x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    04 Iun 2008   •   00:00
România în cinci minute

Înscrierile copiilor la grădiniţele din Capitală au început ieri, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) estimînd aproximativ 35.000 de înscrişi, cu aproape 10.000 mai mult decît locurile alocate prin cifra de şcolarizare

Îmbulzeală. Înscrierile copiilor la grădiniţele din Capitală au început ieri, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) estimînd aproximativ 35.000 de înscrişi, cu aproape 10.000 mai mult decît locurile alocate prin cifra de şcolarizare. La începutul anului şcolar 2007-2008, statisticile Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului arătau că la nivel naţional existau 10.126 de grădiniţe, cu 647.127 de locuri şi 639.331 de copii înscrişi.

 

20:00 – protest

INSTALARE. Noul şef al Servi­ciului Paşa­poarte Bucureşti este de ieri comisarul-şef Emanuel Mihail Căţe, instalat oficial de DGP.

 
DEZACORD. Organizaţiile de romi au protestat în faţa Ambasadei Italiei din Bucureşti faţă de acţiunile ra­sis­te împotriva romilor din Italia.

 

 20:05 - generozitate

CONDAMNARE. Fostul deputat Viorel Gheorghiu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare, pentru că şi-a înscenat furtul propriei maşini. Instanţa s-a dovedit mărinimoasă, dispunînd suspendarea executării pedepsei, astfel că Gheorghiu nu va face puşcărie.

 

ASISTENŢĂ MEDICALĂ. Aproximativ 1.800 de copii din judeţele sudice vor beneficia de asistenţă medicală stomatologică gratuită prin programul “Overland for smile – Zîmbet de copil”, care a fost lansat ieri în Bucureşti, în prezenţa ambasadorului Italiei, Danielle Mancini.

 


PREJUDICIAŢII DACIA: Deponenţii la CEC, despăgubiţi

Senatul a adoptat ieri OUG prin care cetăţenii care au depus bani la CEC înainte de 1989 pentru achiziţionarea de autoturisme vor fi despăgubiţi prin titluri de stat, într-o singură tranşă şi nu la două date diferite, cum era pre­văzut iniţial. Conform OUG, titlurile de stat prin care vor fi despăgubiţi aceşti oameni vor fi răscumpărate la 21 decembrie 2008. Decizia finală va fi lua­tă la Camera Deputaţilor. (Dana Piciu)

 
SOV-BID: Repunere pe rol în locul unei sentinţe
Singurul proces penal în care este inculpat Sorin Ovidiu Vîntu, cel privind înfiinţarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, a fost repus ieri pe rol, deşi era aşteptată o hotărîre de finalizare a cazului. Magistraţii Tribunalului Bucu­reşti au decis, după mai multe săp­tămîni de amînare a pronun­ţării, că nu pot da o sentinţă în dosar deoarece nu au fost administrate toate probele necesare. In­stanţa a dispus astfel ca la jumătatea lunii iunie să mai fie audiaţi doi martori. (Miruna Pasă Petru)


ÎNVESTIRE: Şef nou la Direcţia Paşapoarte
Noul şef al Serviciului Paşa­poarte Bucureşti, comisarul-şef Emanuel Mihail Căţe, a fost instalat în funcţie ieri la sala de festivi­tăţi a Direcţiei Generale de Pa­şa­poarte. Acesta a declarat că, pe termen scurt, serviciul pe care l-a preluat va trebui să se adapteze din mers solicitărilor de vîrf din pe­ri­oa­da de vară, dar mai ales pentru introducerea noului tip de paşa­port electronic.


SOV-BID: Repunere pe rol în locul unei sentinţe
Singurul proces penal în care este inculpat Sorin Ovidiu Vîntu, cel privind înfiinţarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, a fost repus ieri pe rol, deşi era aşteptată o hotărîre de finalizare a cazului. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, după mai multe săptămîni de amînare a pronunţării, că nu pot da o sentinţă

în dosar deoarece nu au fost administrate toate probele necesare. Instanţa a dispus astfel ca la jumătatea lunii iunie să mai fie audiaţi doi martori. (Miruna Pasă Petru)


RAPORT UE: Două treimi din plaje, murdare
Doar o treime din zonele de îm­­băiere de pe litoralul românesc a în­deplinit anul trecut cerinţele obli­gatorii stabilite de Directiva Co­misiei Europene 76/16/0/CEE cu privire la apa de îmbăiere, iar 20% dintre acestea au fost neconforme standardelor. În România au fost monitorizate anul trecut de Institutul pentru Sănă­tate Publică şi de Garda de Mediu 35 de zone de îmbăiere de la Marea Neagră. (A.N.)


SENAT: Codruţ Şereş,dosar de o tonă!
Materialul probator trimis de Parchetul ICCJ Senatului în cazul fostului ministru Codruţ Şereş, pentru care s-a cerut Legislativului aviz de începere a urmăririi penale în două dosare penale, cîntăreşte în jur de o tonă, a de­clarat ieri chestorul Senatului, Ioan Chelaru. Acesta a precizat că va fi dificilă parcurgerea materialului în timp util, astfel ca pînă la sfîrşitul sesiunii parlamentare Comisia juridică să prezinte raportul. Reamintim că Parchetul a cerut Senatului aviz de urmărire a fostului ministru al Economiei în două dosare penale. (Violeta Fotache)


COMISIA JURIDICĂ: Paul Păcuraru, audiat mîine la Senat
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Norica Nicolai, a anunţat ieri în şedinţa Biroului Permanent că vor fi reluate astăzi discuţiile în cazul solicitării DNA privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Paul Păcu­raru. Suspectat de fapte de co­rup­ţie, Paul Păcuraru va fi audiat mîine de membrii comisiei, în ur­ma deciziei de la 20 mai, cînd s-a apreciat că nu vor fi audiaţi şi mar­torii propuşi de Păcuraru, de­oarece Comisia nu este o instanţă de judecată. Un raport urmează a fi întocmit după 17 iunie, potrivit chestorului Ioan Chelaru. (V.F.)


“GLOBURILE DE AUR”: Traian Băsescu, cenzurat la gafe
Preşedinţia a modificat discursul lui Traian Băsescu de luni, de la Frankfurt, în care şeful statului a demonstrat că, deşi l-a decorat pe Cristian Mungiu, nu ştie că trofeul de la Cannes se numeşte Palme d’Or, nu “Globurile de Aur”. Potrivit site-ului Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu ar fi spus că “tinerii noştri cineaşti au reuşit să plece acasă şi cu un Urs de Aur de la Berlinală în anul 2004 şi, recent, cu două Palme d’Or la Cannes”, şi nu “cu două Globuri de Aur la Cannes”, cum a spus de fapt preşedintele, potrivit Mediafax. (O.S.)


VERIFICARE: Contract suspect la Rovinari
DNA va verifica un contract de 152 de milioane de lei încheiat între Complexul Energetic Rovi­nari şi Romelectro, după ce a preluat dosarul de la IJP Gorj. Complexul Rovinari a demarat în toamna anului trecut procedurile de achiziţie publică pentru reali­zarea unui depozit de zgură în sistem “şlam dens” în două etape, pentru 70 de milioane de lei. Ulterior licitaţiile au fost anulate pe motiv de lipsă de fonduri, iar lucrarea a fost încredinţată către Romelectro, care ar fi trebuit să realizeze depozitul într-o singură etapă, contra a 152 de milioane de lei, fără TVA. (D.I.)


UN MEDIU MAI CURAT: Nepotul regelui, la adunat gunoaie

În cadrul programului “Verde 003”, organizat de două ONG-uri din Bucureşti şi Bistriţa Năsăud, 80 de elevi din Adjud au adunat toate gunoaiele lăsate de petre­căreţi la grătar duminică pe malul Lacului de Argint din Adjudul Vechi. Alături de ei a muncit cot la cot şi nepotul Regelui Mihai I, Prinţul Nicolae. “Strîngem gu­noaiele de pe marginea lacului. Cred că mediul înconjurător este foarte important. În Marea Britanie facem asta des, luăm copiii şi mergem să curăţăm prin pădure sau albiile rîurilor”, a declarat ieri prinţul. (Dana Lepădat)

×
Subiecte în articol: observator două bucuresti