x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute - 21 mai 2008

România în cinci minute - 21 mai 2008

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    21 Mai 2008   •   00:00

Protest. Sindicalişti din cadrul Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) au pichetat ieri  sediul Ministerului Agriculturii cerînd elaborarea urgentă a unui act normativ privind privatizarea SNIF prin negociere directă, precum şi promovarea hotărîrii de Guvern privind protecţia salariaţilor disponibilizaţi


Amendă: 11:56

CRAIOVA. Un tînăr a fost amendat de poliţişti după ce a tras un foc de armă în timpul unei altercaţii pentru un loc de parcare.

PLOIEŞTI. Conducerea Spitalului Judeţean Prahova a instalat 120 de aparate de aer condiţionat, investiţie ce vine în ajutorul pacienţilor. 
 

Modernizare: 12:01

CAPITALĂ. Lucrările la Pasajul Obor vor fi terminate vineri, astfel că staţia de metrou, închisă de aproape două luni, va fi redată circulaţiei călătorilor. Pentru a face faţă solicitărilor, pe perioada lucrărilor la pasaj au fost suplimentate mijloacele transportului de suprafaţă, liniile RATB 21, 66 şi 634.

SUCEAVA. Toate construcţiile, inclusiv locuinţe, din albiile majore ale rîurilor vor fi inventariate de comisii special constituite în acest scop, iar cele ridicate după 1990 fără autorizaţie de construcţie vor fi demolate, a anunţat ieri prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu.

 

OFERTĂ:Tîrg educaţional pentru elevi
Peste o sută de reprezentanţi din învăţămîntul liceal, profesio­nal, tehnic şi vocaţional îşi vor prezenta oferta educaţională la cea de-a IX-a ediţie a Tîrgului de Ofertă Educaţională, care va avea loc în perioada 21-25 mai la Pala­tul Naţional al Copiilor. Tîrgul se adresează în principal elevilor claselor a VIII-a în vederea informării şi orientării lor şcolare. Deschiderea tîrgului va avea loc azi, începînd cu ora 10:00, la Sala de Festivităţi a Palatului Naţional al Copiilor. (Alina Gavrilă)

 
BÎRLAD:Albinele atacă din ce în ce mai des
Douăsprezece persoane au ajuns în doar 48 de ore la Spitalul Elena Beldiman din Bîrlad înţepate de albine. Intr-un astfel de caz, un bărbat care a în­cercat să îşi salveze calul de furia insectelor a fost înţepat de sute de ori pe tot corpul şi a intrat în şoc anafilactic. Numai intervenţia rapidă a medicilor de pe Ambulanţă i-a salvat viaţa. (Ana Ionaşcu)

 
ARTĂ REGALĂ:Eveniment la Muzeul Naţional Cotroceni
Cu ocazia zilei mondiale a Dezvoltării Culturale, Muzeul Na­ţio­nal Cotroceni organizează două eve­nimente inedite: astăzi, într-o at­mosferă de Curte Regală, iubi­torii de artă vor avea prilejul să participe la vernisajele expo­ziţii­lor “Modă şi veştminte la Cur­tea Regală a României” şi “Familia Regală din România în cărţi poştale illustrate”. Două expoziţii care vin să amin­tească de parfumul vremu­ri­lor de altădată. (Roxana Vintilă)

 
CABLIŞTI: NetCity rămîne “în aer”
Curtea de Apel Bucureşti a anulat prin decizie irevocabilă o Hotărîre a Consiliului General care prevedea obligarea cabliştilor să îngroape toate cablurile prin care se retransmit posturi de televiziune. Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu a cerut în instanţă anularea Hotărîrii nr. 105 din 4 mai 2006, care prevedea, printre altele, obligarea operatorilor de cablu de a îngropa, în termen de doi ani, toate cablurile. Radu Alexandru, director coordonare infrastructură în cadrul Primăriei Capitalei, a declarat pentru Mediafax că decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost atacată, pe cale excepţională, urmînd să se judece la 2 iunie.

 
CLUJ:Sate afectate de o viitură puternică
Peste patruzeci de case din localitatea Căşeiu din judeţul  Cluj au fost evacuate luni noaptea  din cauza unei viituri puternice care a afectat două sate din zonă, unii localnici refugiindu-se pe acoperişuri de teama apelor, iar echipe ale ISU intervenind cu bărci pentru salvarea oamenilor. Cel mai grav afectat de viitură este satul Coplean din comuna Căşeiu. “Am intervenit de urgenţă şi i-am dus cu bărcile pe oameni. Erau şi copii, unii dintre ei au apucat să-şi ia cîteva bunuri şi cîteva animale de pe lîngă casă. Pagubele urmează să fie stabilite ulterior de o comisie specială”, a spus Şomlea, citat de Mediafax.

 
PRAHOVA: Explozii în lanţ la Blejoi
Localitatea prahoveană Blejoi, situată în imediata apropiere a Plo­ieştiului, a fost zguduită ieri-di­mi­neaţă, în jurul orei 11:00, de mai multe explozii. Totul a început de la o cisternă încărcată cu mai bine de 35.000 de tone de reziduuri petroliere, aflată în staţia-pilot de procesare a reziduurilor petroliere, care a luat foc. Imediat, flăcările s-au mutat şi la recipientele din jur, aprinzînd totodată incinta staţiei, fapt care a necesitat intervenţia pompierilor din Ploieşti. Pentru stingerea incendiului a fost nevoie de şase autospeciale şi de 50 de pompieri. Nu s-au înregistrat victime, ci doar pagube materiale. (Nina Marcu, Laura Calciu)

 
LICITAŢIE CONTESTATĂ:Paşapoartele electronice, amînate
Termenul de punere în circulaţie a paşapoartelor electronice va fi prelungit cu şase luni, de la 1 iulie pînă la finele anului, aceasta fiind a patra amînare, deşi Comisia Europeană a transmis în 2007 un avertisment României pentru nerespectarea obligaţiilor UE privind documentele de călătorie. Termenul a fost prelungit urmare a unor întîrzieri în procesul de selectare a firmei care va realiza paşapoartele, licitaţie care a fost contestată de mai multe ori.

 
SĂRBĂTOARE: Sfinţii Constantin şi Elena
Creştinii ortodocşi îi prăz­nuiesc astăzi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii Catedralei Patriarhale. Sfînta Liturghie va fi oficiată astăzi de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, începînd cu ora 9:30, pe un podium amenajat lîngă Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Ieri, zeci de bucu­reşteni s-au adunat în Dealul Mitropoliei pentru a săruta racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, adusă de la Biserica Sf. Spiridon Nou pentru sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale.

×
Subiecte în articol: observator