x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Jurnalul National    |    29 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

Firma Creto Design care se ocupă de reabilitarea Arcului de Triumf a fost amendată de Primăria Sectorului 1 cu un miliard de lei pentru că a permis montarea pe monument a afişului care făcea reclamă la mall-ul lui Puiu Popoviciu, ginerele fostului nomenclaturist Ion Dincă.

16:02 – descinderi

 

 

FRAUDE. O reţea specializată în falsificarea cardurilor a fost anihilată în urma unor descinderi ale Poliţiei la Bucureşti, Cluj şi Bacău.

 

TÂRGU-JIU. Un deţinut de la penitenciar a murit cu o saptămână înainte să fie eliberat, după ce stătuse după gratii 12 ani.

 

 

16:07 – decizii

 

 

 

SUBVENŢII MIRA. Soldaţii şi gradaţii voluntari angajaţi ai Ministerului Internelor vor beneficia de compensaţie lunară pentru chirie, conform Ordinului 403. Subvenţia este de 50% din soldă, dacă locuinţa se află în municipii sau staţiuni, şi de 40%, dacă imobilul se află în alte localităţi. (E. Stan)

 

ARESTARE. Cei doi bărbaţi acuzaţi că l-ar fi ameninţat pe fostul fotbalist Ilie Dumitrescu au fost arestaţi pentru 29 de zile. Judecătoria Sectorului 3 respinsese iniţial cererea de arestare formulată de anchetatori, dar procurorii au contestat soluţia şi au avut câştig de cauză la Tribunalul Bucureşti.

 

 

 

 

 

TRIBUNALUL ALBA - Ex-primarul Horea Anderco, achitat

Unul dintre primele dosare im­portante ale Parchetului Na­ţi­o­nal Anticorupţie ce au fost so­lu­ţi­o­nate cu trimiteri în judecată a pri­mit ieri verdict. Tribunalul Alba a ho­tă­rât achitarea fostului primar de Satu-Mare, Horea Anderco, şi a altor patru acuzaţi pentru toate ca­pe­tele de acuzare. Fostul edil nu mai are nici interdicţia de a părăsi ţara, iar măsurile asigurătorii au fost revocate. Ho­tâ­râ­rea poate fi atacată cu apel. (Violeta Fotache)

 

 

TRANSPORTURI - Grevă la CFR săptămâna viitoare

Miercuri, 5 martie, între orele 7 şi 9, nu va circula nici un tren pentru că va fi declanşată o grevă de avertisment, a declarat preşe­dintele Federaţiei Naţionale Fe­roviare Mişcare Comercial, Popa Gheorghe. Angajaţii CFR recurg la această formă de protest întrucât nu au ajuns la nici un acord cu pri­vire la creşterile salariale. “A avut loc o conciliere însă nu s-a ajuns la nici un rezultat. Din data de 1 fe­bruarie 2008 noi nu mai avem contracte de muncă. Negocierea sala­rială anuală este obligatorie”, a spus Popa. (Elena Stan)

 

 

PALATUL PATRIARHAL - Cultele dezbat legile educaţiei

Consfătuirea cultelor religioase recunoscute în România, la care vor participa şi  reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Ministerului Culturii şi Cultelor, are loc azi la Palatul Patriarhiei, de la ora 10:00. Invitaţii vor analiza proiec­tele Legii învăţă­mân­tului preuniversitar, Legii învăţămân­tului superior şi Legii privind statutul personalului didactic. (D.Ş.)

 

 

RECITAL - Aromânii fărşeroţi vin la ICR

Un nou recital de excepţie. Grigore Leşe vă aduce astăzi la Institutul Cultural Român (ICR) muzica polifonică interpretată de aromânii fărşeroţi din Cogealac, Constanţa. Cu începere de la ora 18:00, Mihai Gherase (cimpoi), Vasile Giogi, Nicolae Zogu, Dumitru Zogu, Nicolae Preşa, Tănase Şiapte, Vasile Mitrenca, Gheorge Cica si Dumitru Caimacan vă vor încânta cu un recital de excepţie. Spectacolul va avea loc în cadrul proiectului Ultimii Rapsozi, iniţiat de Grigore Leşe la ICR şi sprijinit de Jurnalul Naţional. (Costin Anghel)

 

 

ILFOV - Razie după scandal la Sinteşti

Un bărbat a fost reţinut, iar mai multe arme de foc şi arme albe au fost confiscate, în noapte de miercuri spre joi, după ce poliţiştii ilfoveni au percheziţionat peste 20 de locuinţe din localitatea Sinteşti. Acţiunea vine în urma încăierării între două familii de miercuri, când peste zece persoane împuşcate au ajuns la spital. Procurorul Maximilian Bălăşescu, din cadrul Parchetului Tribunalului Bucureşti, a declarat că în prezent sunt cercetate 24 de persoane, relatează Mediafax. Forţele de ordine vor rămâne în localitate şi în zilele următoare pentru a preveni alte incidente.

 

 

 

Colectare DEŞEURI - Campanie de mediu în Sectorul 1

Locuitorii Sectorului 1 al Capitalei vor beneficia timp de un an de un program de colectare gratuită a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice. Începând cu 9 martie, în a doua duminică din fiecare lună calendaristică, se vor ridica toate echipamentele de acest gen pe care cetăţenii le vor depozita în faţa caselor lor. Acţiunea va fi însoţită de un program de informare a bucureştenilor, inclusiv printr-o linie telefonică gratuită: 0800.800.111. Campania este demarată de Primăria Sectorului 1, împreună cu firma de salubrizare Romprest şi Asociaţia “Environ”.

 

 

 

INTERVENŢII - Incendii în nordul şi vestul Capitalei

Două incendii puternice au izbucnit ieri seară în Capitală, acestea fiind stinse după intervenţia pompierilor. Primul s-a produs în zona Pieţei Aviatorilor, din cauza unei defecţiuni la o conductă de gaz. Doi angajaţi ai Distrigaz au fost răniţi de flăcările înalte de câţiva metri, în timp ce opreau alimentarea cu combustibil. Al doilea incendiu a izbucnit la un depozit al fostei fabrici Chimica, de pe Bulevardul Iuliu Maniu. Hala a ars pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, nefiind înregistrate victime.

 

 

ŞTEFAN CEL MARE  - Lucrări în pas de melc

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu , a atenţionat socie­tăţile MAX BOEGL – SWIETELSKY şi EUROVIA asupra întârzierii lucrărilor de reabilitare a Şoselei Ştefan cel Mare. Deşi de-o lungă perioadă de timp există condiţii atmosferice propice, se lucrează greoi. “În cazul în care nu vor fi alocate toate resursele umane şi de utilaje pentru finalizarea imediată a acestor lucrări vom lua măsurile administrative, inclusiv de sancţionare. Dacă s-ar lucra de dimineaţa până noaptea, calea de rulare până la Obor ar fi terminată în 20 de zile”, a precizat Onţanu. (M.A.C)

 

 

×
Subiecte în articol: observator