x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania luptă, la CEDO, pentru prezenţa crucifixelor în şcoli

Romania luptă, la CEDO, pentru prezenţa crucifixelor în şcoli

30 Iun 2010   •   00:00
Romania luptă, la CEDO, pentru prezenţa crucifixelor în şcoli

Italia va ataca un verdict al Curţii Europene conform căruia crucifixele din clasele şcolare ar încălca dreptul elevilor la libertatea de religie. Petru prezenţa simbolurilor religioase în şcoli mailuptă Rusia, Grecia, Armenia, România, Lituania, Malta, San Marino, Bulgaria, Monaco şi Cipru.



Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a apreciat în unanimitate, în noiembrie, că afişarea de anumite simboluri religioase- precum crucea creştină- în clase "restrânge dreptul părinţilor de a-şi educa fiii în conformitatea cu convingerile lor, şi dreptul copiilor de a crede sau nu."

Curtea a acceptat însă în ianuarie să asculte apelul Italiei. Zece alte guverne europene, zeci de parlamentari europeni şi organizaţii non-guvernamentale s-au implicat de asemenea.

Cazul a fost deschis iniţial de o italiancă,  Soile Lautsi, care a obiectat contra crucifixelor din clasele celor doi copii ai săi.

Ea sa judecat în sistemul legal Italian din 2001, argumentând că doreşte  să îşi crească fiii de o manieră laică.

Tribunalele italiene au apreciat că crucea este un symbol al culturii şi istoriei Italiei, ceea ce a determinat-o pe Lautsi să apele la curtea de la Strasbourg.

Aceasta i-a acordat 5000 de euro ca despăgubiri. Tribunalul nu poate obliga Italia să dea crucifixele jos, dar deschide calea şi altor procese.

De altfel, biserica şi-a exprimat furia şi uimirea pentru verdict.

Miercuri, 17 judecători vor judeca apelul, iar o sentinţă este aşteptată ulterior.

Guvernele din Rusia, Grecia, Armenia, România, Lituania, Malta, San Marino, Bulgaria, Monaco şi Cipru sunt de asemenea implicate în apel.

×
Subiecte în articol: observator