x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    23 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

143 de persoane de diferite etnii sunt de ieri cetăţeni români. Ei au depus jurământul de credinţă şi au primit certificatul de cetăţenie cu ajutorul căruia îşi vor dobândi actele de identitate.

JURÅMÅNT ROMÅNESC. 143 de persoane de diferite etnii sunt de ieri cetăţeni români. Ei au depus jurământul de credinţă şi au primit certificatul de cetăţenie cu ajutorul căruia îşi vor dobândi actele de identitate. Procedura de acordare a cetăţeniei s-a simplificat mult în ultimul an, iar numărul dosarelor soluţionate este în creştere, a declarat şeful Direcţiei Cetăţenie din Ministerul Justiţiei, Dan Sfârnă.


15:31 – CONSULTÅRI
EDUCAŢIE. Preşedintele Băsescu invită partidele parlamentare
miercuri la Cotroceni, pentru a discuta Planul Naţional de Educaţie.
BRÅILA. O armă militară a fost găsită ieri de un brăilean în planşeul uneia dintre camerele casei sale.


15:36 – RAFO OPRIT
MÅSURÅ.
Rafo Oneşti a oprit ieri producţia, până în anul 2010, informează Mediafax. Motivul invocat este începerea derulării unor investiţii de 350 de milioane de euro. Aproape jumătate dintre angajaţii rafinăriei din Oneşti, respectiv circa 1.000 de persoane ar putea fi disponibilizate.
CRUZIME. Un angajat al Căminului pentru vârstnici din staţiunea brăileană Lacu Sărat este cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omorâre cu intenţie a animalelor, după ce ieri-dimineaţă a otrăvit trei câini fără stăpân.

 

Summit-ul Nato - Aeroporturile rămân deschise

Aeroporturile internaţionale “Henri Coandă” Otopeni şi “Aurel Vlaicu” Băneasa rămân deschise în timpul summit-ului ce se va desfăşura în Capitală în perioada 2-4 aprilie, a declarat Antonel Tănase, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Decizia a fost luată după ce premierul i-a solicitat miercuri ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, ca Aeroportul “Henri Coandă” să nu anuleze zborurile comerciale în perioada summit-ului NATO. (Elena Stan)





VÅRŞAND - Mărfuri de 100.000 de lei confiscate
Peste 6.000 de sticluţe de parfum, dar şi importante cantităţi de textile şi încălţăminte, în valoare de aproape 100.000 de lei, au fost confiscate ieri de autorităţile de frontieră din Vărşand (Arad), marfa fără documente fiind descoperită într-un camion care circula pe ruta Turcia-Polonia. Bunurile confiscate vor fi trimise spre expertizare, pentru a se stabili dacă sunt contrafăcute.


AREST ILEGAL - Cozma nu obţine bani mai mulţi
Încercarea lui Miron Cozma de a obţine despăgubiri mai mari de la statul român pentru zilele petrecute ilegal în închisoare, ca urmare a revocării graţierii sale, a fost respinsă ieri la Curtea de Apel Bucureşti. În baza deciziei instanţei de apel, fostul lider al minerilor din Valea Jiului are dreptul să primească despăgubiri de numai 10.000 de euro pentru cele 178 de zile de arest ilegal, deşi ceruse daune de patru milioane de de euro. Decizia poate fi atacată cu recurs. (M.P.)


LOTO 6/49 - Creşte potul la categoria I
Împătimiţii jocului 6/49 îşi vor încerca mâine norocul pentru un premiu estimat de Loteria Română la circa 1,6 milioane de euro. Duminica trecută s-au reportat 5,8 milioane de lei. Extragerile 6/49 şi Noroc vor avea loc mâine, începând cu ora 18:45. Ultimul câştig la categoria I a jocului, 12,45 milioane de euro, s-a înregistrat la 27 ianuarie şi a fost cel mai mare din istoria jocului. (L.F.)

 

DN1 - Fiul lui Cocoş, accident rutier

Fiul vitreg al Elenei Udrea a fost implicat ieri seară, în jurul orei 18:00, într-un accident rutier, soldat cu moartea unei femei şi a unui copil de doi ani. Autorităţile au stabilit că maşina condusă de Alin Cocoş circula regulamentar, dar a fost lovită pe DN1, în zona Movila Vulpii, de o Dacie, al cărei şofer nu s-a asigurat la virajul la stânga. Fiul vitreg al Elenei Udrea nu a suferit răni grave, dar a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, alături de şoferul Daciei, rănit grav, pentru recoltarea probelor biologice. (Laura Calciu)


MARAMUREŞ - A murit străpuns de un copac
Un bărbat din Baia Mare şi-a pierdut viaţa ieri, în timp ce lucra împreună cu fratele său la curăţarea unui drum de acces pentru TAF-uri, iar un copac i-a străpuns spatele. "Pomul a fost tăiat cu o zi înainte, fără să fi fost doborât. În timp ce victima curăţa drumul pentru a oferi acces TAF-urilor, copacul respectiv s-a desprins de pe deal şi l-a surprins pe bărbat. Vârful acestuia i-a pătruns prin spate, provocându-i leziuni grave şi o hemoragie internă puternică", a spus Anton Mureşan, inspectorul ITM Maramureş, care a efectuat cercetări la locul accidentului.


SECTOR 2 - Evacuaţi din canalele RATB
Autorităţile locale ale Sectorului 2 au declanşat ieri o campanie de evacuare a persoanelor fără adăpost din canalele RADET, în urma căreia zece adulţi şi patru copii au fost scoşi din subteran, iar gurile de canal au fost securizate, accesul fiind restricţionat. Acţiunea a fost coordonată de primarul Neculai Onţanu. Copiii au fost duşi la Adăpostul "Dănilă Prepeleac", iar pentru o singură persoană, care are ultimul domiciliu în Sectorul 2, s-a decis găzduirea la un adăpostul social, însă aceasta a refuzat. Evacuaţii au fost trimişi în locuinţele de domiciliu.


CAZUL MUNAF - Norica Nicolai nu va fi martor
Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea lui Ovidiu Ohanesian de audiere a senatorul PNL Norica Nicolai ca martor în procesul lui Mohammad Munaf, judecat pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români în Irak. Audierea ar fi fost motivată de faptul că după ce stenogramele care redau discuţiile dintre Omar Hayssam şi procurorul Ciprian Nastasiu – cel care l-a trimis în judecată pe sirian – au fost făcute publice, Norica Nicolai a declarat că "profesorul" la care se face referire în cazul Hayssam este preşedintele Traian Băsescu.


TRADIŢII – Veniţi la Muzeul Satului de Dragobete
Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" vă aşteaptă să-i treceţi pragul mâine începând cu ora 11:00, dăruindu-vă iubirea pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor. Evenimentul este organizat cu prilejiul sărbătorii de Dragobete. Jurnalul Naţional, în calitate de partener al evenimentului, va fi prezent cu un stand la care se vor regăsi CD-urile şi cărţile care au însoţit proiectele noastre. Cunoscut şi sub numele de "Cap de primavară", obiceiul de Dragobete marchează începutul primăverii, renaşterea naturii şi a dragostei. (M.Ş.)


INTERDICŢIE - Trancă tot nu poate profesa
Tribunalul Bucureşti a respins ieri, ca neîntemeiată, solicitarea medicului Răzvan Trancă (foto) de anulare a hotărârii Colegiului Medicilor din România, prin care i se interzice exercitarea profesiei până când justiţia va lua o decizie definitivă în dosarul în care este acuzat de tentativă de omor şi viol. Decizia poate fi atacată cu recurs. Răzvan Trancă a fost reţinut, pentru 24 de ore, în noaptea de 15 spre 16 februarie 2007, pentru că ar fi violat o tânără, după care ar fi aruncat-o pe fereastra apartamentului său. (M.P.)

×
Subiecte în articol: observator