x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, no country for old men. Cum ne dau lecţii despre respect şi preţuire olandezii şi germanii

România, no country for old men. Cum ne dau lecţii despre respect şi preţuire olandezii şi germanii

de Adriana Oprea-Popescu    |    17 Mar 2013   •   18:39
România, no country for old men. Cum ne dau lecţii despre respect şi preţuire olandezii şi germanii

Imaginează-ţi o viaţă fără amintiri. Fără crâmpeie din copilărie, fără emoţia marelui examen, fără prima iubire şi fără respiraţia copilului care-ţi adormea în braţe. O oglindă, clară cândva, în care azi nu se mai disting nici chipul mamei, nici ochii fetiţei tale, nici propria imagine. Imaginează-ţi o viaţă în care nu mai ţii minte cum se duce o lingură cu supă înspre gură. Un destin în care eşti condamnat să te naşti zilnic, într-un trup bătrân, pentru ca-n secunda următoare, să uiţi şi să mori din nou, fără să ştii. Imaginează-ţi viaţa unui om cu Alzheimer.
În “Căminul de Argint” din Satu Mare trăiesc 19 pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer sau cu Parkinson. Sau bătrâni care vin să facă recuperare după ce au suferit accidente vasculare grave. Pentru toţi, “Căminul de Argint” e acasă.

Olandezii pun bazele

Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice a fost înfiinţat ca urmare a unui parteneriat româno-olandez. Mai întâi a apărut Fundaţia “Casa Sătmăreană”, fondată în 2007 de Primăria municipiului Satu Mare, Instituţia Prefectului Satu Mare şi Primăria oraşului Zutphen din Olanda. Atunci, olandezii i-au învăţat pe români cum se face, ajutându-i cu idei, cu entuziasm şi cu bani. Prin derularea unui program destinat persoanelor cu disabilităţi (MATRA), clădirea fostei şcoli din comuna Viile (Satu Mare) a fost reabilitată în Centru pentru Vârtsnici. Şapte camere, pe atunci cu câte două paturi, cu grupuri sanitare proprii, bucătărie, sală de mese, sală pentru activităţi cotidiene. În centru, beneficiarii au parte de îngrijire medicală 24 de ore din 24, de terapie medicală şi de masaje de recuperare, de terapii ocupaţionale şi de activităţi de socializare. Un centru pilot care, în cazul celor diagnosticaţi cu Alzheimer, a devenit un etalon la nivel naţional.

În iunie 2011, la ceremonia de inaugurare a “Căminului de Argint” au participat o delegaţie sosită din Olanda, ambasadorul acestei ţării în România, dar şi prefectul judeţului, primarul din Satu Mare, directori de instituţii şi consilieri locali. S-a tăiat panglica, s-au făcut multe poze şi promisiuni, s-au dat asigurări. N-au trecut de atunci nici doi ani, iar autorităţile române au uitat tot ce-au spus...

Germanii vor să ne înveţe

Primăria Satu Mare, din bugetul redus pe care-l are, a continuat să cofinanţeze cheltuielile de funcţionare ale Centrului, însă Consiliul Judeţean, deşi are atribuţii şi obligaţii în domeniul protecţiei sociale, a întors spatele bătrânilor internaţi în “Căminul de Argint”. Asistenţa de calitate presupune şi costuri, iar ele nu pot fi acoperite fără sprijinul tuturor părţilor responsabile. Centrul a început să acumuleze datorii.

În vara anului trecut, ambasada Olandei făcea demersuri la Consiliul Judeţean Satu Mare pentru extinderea Centrului şi a numărului de beneficiari.
În octombrie 2012, reprezentanţii unei asociaţii regionale din Heilbron – Germania au venit la Satu Mare şi au vizitat şi “Căminul de Argint” pentru a evalua problemele şi necesităţile existente în funcţionarea centrelor sociale de îngrijire a vârstnicilor. Germanii doreau să ajute la implementarea unei metode de îmbunătăţire a sistemului de lucru în astfel de centre.

În ciuda acestor demersuri, situaţia financiară a “Căminului de argint” a rămas la fel de gravă. Şi, deşi există în acest moment peste 100 de solicitări de internare pentru cele 19 locuri existente, Centrul nu numai că nu se poate extinde, ci riscă să fie închis, dacă datoriile acumulate nu vor fi achitate la timp.

Românii promit iar

În faţa unui dezinteres al autorităţilor atât de evident, probabil că orice român s-ar resemna. Olandezii s-au urcat însă în avion şi-au venit la Satu Mare. Săptămâna trecută, o delegaţie a oraşului Zutphen, din care au făcut parte primarul J. Arnold Gerristen şi cei doi viceprimari, a avut o întâlnire cu primarul oraşului Satu Mare şi cu preşedintele Consiliului Judeţean. “Cel mai important lucru pentru noi este să funcţioneze în continuare Căminul de Argint Viile Satu Mare”, a declarat, în conferinţa de presă, Bonnes Venema, un olandez membru fondator al Fundaţiei “Casa Sătmăreană”. “Vom găsi soluţii”, a declarat, la rându-i, Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean.

Olandezii ne-au dat o lecţie. Despre perseverenţa în a face bine. Despre cum ar trebui să ne respectăm trecutul şi să ne preţuim bunicii. Noi trebuie doar să ne amintim!

 

×