x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    18 Apr 2008   •   00:00
România în cinci minute

25 de copii cu hemofilie au avut ocazia să se joace în voie, ieri, de Ziua Internaţională a Hemofiliei, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România.



EVENIMENT. 25 de copii cu hemofilie au avut ocazia să se joace în voie, ieri, de Ziua Internaţională a Hemofiliei, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România. Acest lucru a fost posibil doar după ce copiilor li s-a administrat preventiv tratamentul de care au nevoie. Conform statisticilor, în România trăiesc aproximativ 2.000 de pacienţi cu hemofilie. (A.F.)

12:34 - CONSTANŢA
PORTUL MIDIA.
Autorităţile portuare au suspendat ieri-dimineaţă manevrele în Portul Midia din cauza vîntului puternic.
ACCIDENT. Două nave au fost avariate ieri după ce s-au lovit în timpul unor manevre de acostare în Portul Constanţa.

12:39 - NEMULŢUMIRI
BIHOR.
Peste 30 de localnici din Brusturi s-au adunat ieri la Primăria din localitate, ameninţînd că vor bloca Drumul Judeţean 767 Uileacu de Criş-Spinuş, pe care circulă camioanele companiei Bechtel, dacă nu vor fi luate măsuri pentru reabilitarea şoselei.
BOTOŞANI. Un tînăr de 21 de ani a suferit mai multe răni după ce ieri-dimineaţă a căzut de pe o schelă înaltă de patru metri, amenajată în garajul auto al ISU "Nicolae Iorga” Botoşani, transmite Rompres. Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani efectuează o anchetă.


UNIV. BIOTERRA - Studenţi intoxicaţi cu monoxid de carbon
Şaisprezece studenţi de la Universitatea Bioterra din Capitală au fost intoxicaţi cu monoxid de carbon, în noaptea de miercuri spre joi, unii dintre ei fiind spitalizaţi, iar alţii primind îngrijiri la o unitate medicală din apropierea căminului universităţii. Din primele cercetări a rezultat că intoxicaţia cu monoxid de carbon s-ar fi produs din cauza unei defecţiuni la centrala termică a căminului.


CRAIOVA - Conflict armat în plină stradă
Membrii a două bande rivale s-au răfuit ieri după-amiază trăgînd mai multe focuri de armă unii asupra celorlalţi pe o stradă din centrul Craiovei, din cauza unei presupuse datorii. Zona respectivă, intersecţia străzilor "Fraţii Buzeşti‘‘ şi "Traian Demetrescu‘‘, frecventată de membrii lumii interlope, a fost izolată de poliţişti sosiţi la faţa locului. În urma conflictului armat, o maşină a agresorilor a fost avariată, fiind abandonată de aceştia în zona respectivă.


BEŢIA VITEZEI - Prins cu 184 km/h în localitate
Un bucureştean a fost depistat de sistemul de monitorizare a traficului din localitatea Bărcăneşti (Prahova) în timp ce şofa un Volkswagen Golf cu 184 de kilometri la oră. Mai mult, conform poliţiştilor care l-au tras pe dreapta, tînărul se afla şi sub influenţa băuturilor alcoolice, avînd o alcoolemie de 0,70 militri alcool pur în aerul expirat. Poliţiştii i-au reţinut tînărului permisul de conducere şi îi vor întocmi şi dosar penal. (Laura Calciu)


TRAFIC DE DROGURI - Douăzeci din Clanul Ştoacă, reţinuţi

O acţiune marca DIICOT în lupta împotriva drogurilor s-a soldat ieri cu reţinerea a douăzeci de membri din Clanul Ştoacă, cunoscut grup de crimă organizată. Acuzaţi de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, ei urmează să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Procurorii însoţiţi de ofiţeri de poliţie şi jandarmi au făcut ieri 24 de percheziţii la domiciliile şi reşedinţele din Capitală ale membrilor clanului, în urma cărora au confiscat cantităţi importante de droguri. (V.F) Detalii pe site.


HUŞI - Elev instituţionalizat, găsit spînzurat
Un elev instituţionalizat la Şcoala Specială de Arte şi Meserii "Sfînta Ecaterina‘‘ din Huşi a fost găsit spînzurat într-o baracă din incinta unităţii. Petru Marian Cojocaru (19 ani) dispăruse de aproape două zile, iar ieri cadavrul acestuia a fost găsit de către un alt tînăr, Andrei Tarcan. Se pare că gestul tînărului a fost cauzat de faptul că a fost prins de poliţişti în timp ce fura dintr-un chioşc din municipiu. Elevul fusese instituţionalizat în urmă cu cîţiva ani din cauza deselor abuzuri fizice la care fusese supus de tatăl său.


SECTORUL 1 - Camere video în zonele aglomerate
Primăria Sectorului 1 a decis să amplaseze camere video în zonele aglomerate din sector, pentru a se evita orice abatere de la lege. Primele camere video au fost montate la Gara de Nord, iar pînă la sfîrşitul lunii aprilie se vor monta camere video pe Str. Ştefan Burileanu (Aviaţiei), Şoseaua Chitilei şi la Piaţa 16 Februarie. Toate vor fi conectate la dispeceratul Poliţiei Comunitare Sector 1‘‘, a declarat ieri primarul Andrei Chiliman, care afirmă că se intenţionează montarea de camere video în perimetrul şcolilor, al grădiniţelor.


CAZUL CRULIC - Ancheta, preluată de Instanţa Supremă
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta în cazul românului Claudiu Crulic, mort într-o închisoare din Polonia, întrucît această instituţie are birou de relaţii externe care realizează comisii rogatorii cu autorităţi judiciare din alte state. Cazul a fost preluat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, după ce Parchetul Tribunalului Capitalei şi-a declinat competenţa. Familia lui Crulic solicitase Poliţiei Botoşani deshumarea cadavrului acestuia, pentru efectuarea unei necropsii. Soluţionarea cererii a fost declinată Parchetului Tribunalului Botoşani, care şi-a declinat competenţa către anchetatori bucureşteni.


EXAMINARE - Patriarhul, supus unui control medical
Ministrul Sănătăţii a dispus ieri extinderea evaluării stării de sănătate a Patriarhului Daniel (foto), internat la Spitalul de Urgenţă Militar Central la sfîrşitul lunii martie, după ce a suferit o fractură, pentru a avea un buletin medical complet la externare. "Este un control de rutină‘‘, a declarat Nicolăescu. Comandantul Spitalului, generalul Ioan Sîrbu, a declarat că starea de sănătate a Patriarhului Daniel este foarte bună, iar recuperarea decurge excelent.

SNSPA - Adomniţei neagă că ar fi numit un nou rector

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat că Paul Dobrescu nu este noul rector al Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), acesta avînd doar sarcina de a efectua plăţi şi de a organiza noi alegeri în cadrul instituţiei. “Am luat această decizie pentru că universitatea avea nevoie de un ordonator de credite. Ca şi la alte universităţi, la SNSPA trebuiau organizate alegeri. Însă la ei mandatul Senatului s-a încheiat pe 31 martie, fără să pregătească alegerile”, a declarat Adomniţei. (Alina Gavrilă)

BUCUREŞTI - Electrocasnicele vechi, colectate sîmbătă în Capitală

Bucureştenii sînt invitaţi să îşi scoată în stradă electrocasnicele vechi sau defecte. În cursul zilei de mîine, pînă la prînz, electrocasnicele vor fi ridicate de firmele de salubrizare. Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bucureşti, Adrian Catrina, a declarat joi că bucureştenii care locuiesc pe străzi mai puţin circulate ar trebui să sune la primăriile de sector pentru a se asigura că firmele de salubrizare care se ocupă de ridicarea deşeurilor ajung şi în zonele mai izolate.

INVITAŢIE - Expoziţie de cristale la Muzeul “Grigore Antipa”

Pasionaţii de mineralogie şi colecţionarii de bijuterii pot să viziteze “Expoziţia cu vînzare de cristale şi bijuterii din pietre preţioase şi semipreţioase”. În perioada 18 – 20 aprilie 2008, între orele 10:00 ­ 17:00, geologi din ţară, dar şi oaspeţi din Republica Moldova, Ucraina şi Armenia vor expune roci, ametiste, smaralde, turcoaze şi smaralde, opale nobile şi perle, sidefuri şi corali. Pentru curioşi, geologii şi gemologii prezenţi la eveniment vor spune “povestea” preţioaselor.

Lacul Siutghiol - Orăşelul lacustru, fără aviz de mediu

Orăşelul lacustru din staţiunea Mamaia nu a primit aviz de mediu, autorităţile locale fiind nevoite să reia procedurile pentru a duce pînă la capăt această investiţie. Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Galaţi a informat că este nevoie de monitorizarea lacului cu cel puţin patru anotimpuri înainte de începerea proiectului de construcţie, deoarece “impactul asupra activităţilor de agrement, turism şi navigaţie este nesatisfăcător”. Primarul Radu Mazăre l-a acuzat de nereuşita proiectului pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, care i-ar fi promis în urmă cu cîteva luni că îl va spriji pentru realizarea orăşelului lacustru.



×
Subiecte în articol: observator