x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, la inaugurarea Academiei Internaţionale Anticorupţie

România, la inaugurarea Academiei Internaţionale Anticorupţie

de Violeta Fotache    |    02 Sep 2010   •   00:00

În zilele de 2 şI 3 septembrie la Viena are loc conferinţa care marchează inaugurarea Academiei Internaţionale Anticorupţie, eveniment la care participă peste 700 de invitaţi din 90 de ţări, dintre care 35 de înalţi oficiali (miniştri, secretari de stat, înalţi funcţionari, secretarul general ONU).

Din partea României participă ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, ministrul Administraţiei şI Internelor, Vasile Blaga, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul şef Daniel Morar, dar şI o echipă de specialişti din cele două ministere.

Potrivit Ministerului Justiţiei, ministrul Cătălin Predoiu va semna Acordul de înfiinţare a Academiei şi va avea o alocuţiune în cadrul secţiunii la nivel înalt, prin care va exprima intenţia României de implicare efectivă şi concretă în viitoarea activitate a Academiei, prima instituţie de acest gen la nivel internaţional. În cele două zile ale conferinţei, ministrul justiţiei va avea o întâlnire cu domnul Drago Kos, preşedintele GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei - Consiliul Europei) şi preşedinte al Comisiei pentru Prevenirea Corupţiei din Slovenia. De asemenea, este preconizată întâlnirea bilaterală a celor doi miniştri români cu ministrul federal al justiţiei şi ministrul federal al internelor din Republica Austria, precum şi cu alţi înalţi oficiali.

Reamintim că iniţiativa participării României la semnarea acordului de înfiinţare a Academiei, în calitate de membru fondator, a fost luată de ministrul justiţiei, ca urmare a participării la o reuniune bilaterală cu ministrul internelor şi ministrul justiţiei din Austria care a avut loc în luna iunie 2010, acţiunea fiind aprobată de Guvernul României prin memorandum.

"Academia Internaţională Anticorupţie (IACA) reprezintă rezultatul conlucrării dintre Biroul Naţiunilor Unite privind Combaterea Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC) şi Republica Austria, sprijiniţi de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), precum şi de alţi susţinători din întreaga lume. Noua instituţie îşi propune să reprezinte o sursă de educaţie inovatoare, de pregătire, cercetare şi cooperare. Academia, un viitor centru global de excelenţă, va avea o abordare de tip holistic şi interdisciplinar, pentru a profesionaliza pregătirea, educaţia şi cercetarea în domeniul anticorupţiei.

Academia Internaţională Anticorupţie va avea locaţia în Laxenburg, în apropiere de Viena. Palatul Kaunitz-Wittgenstein, care va găzdui IACA, datează din secolul al XVII-lea şi a fost recondiţionat în aşa fel încât să îndeplinească toate condiţiile pentru o pregătire a studenţilor la cel mai înalt nivel de expertiză. Până în prezent, Republica Austria a investit 12 milioane de euro în locaţia acestei Academii. IACA va fi funcţională din toamna anului 2010, iar începând cu anul 2011 îşi va desfăşura activitatea ca organizaţie internaţională, la nivel global", se arată în comunicatul Ministerului român de Justiţie.

×
Subiecte în articol: observator