x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    28 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

Peste 200 de rromi au fost implicaţi ieri-dimineaţă într-un conflict, în localitatea ilfoveană Sinteşti, în care s-au folosit şi arme de foc.



RÅFUIALA. Peste 200 de rromi au fost implicaţi ieri-dimineaţă într-un conflict, în localitatea ilfoveană Sinteşti, în care s-au folosit şi arme de foc. Mai mult de zece persoane au fost rănite uşor şi au fost aduse la spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti, însoţite de "alaiul" de scandalagii. Conflictul a fost aplanat de forţele speciale ale Poliţiei şi ale Jandarmilor, care i-au luat la audieri pe cei implicaţi. Totul pare să fi pornit de la o înţelegere privind căsătoria unei fete de 12 ani.

13:57 - ANCHETÅ
BOTOŞANI. Poliţiştii cercetează profanarea a 16 morminte, la Dragalina, în comuna botoşăneană Hlipiceni.
SUCEAVA. Aproximativ trei hectare de vegetaţie forestieră uscată au ars în comuna Capu Codrului, din cauza ignoranţei unui fumător.

14:02 - PROTEST INCENDIAR
CRAIOVA Cinci tineri au fost ridicaţi de poliţişti ieri-dimineaţă dintr-un bloc de nefamilişti din Craiova, unde au petrecut toată noaptea, făcând scandal şi aruncând sticle pe geam, pentru imobilizarea lor poliţiştii folosind cătuşe. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru tulburarea ordinii publice.
SEBEŞ. Locatarii din două imobile aflate în proprietatea unei firme private, care au fost somaţi să părăsească apartamentele până la data de 1 martie, au protestat ieri în cartierul Mihail Kogălniceanu. Ei au dat foc unor fotolii, încercând să atragă atenţia autorităţilor asupra situaţiei în care se află.


CAMPANIE - Voluntar cu insignă de poliţist
Bucureştenii care vor să ajute poliţia o pot face de-acum, înscriindu-se la secţiile de poliţie din Capitală. Conform declaraţiei subcomisarului Cătălin Adam de la Poliţia Capitalei, acestora "li se va face contract şi li se va da insignă de voluntar". "Din păcate, la noi încă mai există confuzia între muncă patriotică şi voluntariat", a spus directorul executiv al Centrului Naţional de Voluntariat Pro Vobis, Cristina Rigman. (Ionela Gavriliu)


DE MÅRŢIŞOR - Muzeul Ţăranului vă invită la târg
Peste 200 de meşteri ţărani şi artişti plastici vă aşteaptă cu mărţişoare, cadouri de primăvară şi flori la Muzeul Ţăranului Român începând de astăzi şi până duminică. De la Târgul Mărţişorului nu vor lipsi nici sucul de mere, prăjiturelele, turta dulce, mâncărurile tradiţionale. Va fi prezent şi "Trei parale" – un grup de patru tineri care încearcă să recupereze sonorităţi vechi, de secol XIX, cântece de-ale mahalalelelor, târgurilor şi oraşelor din Moldova şi Valahia. (Mihai Ştirbu)


AVERTISMENT - Funcţionarii publici sunt astăzi în grevă
Peste 40.000 de salariaţi din administraţie sunt astăzi în grevă de avertisment între orele 8:00 şi 10:00, anunţă Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA). Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de creşterile salariale acordate de către Guvern pentru acest an, care sunt sub rata prognozată a inflaţiei. FNSA solicită demisia ministrului Muncii, Paul Păcuraru, eliminarea regimului de incompatibilităţi, adoptarea unei legi de salarizare unitară a funcţionarilor publici  şi a unei legi de salarizare a personalului contractual din administraţia publică. (Cătălin Pruteanu)


RATB - Linii desfiinţate, trasee modificate
Linia tramvaiului 34 se va suspenda începând cu data de 01.03.2008 din cauza lucrărilor de pe Şos. Mihai Bravu, între Bucur Obor şi intersecţia Şoseaua Mihai Bravu, Calea Dudeşti, Bd Camil Ressu. Pentru preluarea călătorilor, linia 634 va funcţiona pe un traseu modificat în amebele sensuri de la intersecţia Şos. Ştefan cel Mare/Şos. Colentina/Calea Moşilor (Bucur Obor) pe Şos. M. Bravu, Calea Văcăreşti, Şos. Olteniţei până la Romprim, cu întoarcere prin Str. Grigore Marin, Şos. Olteniţei, Cal. Văcăreşti, Şos Mihai Bravu, apoi traseul actual. Liniile navetă 604 şi 615 se vor desfiinţa.


PROIECT PC - Bani pentru familiile cu venituri reduse
Senatul a decis ieri, adoptând un proiect de lege iniţiat de Dan Voiculescu, Lia Ardelean şi Daniela Popa (PC), ca familiile cu venituri nete lunare pe membru de familie de până la salariul minim net pe economie să primească o alocaţie lunară de 50 RON dacă are un copil, 60 RON în cazul a doi copii şi 70 RON pentru 4 sau mai mulţi copii. Alocaţia pentru susţinerea familiei monoparentale va fi şi ea majorată astfel: 70 RON pentru familia cu un copil, 80 RON pentru familia cu 2 copii, 85 RON pentru familia cu 3 copii şi, respectiv, 90 RON pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi. (Aniela Nine)


IMOBILE RAAPPS - Geoană şi Mihăilescu vor fi evacuaţi
Guvernul a adoptat ieri o hotărâre conform căreia o serie de imobile ale RA-APPS, între care şi cele locuite de Mircea Geoană şi Şerban Mihăilescu, sunt trecute în categoria celor de protocol, astfel că actualii chiriaşi trebuie să le evacueze. Geoană a anunţat că va părăsi acest imobil în două-trei luni, iar senatorul PSD Şerban Mihăilescu a declarat că, deşi se va muta, se va adresa justiţiei pentru anularea hotărârii de guvern, considerând actul drept discriminator.


UMANITAR - Ajutaţi-o pe micuţa Silvia Corbu!
O fetiţă în vârstă de doar un anişor este diagnosticată din naştere cu ventricul unic cu dublă cale de ieşire, motiv pentru care are nevoie de ajutor. Malformaţia, care trebuie corectată în cel mai scurt timp posibil, poate fi operată doar în Germania. Cum costul operaţiei este foarte ridicat, aproximativ 40.000 de euro, şi posibilităţile financiare ale familiei sunt reduse, facem apel la dumneavostră pentru ajutor. Tatăl Silviei, Corbu GH. Constantin, din com. Agăş, Jud. BACåU, a deschis pe numele său, la BRD Comăneşti, CONT EURO – RO64BRDE040SV29596010400 şi CONT RON – RO26BRDE040SV29595800400.

×
Subiecte în articol: observator