x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    11 Mar 2008   •   00:00
România în cinci minute

Aproximativ cincizeci de pensionari au pichetat ieri sediul Prefecturii Galaţi, solicitând mărirea punctului de pensie conform condiţiilor grele în care au muncit, ei anunţând, totodată, că vor organiza un protest amplu la Bucureşti, la 9 aprilie.

GALAŢI. Aproximativ cincizeci de pensionari au pichetat ieri sediul Prefecturii Galaţi, solicitând mărirea punctului de pensie conform condiţiilor grele în care au muncit, ei anunţând, totodată, că vor organiza un protest amplu la Bucureşti, la 9 aprilie. Pensionarii au cerut, şi de acestă dată, o creştere a punctului de pensie cu 50, respectiv 25 de procente pentru cei care au lucrat în grupele unu şi doi de muncă. Vârstnicii au scandat "Nu votăm", "Pensii mari" şi "Jos Guvernul". (Daniel Mihalaşcu)


13:45 – INCENDIU
CONSTANŢA.
Porturile au fost redeschise ieri după-amiază, după ce toate operaţiunile fuseseră sistate dimineaţă din cauza ceţii.
BACĂU. Un incendiu puternic a distrus ieri 45 de standuri ale agenţilor economici într-un complex comercial aflat la marginea oraşului.

13:50 – AUDIERI
DNA.
Consultantul internaţional Stamen Stancev, acuzat de trădare în dosarul privind privatizările strategice din domeniul energetic, a fost audiat ieri la DNA într-un dosar privind eventuale sume plătite foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Codruţ Şereş.
DĂMBOVIŢA. Un electrician în vârstă de 26 de ani a ajuns ieri la spitalul din Moreni, având arsuri pe faţă şi pe mâini şi un traumatism cranian, după ce s-a electrocutat şi a căzut de pe un stâlp de înaltă tensiune din comuna dâmboviţeană Iedera.


PREŢURI - Rompetrol scumpeşte motorina
Compania Rompetrol, controlată de grupul KazMunaiGaz din Kazahstan, a majorat începând de ieri, 10 martie, preţul motorinei cu 0,05 lei/litru. Preţul motorinei Efix Euro 4 va creşte cu 1,28%, de la 3,95 lei la 4 lei/litru, iar pentru motorina super Euro 5 consumatorii vor plăti 4,26 lei/litru.

 

 

DESPĂGUBIRI CEC: Scutiri la taxele notariale
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a semnat ieri un ordin prin care sunt scutite de plata onorariului notarului public decla­ra­ţi­ile ­şi procurorile necesare obţinerii despăgubirilor prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă 156 din 2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme. Ordinul, semnat în cadrul întâlnirii ministrului cu preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, Dumitru Viorel Mănescu, a fost trimis la Monitorul Oficial spre publicare. (Violeta Fotache)


VASLUI - Atenţie! Cad balcoane la Negreşti
Balconul unui apartament de la etajul 3 al unui bloc din oraşul Negreşti s-a prăbuşit ieri-dimineaţă. Construcţia, lungă de cinci metri, a căzut peste acoperişurile de la parter, punând în pericol viaţa trecătorilor. În acel moment, prin zonă treceau o femeie şi fetiţa acesteia, însă ele au fost salvate de un trecător care a văzut cum cade balconul şi le-a avertizat. Acesta nu este singurul incident de acest gen petrecut în judeţul Vaslui, după cel produs în noiembrie 2007 la Bârlad. Atunci un balcon de la etajul 8 al unui bloc s-a prăbuşit peste mai multe maşini. (A. Ionaşcu)


CERCETĂRI - Anchetă în arestul IPJ Cluj
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au început ieri o anchetă pentru a stabili cum a fost posibilă sinuciderea în arest a suspectului în cazul spargerii unei bănci. Potrivit Mediafax, pe corpul lui Banyai Tibor nu s-au găsit alte urme în afară de cele lăsate de cordonul cu care s-a spânzurat, astfel că cea mai plauzibilă ipoteză este sinuciderea. Banyai Tibor este suspectat că în noaptea de 26 spre 27 ianuarie a spart sucursala din Floreşti a băncii Transilvania.


EDUCAŢIE – Sindicatele nu semnează pactul
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Spiru Haret şi Alma Mater nu vor semna Pactul naţional pentru educaţie, apreciind că acesta enunţă doar principii generale, iar sindicaliştii şi reprezentanţii studenţilor nu au fost consultaţi în elaborarea lui. Cele trei sindicate salută iniţiativa preşedintelui Băsescu cu privire la Pact, însă anunţă că nu vor semna acest act pentru că este un document "pur declarativ", fără a impune vreo obligaţie autorităţilor statului. Pactul a fost semnat ieri la Cotroceni de o serie de organizaţii ale societăţii civile. (A. Gavrilă)


BUCUREŞTI - Întârzieri la plata alocaţiilor
Alocaţiile de stat pentru copii şi indemnizaţiile pentru mame nu au fost plătite ieri în Capitală, întrucât Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) nu a virat banii Poştei Române. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poştei Române Mara Popescu, între această instituţie şi Direcţia de Muncă există o convenţie şi un grafic pentru virarea sumelor de bani, grafic care nu a fost respectat de către DMPS. Conform Marei Popescu, DMPS a asigurat că astăzi banii vor fi viraţi, iar plata alocaţiilor şi a indemnizaţiilor se va putea face de mâine. (C.P.)


CLUJ - Fără avocaţi la cauzele din oficiu

Avocaţii clujeni nu mai intră, începând de ieri, la cauzele din oficiu, întrucât Tribunalul şi Judecătoria Cluj nu au plătit aceste servicii nici pe luna decembrie 2007 şi avertizează că în cazul în care nu îşi vor primi banii vor intra în protest total, de la data de 8 aprilie. Mirel Ionescu, prodecan al Baroului Cluj, a declarat că, dacă neplata onorariilor se prelungeşte, se va intra în protest total cu excepţia cererilor care vizează infracţiuni grave ce au ca obiect viaţa, sănătatea şi integritatea corporală, atunci când se pune problema luării sau menţinerii arestului preventiv.


ANCHETĂ - Florin Chilian cere DNA să verifice MAE
Florin Chilian, Marius Marian Şolea şi George Mihalcea îi cer procurorului-şef al României, Daniel Morar, să verifice dacă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis în 2005 10.000 de pachete culturale de promovare a imaginii României în statele Uniunii Europene. Cei doi, alături de scriitorul George Mihalcea, au cerut declanşarea unei anchete la MCC, în legătură cu "ilegalitatea în care se desfăşoară în fiecare an un aşa-zis Program de achiziţie publică, în vederea unor acţiuni de diplomaţie culturală pentru promovarea imaginii României în ţările membre UE".


CONSTANŢA - Deţinut evadat de la un punct de lucru
Un deţinut de la Penitenciarul Poarta Albă a evadat ieri în jurul orei 11:00 de la un punct de lucru din exteriorul închisorii, el fiind prins aseară în jurul orei 17 în localitatea Valu lui Traian. Dragoş Cristea Sarchiz (foto) are 29 de ani şi este din Mangalia. El este recidivist şi a fost arestat la sfârşitul anului trecut, având de executat o pedeapsă de un an de închisoare pentru conducere fără permis. (Emilia Sava)

×
Subiecte în articol: observator