratul şcolar l-a suspendat pe profesorul de la Liceul CFR din Craiova care a împuşcat în mână un elev.

 

14:01 - MAnifestare

Fugă Omar. Curtea de Apel Bucureşti a decis că dosarul penal privind fuga din ţară a lui Omar Hayssam nu trebuie trimis înapoi la procurori. Magistraţii au hotărât ca pe numele principalului acuzat, armatorul navei cu care ar fi fugit sirianul, Mustafa Tartoussi, să dispună interdicţia de a părăsi ţara.

 

Lanţ uman. Tinerii conservatori vor organiza duminică, la ora 11:00, la Biserica Sfântul Elefterie din Bucureşti, un lanţ uman pentru susţinerea introducerii religiei în proiectul legii învăţământului ca materie de studiu în ciclul liceal. (Dana Piciu)

 

 

SUA: Cazul Munaf, la Curtea Supremă

Curtea Supremă a SUA va audia la data de 25 martie cazul lui Mohammad Munaf, condamnat la moarte în Irak pentru răpirea a trei ziarişti români. Curtea Supremă urmează să decidă dacă oficialii militari pot aresta şi de­ţine un cetăţean american, fără proces, în baza calităţii lor de “agenţi” ai unei entităţi multina­ţionale şi dacă aceştia pot preda un cetăţean american unui alt guvern, în condiţiile în care Munaf riscă să fie torturat şi ucis, se arată într-un comunicat al Brennan Center for Justice. (Mediafax) 

 

 

ARAD: Prinşi cu un seif în spate

Doi tineri din Arad au fost prinşi în noaptea de miercuri spre joi imediat după ce furaseră un seif dintr-o spălătorie auto, ei fiind văzuţi de jandarmi cum transportau casa de valori pe stradă. “Aveau asupra lor un seif în care erau 800 de lei şi diverse documente. În plus, la controlul corporal s-au găsit şi ustensilele folosite la spargere, respectiv un ciocan, dălţi şi cleşte pentru ruperea gratiilor şi a lacătelor”, a declarat căpitan Lucian Nemeş, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Arad. (A.A.)

 

INSTANŢĂ: Csibi Istvan, achitat la Suceava

Tribunalul Suceava i-a achitat ieri pe Csibi Istvan şi pe alţi şase inculpaţi în procesul în care omul de afaceri din Harghita era acuzat de dare de mită şi constituire de grup infracţional organizat. Măsurile preventive privind obligarea de a nu părăsi ţara au fost şi ele revocate.

 

SECTORUL 1: Ambulanţe noi pentru bucureşteni

Două ambulanţe Mercedes tip B – dotate cu echipamente medi­cale de ultimă generaţie – au in­trat în dotarea salvatorilor bucureşteni. Ambulanţele au fost cumpărate de Primăria Sectorului 1 anul trecut şi au fost predate ISU Bucureşti “Dealu Spirii”. “In­ves­tiţia pentru achiziţionarea celor două ambulanţe este o primă eta­pă pentru dezvoltarea serviciilor medicale la nivelul Sectorului 1. Avem în vedere înfiinţarea de noi substaţii ale serviciului de ambulanţă, în cartiere reziden­ţiale, pentru limitarea timpilor de răspuns la urgenţe”, a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

 

GALAŢI : Tânăr împuşcat în faţa unui magazin

Un tânăr a fost împuşcat în abdomen miercuri seară, în faţa unui magazin de echipament sportiv din Galaţi, după o altercaţie cu alt tânăr, cel rănit fiind acum în afara oricărui pericol. “Din investigaţiile efectuate a rezultat că, fiind agresat de Claudiu-Alexandru N., Alexandru-Ioan S. a tras un foc de armă spre acesta, după ce l-a somat că va folosi pistolul. Claudiu-Alexandru N. a fost rănit superficial la nivelul abdomenului”, se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi. (D.M.)

SOLICITARE PC:Fond de solidaritate pentru facturi

PC a solicitat ieri Guvernului să facă demersurile necesare pentru ca Petrom să constituie un fond de solidaritate pe care să-l pună la dispoziţia săracilor pentru achitarea facturilor la încălzire. “În contractul de privatizare Petrom există o clauză prin care compania se obligă să constituie cu prioritate un fond de solidaritate destinat persoanelor vulnerabile, iar Guvernul poate dispune de aplicarea acestei clauze deoarece deţine acţiunea de aur în acţionariatul companiei până în 2009”, a arătat senatorul PC Marius Marinescu. (Dana Piciu)

EDUCAŢIE:Bani pentru investiţii în şcoli

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, a aprobat alocarea în 2008 a sumei de 1,3 miliarde RON pentru investiţii în infrastructura unităţilor de învăţământ preuniversitar din ţară. Ministerul a alocat deja, prin HG 94/2008, 157.441 RON, din care 15.002 RON către inspectoratele şcolare şi 142.439 RON către consiliile locale, prin intermediul inspectoratelor. Banii sunt destinaţi acoperirii cheltuielilor angajate în 2007 pentru definitivarea investiţiilor aflate în curs de derulare. (A.G.)

 

CRAIOVA: Jaf armat la o casă de schimb valutar

Un jaf armat a avut loc ieri-di­mineaţă la o casă de schimb valutar din centrul Craiovei, două persoane intrând în unitate cu un pistol, iar sub ameninţarea armei au reuşit să dispară cu suma de aproximativ 50.000 de lei. Jaful a avut loc în jurul orei 8:30, când în casa de schimb valutar, situată la mică distanţă de Universitatea din Craiova, se afla singura angajată, Corina B. (foto). Mai multe echipaje ale Poliţiei se aflau la faţa locului, luând declaraţii de la martori. În incinta casei de schimb va­lutar se aflau camere de suprave­ghere, poliţiştii urmând să ia casetele pentru a le analiza. (M.G.)

×
Subiecte în articol: observator