x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România mai are 10 zile pentru a ecologiza 2300 de gropi de gunoi

România mai are 10 zile pentru a ecologiza 2300 de gropi de gunoi

06 Iul 2009   •   00:00

România mai are la dispoziţie 10 zile pentru a ecologiza aproape 2.300 de gropi de gunoi neconforme şi a se alinia cerinţelor Uniunii Europene (UE). În caz contrar oficialii de la Bruxelles urmează să transmită autorităţilor române notificarea de infrigement.



Potrivit datelor Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), la 1 iulie 2009 existau 2.297 de depozite neconforme pentru deşeuri. Silvian Ionescu, şeful instituţiei, a declarat că România nu poate negocia termenul de 16 iulie a.c. şi că procedura efectivă de sancţionare ar putea fi declanşată abia din aprilie 2010.

Cu toate acestea, Ionescu a precizat, pentru un post de televiziune, că există state membre, precum Polonia şi Irlanda, care au reuşit să scape fără să plătească amenzi pentru că s-au conformat cerinţelor pe durata derulării procedurii de infringement.

GNM a anunţat că, peste 10 zile, va inventaria depozitele neconforme. După această etapă cei care nu s-au aliniat cerinţelor UE vor fi sancţionaţi cu amenzi ce pot ajunge până la 100.000 de lei.
În privinţa penalizărilor pe care România le-ar putea primi din partea CE, Ionescu preciza, la finele lunii mai, că "după estimările noastre mai vechi, s-ar situa la 200.000 euro pe zi şi care, potrivit ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferată autorităţilor locale care nu şi-au îndeplinit obligaţiile". Sancţiunile europene se decid în urma unui proces în care statul român şi CE se judecă la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente şi ultimatumuri de conformare din partea UE. În prezent, există 7.068 de spaţii de depozitare rurale, dintre care au fost reabilitate sau închise 1.304. De asemenea, 1.393 de comune şi-au organizat un sistem de ridicare a deşeurilor de la populaţie, iar 896 de comune au constituit asociaţii pentru a accesa fonduri europene necesare reabilitării ori închiderii gropilor de gunoi rurale, construirii de staţii de transfer al deşeurilor sau alte investiţii de gestiune a deşeurilor. De asemenea, există 139 de depozite mici de deşeuri neconforme în zona urbană, care nu au perioadă de tranziţie, astfel că la 16 iulie 2009 trebuie să îşi sisteze activitatea. Dintre acestea, doar 74 au fost închise.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, susţinea, în timpul derulării "Săptămânii Mediului Tău", că numai 70-80 la sută din totalul gropilor de gunoi comunale vor fi închise până la data-limită, ceea ce va atrage cu siguranţă declanşarea procedurii de infringement.

România poate să acceseze, arată Agerpres, în perioada 2007-2013, potrivit Programului Operaţional Sectorial de Mediu, fonduri europene în valoare de 1,1 miliarde euro pentru realizarea de depozite ecologice

×
Subiecte în articol: observator